Hyundai i20 N 1.6T 204PS Performance - Δοκιμάζουμε το hot supermini με τεχνολογία από το WRC (video)


Η Hyundai κάνει είσοδο σε μια κατηγορία περισσότερο προσιτή από του i30 Ν και με μεγάλο ανταγωνισμό από παίκτες που έχουν τεράστια παράδοση. O λόγος για το Hyundai i20 N.

  • KEIMENO: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΤΟΛΙΟΣ ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 10/9/2022

Ο δρόμος που ακολουθήθηκε είναι ο ίδιος με του i30 N. Από την πρώτη στιγμή ένα προϊόν καλοδουλεμένο, που χρησιμοποιεί την αγωνιστική εμπειρία της μάρκας και των στελεχών της και που δείχνει λες και προέρχεται από μια εταιρεία με μεγάλη παράδοση στη συγκεκριμένη κατηγορία! Όπως και το i30 N, έτσι και το i20 N είναι πλούσια προικισμένο, υποδηλώνοντας ότι δεν έγινε πουθενά οικονομία. Αυτό φαίνεται ήδη από την εξωτερική εμφάνιση, η οποία δείχνει εξαιρετικά «ψαγμένη».

Για παράδειγμα, η πίσω αεροτομή έχει σχεδίαση εμπνευσμένη από το i20 Coupe WRC και δημιουργεί 20 κιλά κάθετη δύναμη στα 200 km/h. Στο εμπρός μέρος κυριαρχεί ο εμπρός προφυλακτήρας με μεγαλύτερη εισαγωγή αέρα για τον κινητήρα, ενώ η μεγάλη μάσκα με το λογότυπο Ν διαθέτει ένα μοναδικό μοτίβο εμπνευσμένο από την καρό σημαία των αγώνων. Τα σπορ διαπιστευτήρια του i20 N τονίζονται ακόμα περισσότερο από τις ειδικές ζάντες αλουμινίου των 18 ιντσών με γκρι ματ φινίρισμα, τα αποκλειστικά ελαστικά Pirelli P Zero 215/40-R18 με σήμανση "HN" (σημαίνει "Hyundai N") και τις δαγκάνες των φρένων με το λογότυπο Ν. Την εικόνα συμπληρώνουν οι προβολείς LED, ενώ τα σκούρα πίσω φώτα παραπέμπουν σε μαύρο διαμάντι.

Συνολικά, και ειδικά στην απόχρωση N Performance Blue, που είναι αποκλειστικό για τα μοντέλα Hyundai N, το i20 N δεν περνά απαρατήρητο. Δηλώνει ευθαρσώς ότι έχει γεννηθεί για να δώσει μάχη στην κατηγορία και να πρωταγωνιστήσει, όπως ακριβώς και ο «μεγάλος αδερφός» το i20 Coupe WRC.

Γνήσια σπορ

Η εικόνα είναι πολύ ευχάριστη και σπορτίφ και στο εσωτερικό. Η συναρμογή είναι άψογη και γρήγορα προσπερνάς το γεγονός των σκληρών πλαστικών μιας και κυρίως έρχεσαι σε επαφή με το τιμόνι και τον λεβιέ των ταχυτήτων που είναι καλυμμένα από πολύ καλής ποιότητας δέρμα. Σε φτιάχνουν κα τα σπορ καθίσματα με το ενσωματωμένο προσκέφαλο και την πολύ καλή στήριξη. Την απαραίτητη δόση τεχνολογίας δίνει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων και η οθόνη AVN που διαθέτουν χαρακτηριστικά, όπως η LED κόκκινη περιοχή του στροφόμετρου, η οποία μεταβάλλεται ανάλογα με τη θερμοκρασία του λαδιού του κινητήρα και η ένδειξη αλλαγής σχέσης.

