FIRST DRIVE: Toyota Avensis 2015 (VIDEOS)


Το νέο Avensis, διαθέτει έναν πιο hi tech χαρακτήρα, αλλά και έναν 1.600σάρη ντήζελ... διαμάντι. Αναλυτικά οι βελτιώσεις και οι πρώτες οδηγικές εντυπώσεις. 

  • 19/6/2015

Το Avensis αισίως βαδίζει στην 5η του γενιά, έχοντας μεταλλαχθεί σε ένα πιο σύγχρονο αυτοκίνητο, αποποιώντας φυσικά όλα τα συντηριτικά στοιχεία του παρελθόντος. Ένα παρελθόν, εξαιρετικό εμπορικά θα λέγαμε, καθώς από το λανσάρισμά του (1997) πάνω από 1,7 εκατ. Avensis κυκλοφόρησαν στους ευρωπαϊκούς δρόμους και στην Ελλάδα βεβαίως, όπου το Ιαπωνικό σεντάν πάντα κατακτούσε κορυφαίες θέσεις στην κατηγορία των μεσαίων οικογενειακών.

Ο χαρακτηρισμός “σύγχρονο” που χρησιμοποιήσαμε, δεν έχει να κάνει μόνο με το ντιζάιν, αλλά και με τη γενικότερη κατασκευαστική του φιλοσοφία, καθώς η Toyota, κυριολεκτικά ενσωμάτωσε στο Avensis όλα τα τεχνολογικά της ατού στην προσπάθεια να κάνει το αυτοκίνητό της, άμεσα ανταγωνιστικό σε Ευρωπαϊκά (όπως το αυτοκίνητο της χρονιάς VW Passat) ή μη, μοντέλα.

Εξ ου και η Ευρωπαϊκή του... ανατροφή (σχεδίαση, κατασκευή, εξέλιξη), αλλά και η έμφαση σε ένα πολύ πιο δυναμικό προφίλ που δεν περιορίζεται μόνον στην αισθητική, αλλά και στα οδικά του χαρακτηριστικά, όπως διαπιστώσαμε στην πρώτη οδηγική εμπειρία με το νέο Avensis.

Σε ότι αφορά την σχεδίαση του αμαξώματος (μήκος 4,75μ., μεταξόνιο 2,7μ.), αυτό ακολουθεί τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα των Ιαπώνων, η οποία και προδιαθέτει για ένα προηγμένο τεχνολογικά αυτοκίνητο και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο σχήμα της μάσκας και των φωτιστικών σωμάτων LED.

Στο εσωτερικό οι χώροι είναι πολύ καλοί για πέντες ενήλικους, ενώ αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ποιοτική αναβάθμιση του αυτοκινήτου με νέες ταπετσαρίες, μαλακά υλικά κορυφαίας συναρμογής, ενώ πιο μοντέρνοι είναι και οι χρωματικοί συνδυασμοί. Ο εξοπλισμός είναι πλούσιος από τη βασική έκδοση, ενώ αξίζει να αναφέρουμε το σύστημα διασυνδεσιμότητας Toyota Touch 2, αλλά και την οθόνη πολυμέσων 8", που δεσπόζει στο ταμπλό. Στα “καλοδεχούμενα” και η βελτίωση της ηχομόνωσης, καθώς το Avensis ταξιδεύει σχεδόν αθόρυβα.

Κορυφαία ασφάλεια

Ο εκσυχρονισμός του αυτοκινήτου προβλέπει αναθεώρηση και στα συστήματα σφαλείας, με την Toyota να θωρακίζει το Avensis με συστήματα όπως το Toyota Safety Sense (σύστημα αποφυγής ατυχήματος που περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό) στοχεύοντας στην κορυφαία αξιολόγηση των 5 αστεριών από τον EuroNCAP. Βεβαίως, η πλήρης σειρά συστημάτων παθητικής ασφάλειας της Toyota ενσωματώνεται και σε αυτό το αυτοκίνητο.

