FIRST DRIVE: Ford S-MAX 2015 (Video)


Με βάση από το νέο Mondeo το νέο S-MAX προσφέρει περισσότερη πολυτέλεια με εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά.

  • 27/4/2015

Βασίζεται στην «πλατφόρμα» που χρησιμοποιήθηκε για το Mondeo και το νέο Galaxy και χαρακτηρίζεται για την ευρυχωρία του, ενώ θα διατίθεται και σε τετρακίνητη έκδοση, διαθέτοντας το σύστημα «Intelligent All-Wheel Drive». Η επταθέσια διαμόρφωση του εσωτερικού, με τις δύο επιπλέον θέσεις να χρησιμοποιούνται μόνο όταν αυτό απαιτείται, και η πρακτική σχεδίαση αυτού το κάνουν ένα από τα χρηστικότερα MPV οχήματα της αγοράς.

Παρότι το μήκος του φτάνει περίπου τα 4,8 μ. η σχεδίαση του αμαξώματος είναι τέτοια που «κρύβει» τις διαστάσεις του. Επίσης, η οδική συμπεριφορά του είναι καλή και ο οδηγός «ξεχνά» ότι βρίσκεται πίσω από το τιμόνι ενός μεγάλου οχήματος. Από την πληθώρα νέων στοιχείων που διαθέτει το καινούργιο S-MAX, oι άνθρωποι της Ford διακρίνουν το σύστημα «Intelligent Speed Limiter» το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά και το οποίο -όταν ενεργοποιηθεί από τον οδηγό- αποτρέπει την αύξηση της ταχύτητας κίνησης πέραν του ανώτατου ορίου που θέτουν οι προς τούτο ρυθμιστικές πινακίδες κάθε φορά. Το σύστημα δεν επιτρέπει την αύξηση της ταχύτητας ακόμα και όταν ο οδηγός πατήσει μερικώς το «γκάζι» ενώ απενεργοποιείται αμέσως όταν αυτός πατήσει έντονα το δεξί πεντάλ (π.χ. για να προσπεράσει). Επίσης διακρίνουν το σύστημα «Adaptive Steering», το οποίο μεταβάλλει το λόγο υποπολλαπλασιασμού της γωνίας του τιμονιού. Έτσι, εντός πόλης, ο οδηγός στρίβει σε μικρότερη γωνία το τιμόνι για να έχει την επιθυμητή αλλαγή κατεύθυνσης ενώ ενισχύει την αίσθηση του τιμονιού αναλόγως την ταχύτητα κίνησης του οχήματος.

Αναφορικά με τους κινητήρες, το S-MAX όπως είπαμε θα διατίθεται πλέον και σε τετρακίνητη έκδοση. Στην εκδοχή με τον 2.0 TDCi τόσο των 150 PS όσο και των 180 PS. Το νέο μοντέλο θα διατίθεται και με τον νέο 1.5 Ecoboost ο αποδίδει για την περίσταση μέγιστη ισχύ 160 PS/6.000 rpm και μέγιστη ροπή 240 Nm/1.500-4.500 rpm, όπως και με τον καινούργιο biturbo 2.0 TDCi που αποδίδει μέγιστη ισχύ 210 PS/3.750 rpm και μέγιστη ροπή 450 Nm/2.000-2.250 rpm.

Γενικά, όπως ανακοινώθηκε οι κινητήρες του νέου S-MAX έχουν βελτιωθεί αναφορικά με την κατανάλωση καυσίμου και τους εκπεμπόμενους ρύπους ενώ η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα έχει μειωθεί έως και 7% συγκριτικά με πριν.

Όπως έγινε γνωστό, το νέο S-MAX θα αρχίσει να διατίθεται στην χώρα μας από τον προσεχή Σεπτέμβριο και έπειτα.