Test Drive: Οδηγούμε το «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς» Hyundai IONIQ 6 (video)


To Hyundai IONIQ 6 θριάμβευσε στον θεσμό «World Car Awards» και έφυγε με τρία βραβεία από το New York Auto Show, όπου έγινε η τελετή απονομής. Οδηγήσαμε την EV λιμουζίνα και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: HYUNDAI
  • 6/4/2023

And the winner is… Hyundai IONIQ 6! Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι Κορεάτες θριαμβεύουν στον θεσμό ««World Car Awards»». Μετά την περυσινή νίκη του IONIQ 5, φέτος ήρθε η σειρά του IONIQ 6 να κάνει «περίπατο» και να κερδίσει τα βραβεία «Κορυφαίο Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο», «Καλύτερο Design» και φυσικά το πολυπόθητο «Καλύτερο Αυτοκίνητο της Χρονιάς» για το 2023.

Αυτή η διάκριση επιβεβαιώνει ότι η Hyundai βρίσκεται σε έναν διαρκή δημιουργικό οίστρο. Εκπλήσσοντάς μας συνεχώς με τεχνολογίες και design, αυτή τη φορά κάνει ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας το Ioniq 6 ένα νέο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο με έντονο σχεδιαστικό χαρακτήρα.

Δεν προλάβαμε να αδειάσουμε τις μπαταρίες του IONIQ 5 και πριν από λίγες ημέρες ήμασταν καλεσμένοι της κορεατικής φίρμας στη Μαδρίτη, στο γήπεδο της Ατλέτικο Μαδρίτης (η Hyundai είναι χορηγός της ομάδας) με το όνομα Metropolitano (ο Ντιέγκο Σιμεόνε και οι Ροχιμπλάνκος έπαιζαν εκτός έδρας και προλάβαμε να μπούμε στα άδεια αποδυτήρια) για το δεύτερο κεφάλαιο της ηλεκτρικής υπομπράντας με το όνομα Ioniq 6 και look από... Blade Runner.

Μια σπονδή στην αεροδυναμική (συντελεστής οπισθέλκουσας μόλις 0,21) και μαζί μια τετράπορτη avant-garde λιμουζίνα βγαλμένη από θαρραλέα πενάκια που κοιτάζουν προς το μέλλον και τις μητροπόλεις του αύριο.

Με μήκος 4.855 mm, πλάτος 1.880 mm, ύψος μόλις 1.495 mm και μεταξόνιο 2.950 mm, το IONIQ 6 δείχνει όπως κανένα άλλο αυτοκίνητο όχι μόνο της Κορέας θυμίζοντας streamliner, από ένα μικρό κλαμπ αυτοκινήτων και...λοιπών οχημάτων) που έχουν αυτήν την σαν-μονοκοντυλιά γραμμή οροφής μέχρι πίσω, στο πορτμπαγκάζ των 401 λίτρων. Εντούτοις καταφέρνει και κρύβει το μεγάλο του μήκος.

Βασισμένο στην πλατφόρμα E-GMP προσφέρει ό,τι και το Ioniq 5 σε κινητήρια σύνολα (έναν ηλεκτροκινητήρα πίσω με κίνηση πίσω), με μπαταρίες 53 kWh ή 77,4 kWh και ισχύ 151 ή 228 PS αντίστοιχα (στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να πετύχει ηλεκτρική αυτονομία έως και 614 χιλιόμετρα) ή τετρακίνητο με δύο ηλεκτροκινητήρες, την ίδια μεγάλη μπαταρία των 77,4 kWh, ισχύ 325 PS και αυτονομία 582 km.

Απλά εδώ η super αεροδυναμική (ενεργά κλαπέτα εμπρός, αεροκουρτίνες, σπόιλερ, διαχύτης και η γραμμή του αμαξώματος που σκίζει τον αέρα), πετυχαίνει μεγάλη αυτονομία, χαμηλή κατανάλωση και έξτρα ήσυχη ποιότητα κύλισης.

