Δοκιμάζουμε το ηλεκτρικό Skoda Enyaq iV 60 που κοστίζει κάτω από €30.000 (video)


Μια εντυπωσιακή παρουσία έρχεται να κάνει τη δική της δήλωση για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης στην κατηγορία των SUV, χωρίς καμία τιμολογιακή υπερβολή, με όλα όσα περιμένεις από ένα σύγχρονο Skoda και μερικά ακόμα που σε εκπλήσσουν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 24/5/2021

Από την πρώτη στιγμή που είδαμε το αυτοκίνητο ως σχεδιαστική σπουδή, είχαμε ένα πολύ τολμηρό concept tκαι μια ευκαιρία να πάει η τσεχική φίρμα το θέμα «SUV» λίγο παραπέρα. Και να, τώρα που το Enyaq iV έγινε πολλά περισσότερα από ένα SUV, καθώς έχει μια ισχυρή εταιρική ταυτότητα, διαθέτει εσωτερικούς χώρους εν αφθονία, κάνοντας δύσκολη τη ζωή πολλών ανταγωνιστών του, αφού τόσο με τις εξωτερικές όσο και με τις εσωτερικές διαστάσεις, (μήκος 4.649 mm, πλάτος 1.879 mm ύψος 1.616 mm, μεταξόνιο 2.765 mm και χωρητικότητα χώρου αποσκευών 585 λίτρα), βρίσκεται στον άνω άκρο των μεσαίων SUV.

Ενσωματώνει με πολύ μαεστρικό τρόπο τις αδρές γραμμές σε ένα σώμα γεμάτο επίπεδες επιφάνειες και ακμές που το κάνουν να δείχνει μικρότερο και σαφώς πιο σπορ. Η αρχοντιά υπερθεματίζεται στο εσωτερικό με τον πιο εμφατικό τρόπο. Πληθώρα μικρών ή μεγάλων αποθηκευτικών χώρων και μαζί η αίσθηση ότι εδώ χωρά μια ολάκερη οικογένεια και περισσεύει και χώρος! Το ταμπλώ με μεγάλη κλίση προς το παρμπρίζ δίνει μια αίσθηση ανοιχτωσιάς. Η έκδοση δοκιμής, από την άλλη, ταιριάζει υλικά και μοτίβα, σαφώς με το βλέμμα στην πολυτέλεια. Το Digital Cockpit, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, με διαγώνιο μόλις 5,3 ίντσες απεικονίζει ταχύτητα, δεδομένα, πλοήγησης και τα ενεργά συστήματα υποβοήθησης. Η θέση οδήγησης συνολικά είναι άριστη χωρίς τυφλά σημεία. Υπάρχει δε και το Crew Protect Assist, ένα ολοκληρωμένο πακέτο συστημάτων ασφαλείας.

Το Enyaq iV διατίθεται με τρία μεγέθη υγρόψυκτης μπαταρίας ιόντων λιθίου (55, 62 και 82 kW) που για λόγους… στρογγυλοποίησης ονομάζονται «50», «60» και «80», με τη μεσαία να δοκιμάζουμε εδώ, που, όμως, δεν έχει καμία διαφοροποίηση στα βασικά και στα γερμανικά της ξαδέλφια, με γόνατα Μακ Φέρσον εμπρός, πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, στιβαρή δομή και μοτέρ και κίνηση στον πίσω άξονα. Το να βάλεις 180 ίππους που μεταφέρουν σχεδόν 2 τόνους βάρος είναι μια εύκολη διαδικασία. Το τιμόνι κόβει πάρα πολύ και μια αναστροφή δεν είναι τόσο τρομαχτική όσο περιμένεις από ένα αυτοκίνητο τέτοιου μήκους. Όσο για την αυτονομία, αυτή σπάει στο «60» το ψυχολογικό όριο των 400 km. Με το Enyaq iV 60 έχουμε ένα εντυπωσιακό σε σχεδίαση, χώρους, επιμέρους ποιότητες και χαρακτήρα, μοντέλο που έρχεται και σε εξαιρετικές τιμές.

Περισσότερα για το νέο Skoda Enyaq iV 60 μπορείτε να διαβάσετε στο Car and Driver Ιουνίου και να μάθετε στη βιντεο-δοκιμή που ακολουθεί.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ SKODA ENYAQ iV 60 2021   TIMH €29.942   ΤΕΛΗ €0

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ , Hλεκτροκινητήρας  ΚΑΥΣΙΜΟ Ηλεκτρικό

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 180  ΡΟΠΗ Nm/rpm 310

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Μονής Σχέσης, κίνηση στους πίσω τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 8,6 sec, τελική 160 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 14,6 kWh/100km, 0

SKODA ENYAQ iV 60 2021

ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΧΩΡΟΙ, ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΙΜΗ, ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΚΑΤΑ ΤΑΜΠΟΥΡΑ ΠΙΣΩ