Δοκιμάζουμε το VW Jetta GLI στο Virginia International Raceway (Video)


Στην πραγματικότητα το VW Jetta GLI πρόκειται για ένα Golf GTI με ουρά, καθώς μοιράζεται το ίδιο hardware με το εμβληματικό hothatch.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: David Beard, K.C. Colwell, Josh Jacquot, Tony Quiroga & Eric Tingwall, ΑΠΟΔΟΣΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: Marc Urbano
  • 25/11/2019

Volkswagen Jetta GLI 35th Anniversary Edition

Της εβδομάδας που προηγήθηκαν της ετήσιας υπερπαραγωγής, υπήρξαν ατελείωτες συζητήσεις σε μια προσπάθεια να προβλέψουμε τις επιδόσεις-χρόνους των αυτοκινήτων. Κανείς, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στο VolkswagenJetta GLI, έτσι το 3:12.2 μάς προκάλεσε έκπληξη.

Σε σύγκριση με το τελευταίο Golf R που φέραμε εδώ, το Jetta GLI υπολείπεται κατά 64 PS, δεν διαθέτει σύστημα τετρακίνησης και έχει χειρότερη αναλογία κιλών ανά ίππο – πώς, λοιπόν, κατάφερε να ολοκληρώσει τα μαρτυρικά 6,6 χιλιόμετρα του Virginia International Raceway ταχύτερα;

Η απάντηση βρίσκεται στα ελαστικά. Στα Hankook Ventus S1 Evo3, τα οποία δεν είναι η ακριβότερη επιλογή, αλλά έχουν τον τρόπο να κολλούν στην άσφαλτο.

Στην πραγματικότητα το Jetta GLI πρόκειται για ένα Golf GTI με ουρά, καθώς μοιράζεται το ίδιο hardware με το εμβληματικό hothatch, όπως τον τετρακύλινδρο-υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 228 PS, το ηλεκτρονικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και τους μπροστινούς δίσκους των 13,4 ιντσών.

Σε συνδυασμό και με τα ελαστικά, το GLI σού επιτρέπει να φρενάρεις πιο «βαθιά» σε κάθε στροφή σε σχέση με το Golf R κερδίζοντας πολύτιμα δέκατα. Με τη σειρά του, το ηλεκτρονικό διαφορικό «μοιράζει» τη ροπή εκεί που πρέπει και το θεαματικό grip των ελαστικών σού δίνει τη δυνατότητα να επιστρέφεις νωρίτερα και με ορμή στο γκάζι.

Δυστυχώς, το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας δεν απενεργοποιείται πλήρως. Αν εντοπίσει το παραμικρό γλίστρημα, το πάρτυ με το GLI διακόπτεται αμέσως. Έτσι το μυστικό ενός γρήγορου γύρου έγκειται στην ικανότητά σου να κινείσαι με γραμμές, ισορροπώντας επάνω στο δυσδιάκριτο όριο που χωρίζει τον παράδεισο από την κόλαση των ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Αν το καταφέρεις τότε το Jetta GLI αφήνει πίσω όχι μόνον το Golf GTI, αλλά και το Golf R και αυτό είναι, από μόνο του αρκετό, για να δικαιολογήσει τη θέση του εδώ.

Volkswagen Jetta GLI 35th Anniversary Edition, LL1

Χρόνος: 3:12.2

Βασική τιμή/Τιμή δοκιμής: $27.890/$27.890

228 PS - 1.439 Kg - 6,3 Kg/PS

Ελαστικά: Hankook Ventus S1 Evo3 - 225/45-18 91Y