Κινητήρες

Δύο νέοι diesel εφοδιάζουν το Avensis, που προσφέρουν χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε όλη τη γκάμα. Βελτιώσεις υπάρχουν και στο πλαίσιο για βελτιωμένη οδηγική άνεση και συμπεριφορά.

Πέντε κινητήρια σύνολα αν αθροίσουμε και τους βενζινοκινητήρες εφοδιάζουν το Avensis με το ενδιαφέρον να εντοπίζεται στους νέους πετρελαιοκινητήρες στα 1.6 και 2.0 λίτρα

Ο μικρότερος είναι ο 1.6 D-4D απόδοσης 112 ίππων ο οποίος έχει εκπομπές CO2 μόλις 108 g/km (11 g/km λιγότερο από τoν 2.0 D-4D που αντικαθιστά). Συνδυάζεται με 6-τάχυτο κιβώτιο και υπερκαλύπτει τις προδιαγραφές Euro 6. Η απόδοση των 112 ίππων έρχεται στις 4.000 σ.α.λ., ενώ η κορυφαία τιμή της ροπή των 270 Nm αποδίδεται μεταξύ των 1.750 και 2.250 σ.α.λ. Συνεπώς τράβηγμα από χαμηλά, ελαστικότητα, αλλά και οικονομία, όπως διαπιστώσαμε δοκιμάζοντάς τον σε μια διαδρομή μεικτή (αυτοκινητόδρομος, επαρχιακοί ανηφορικοί δρόμοι) από την Γενεύη μέχρι το Βερμπιέ. Παράλληλα είναι και οικονομικός, καθώς δεν είναι δύσκολο να πέσεις στα 4,1 λίτρα που είναι η μέση τυποποιημένη που δίνει η Toyota (κινηθήκαμε με 5,9 λίτρα).

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις, προφανέστατα δεν... καίει λάστιχο, με τις επιδόσεις του να είναι τυπικά... οικογενειακές. Το 0-100 χ.α.ω έρχεται σε 11,4 δευτ., με την τελική να φθάνει τα 180 χ.α.ω.

Καλύτερες επιδόσεις προσφέρει ο επίσης νέος, 2.0 D-4D προδιαγραφών Euro 6.

Αποδίδει 143 ίππους στις 4000 σ.α.λ και άφθονη ροπή 320 Nm από 1.750 έως 2.500 σ.α.λ. Εδώ να σημειώσουμε ότι η καμπύλη ροπής του νέου δίλιτρου κινητήρα είναι... εντελώς γραμμική κάτι που αντιλαμβάνεσαι και πίσω από το τιμόνι. Άμεση η απόκριση στο γκάζι, αθόρυβος, ενώ σε ότι αφορά τις επιδόσεις για την επιτάχυνση χρειάζεται 9,5 δευτ., με την τελική να φθάνει τα 200 χ.α.ω.

Ο κινητήρας είναι τεχνολογικά προηγμένος, διαθέτει μία νέα καδένα χρονισμού που προσφέρει αθόρυβη λειτουργία ακόμη και στην υψηλή κλίμακα περιστροφής. Το σύστημα Stop & Start σε συνδυασμό με τη μακριά κλιμάκωση της 6ης σχέσης κάνει το νέο 2.0 D-4D εξαιρετικά οικονομικό: καταναλώνει μόλις 4,5 l/100 km με εκπομπές CO2 μόνο 119 g/km.

Να τονιστεί ότι το λειτουργικό κόστος των Diesel έχει ομοίως μειωθεί με μία αύξηση διαστημάτων service και για τις δύο μονάδες στα 20.000 χλμ., και με μία μείωση στο κόστος service των 90.000 χμλ./3 ετών κατά 20%.

Σημαντικές αλλαγές στη γκάμα των βενζινοκινητήρων δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως βελτιώσεις στην κατεύθυνση “οικονομία και χαμηλές εκπομπές ρύπων”

Βασικός ο 1.6 lt με τους 132, μεσαίος ο 1.8 lt με τους 147 και κορυφαίος ο 2.0 lt με τους 152 ίππους.