Να υπενθυμίσουμε επίσης τη δυνατότητα απόδοσης ρεύματος Vehicle to Load (V2L), μέσω πρίζας κάτω από τα πίσω καθίσματα ή με μετατροπέα από την υποδοχή φόρτισης με ισχύ έως και 3,6 kW για ηλεκτροδότηση συσκευών αλλά και την τεχνολογία 800 V των μπαταριών που τους επιτρέπει φόρτιση στα 350 kW (!) φορτίζοντας έως και το 80% σε μόλις 18 λεπτά ή εξασφαλίζοντας 351 χιλιόμετρα αυτονομίας σε μόλις 15 λεπτά.

Το εσωτερικό είναι κλασικό Ioniq με τεράστιους χώρους (εντάξει, ...χαμηλοτάβανο το πίσω μέρος), δυο οθόνες 12,3 ιντσών, άριστης ποιότητας βιώσιμα υλικά, μπόλικη πρακτικότητα, διασυνδεσιμότητα και παραμετροποίηση.

Επίσης διακρίνουμε την όχι και τόσο εργονομική τοποθέτηση καμερών αντί εξωτερικών καθρεπτών με αντίστοιχη ύπαρξη μικρών οθονών στα δύο άκρα του ταμπλό (όσες φορές έχουμε κάνει χρήση του συστήματος σε αλλά μοντέλα δεν μπορούμε να πούμε ότι ξετρελαθήκαμε).

Έχοντας στη διάθεσή μας λίγη ώρα για ενημέρωση και επίδειξη των συστημάτων του αυτοκινήτου αλλά και τη δυνατότητα σύνδεσης με... εσπρεσιέρα (ήρθε η εποχή που το αυτοκίνητο φτιάχνει και καφέ!) ξεκινήσαμε την οδήγηση τόσο στο αστικό μαδριλένικο περιβάλλον όσο και στην εξοχή με την έκδοση AWD 77,4 kWh με 325 ίππους και 605 Nm ροπής, με πλούσιο εξοπλισμό και ελαστικά Pirelli PZero Elect 225/40-R20.

Σαφώς και η αίσθηση είναι ενός IONIQ στις προσλαμβάνουσες και ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε ησυχία (εξαίρεση ο θόρυβος από τους... καμεροκαθρέπτες) και ομογενοποιημένη μετάδοση της ισχύος. Αλλά εδώ τόσο η χαμηλωμένη θέση οδήγησης και η δύναμη όσο και η αίσθηση λιμουζίνας προσφέρει ένα σαφώς grand tour περιβάλλον.

Παράλληλα, οι κλίσεις στις στροφές είναι λιγότερες από ό,τι σε ένα EV SUV κι επομένως η αίσθηση είναι εδώ ενός BMW i4 ή ενός Tesla Model 3 περισσότερο από ό, τι ενός IONIQ 5. Τρία επιπλέον στοιχεία τούτης της έκδοσης συγκριτικά με το Ioniq 5 είναι η επιλογή τρόπου τετρακίνησης (auto, μόνιμη ή απλά πισωκίνητο), η εκπομπή σπορ ήχου κίνησης από το ηχοσύστημα και η αναρρυθμισμένη ανάρτηση. Τελειώνοντας τη διαδρομή 110 km το όργανο κατανάλωσης έγραψε 20,7 kWh/100 km.

Οδηγήσαμε για λίγο και το πισωκίνητο Ioniq 6 με την μπαταρία των 77,4 kWh, 228 PS και τους κανονικούς καθρέπτες, που είναι πιο ήσυχο, πιο άνετο και ως έκδοση είναι αρκετά ισορροπημένη.

Το IONIQ 6 πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα αρχές φθινοπώρου ενώ μέσα στο 2024 έρχεται και το Ioniq 7, ένα μεγάλο αμιγώς ηλεκτρικό SUV.