Όπως δήλωσαν στελέχη της Toyota, η οικονομία στην κατανάλωση έχει επιτευχθεί με την υψηλότερη αναλογία συμπίεσης, τη βελτιστοποίηση της γωνίας και του χρονισμού ψεκασμού, αλλά και την υιοθέτηση επιστρώσεων Teflon και ρητίνης, στη χρήση υλικών χαμηλών τριβών και στον ιμάντα αξεσουάρ με αυτόματο τεντωτήρα.

Περαιτέρω μείωση 4% στην κατανάλωση έχει επιτευχθεί μέσω αναβάθμισης στα κιβώτια CVT των βενζινοκινητήρων 1.8 και 2.0 lt, που περιλαμβάνουν ένα νέο μετατροπέα ροπής, συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση, αντλία λαδιού, γρανάζια μειωτήρα και διαφορικού, μονάδα υδραυλικού ελέγχου και CVT σύστημα θέρμανσης υγρού.

Το λογισμικό του εγκεφάλου του CVT έχει επίσης αναβαθμιστεί για μείωση των στροφών του κινητήρα υπό μεσαίο φορτίο, ώστε η απόκριση του κινητήρα να θυμίζει περισσότερο συνδυασμό με συμβατικό αυτόματο κιβώτιο.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η μέση κατανάλωση για τις μονάδες 1.6 lt, 1.8 lt και 2.0 lt περιορίζεται στα 6.2, 6.1 και 6,3 λίτρα, αντίστοιχα.

Αντίστοιχα, μειώσεις έχουμε και στις εκπομπές CO2, με αυτές του 1.6 lt να έχουν μειωθεί στα 142 g/km, του κινητήρα 1.8 lt στα 139 g/km και του 2.0 lt στα 142 g/km.

Στο δρόμο

Από τα πρώτα μέτρα πίσω από το τιμόνι του νέου Avensis αμέσως αντιλαμβάνεσαι τις βελτιώσεις που έχουν γίνει. Ξεχάστε το αδιάφορο Avensis της προηγούμενης γενιάς. Η νέα γενιά των ντήζελ (ιδίως αυτός στα 1.6 λίτρα, που ταιριάζει γάντι με τις φορολογικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας) προφέρουν πολύ καλή απόδοση, οικονομία αλλά και άνεση στο ταξίδι, το βελτιωμένο πλαίσιο προσφέρει πιο στιβαρή αίσθηση και συνδυαστικά με τις νέες ρυθμίσεις στις αναρτήσεις (εμπρός γόνατα Μακ Φέρσον, πίσω διπλά ψαλίδια όπως στον προκάτοχο, αλλά με νέα γεωμετρία) πολύ καλή ποιότητα κύλισης.

Καλύτερη αίσθηση στο τιμόνι θα θέλαμε, ενώ το ίδιο έχουμε να παρατηρήσουμε και για τον επιλογέα του μηχανικού κιβωτίου.

Όσο για τις τιμές ξεκινούν από τα 18.080 ευρώ για την βενζινοκίνητη έκδοση 1.6 και τα 22.420 ευρώ για την ντήζελ 1.6 (και στις δύο περιπτώσεις με απόσυρση), με πλούσιο όμως εξοπλισμό για την έκδοση Classic που περιλαμβάνει: Ατσάλινες ζάντες 16’’, Φώτα Ημέρας τεχνολογίας LED Πολυπρισματικοί προβολείς αλογόνου , Δερμάτινο τιμόνι & λεβιέ ταχυτήτων, Ράδιο/cd, MP3, WMI, 6 ηχεία, Θύρα σύνδεσης USB & Aux-in, 7 αερόσακοι, VSC Plus & TRC, Σύστημα Προειδοποίησης, Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι/θερμαινόμενοι, εξωτερικοί καθρέπτες, Εμπρός & Πίσω οδηγοί LED, Σύστημα Bluetooth, Air Condition, Ηλεκτροχρωματικός καθρέπτης, Ηλεκτρικό χειρόφρενο, Πίεσης Ελαστικών (TPWS), Σύστημα Υποβοήθησης σε Ανηφόρα (HAC), Σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης, κ.α.

Το νέο Avensis βρίσκεται ήδη στις εκθέσεις της Toyota...