Το κινητήριο σύνολο έχει χωρητικότητα 1,6 λίτρων και συνδυάζεται αποκλειστικά με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. Πρόκειται για τον πρώτο μιας νέας γενιάς κινητήρων με μέγιστη ισχύ 204 PS και μέγιστη ροπή 275 Nm. Όπως και ο νέος κινητήρας του i30 N Performance έχει σχεδιαστεί με βάση τη φιλοσοφία «flat power» με επίπεδες καμπύλες απόδοσης. Έτσι, η μέγιστη ροπή διατηρείται σταθερή μεταξύ 1.750 και 4.500 rpm και επιτυγχάνει τη μέγιστη ισχύ του μεταξύ 5.500 και 6.000 rpm. Για να απαριθμήσουμε όλες τις τεχνολογίες που κρύβονται κάτω από το καπό θα χρειαζόμασταν μάλλον όλο το τεύχος. Στα πιο σημαντικά αναφέρουμε ότι, σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, διαθέτει μεγαλύτερο turbo, και είναι το πρώτο Hyundai εξοπλισμένο με Virtual Turbospeed Control (VTC), μια νέα τεχνολογία που μεγιστοποιεί την απόδοση του κινητήρα ελέγχοντας τον υπερσυμπιεστή. Έχει μειωμένο λόγο συμπίεσης από 10,5 σε 10,0 και νέο κύκλωμα υψηλής πίεσης 350 bar για τον ψεκασμό καυσίμου. Η πολλαπλή εξαγωγής είναι υδρόψυκτη και η αντλία νερού είναι αποκλειστικά εξελιγμένη για το i20 N. Επίσης, χρησιμοποιείται αναβαθμισμένη τεχνολογία συνεχώς μεταβαλλόμενου χρονισμού (CVVD) ανοίγματος και κλεισίματος των βαλβίδων επιτυγχάνοντας αύξηση της απόδοσης. Με βάρος 1.190 κιλά ζυγίζει όσο το i20 Coupe WRC και έτσι πετυχαίνει μία από τις καλύτερες αναλογίες κιλών/ίππο στην κατηγορία.

Οι επιδόσεις αναμενόμενα είναι εκπληκτικές με τελική ταχύτητα 230 km/h και 0-100 km/h σε 6,2 sec (αν και μετρήσαμε βραδύτερο 0-100). Σε αντίθεση με τα μεγάλα του αδέρφια, που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό, το i20 N εφοδιάζεται στην έκδοση Performance με μηχανικό μπλοκέ διαφορικό. Στο μέτωπο των στοιχείων παραμετροποίησης υπάρχει όλη η κληρονομία της οικογένειας Ν. Ξεχωρίζουμε το rev matching που συγχρονίζει τις στροφές του κινητήρα στα κατεβάσματα, το launch control για γρήγορες εκκινήσεις, ενώ το N Grin Control System προσφέρει υψηλό επίπεδο εξατομίκευσης, με πέντε ξεχωριστά προγράμματα: τα Normal, Eco, Sport, N και N Custom. Εκεί προσαρμόζεται ανάλογα η λειτουργία του κινητήρα, το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου ευστάθειας (ESC), ο ήχος της εξάτμισης, το τιμόνι και το κιβώτιο. Στη λειτουργία N Custom, ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει καθένα από τα προαναφερθέντα στοιχεία, ώστε να ταιριάζουν με τις προτιμήσεις οδήγησης και τις συνθήκες μέσω μιας απεικόνισης που η Hyundai ονομάζει "Spider diagram" στην οθόνη AVN.

Τέλος, για το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου ευστάθειας (ESC) υπάρχουν τρεις επιλογές: ενεργοποιημένο, σπορ και εντελώς εκτός λειτουργίας. Κερασάκι στην τούρτα, η ηλεκτρονική γεννήτρια ήχου (Electric Sound Generator), με μεταβλητό έλεγχο διαφραγμάτων για τον τέλειο ήχο εξάτμισης. Το πλαίσιο έχει ενισχυθεί σε 12 διαφορετικά σημεία για να εξασφαλιστεί η σπορ οδική συμπεριφορά και ανάμεσα σε αυτές τις ενισχύσεις περιλαμβάνεται ένα επανασχεδιασμένο κάλυμμα δαπέδου και ένας επιπλέον βραχίονας. Επίσης, η ανάρτηση διαθέτει ενισχυμένους εμπρόσθιους θόλους και αρθρώσεις με προσαρμοσμένη γεωμετρία. Τέλος, στο i20 N η πίσω ανάρτηση είναι ημιάκαμπτος άξονας, ενώ στα δυο μεγαλύτερα μοντέλα αποτελείται από πολλαπλούς συνδέσμους, όπως, επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της σκληρότητας.

Στην πίστα

Μαθαίνοντας όλα τα παραπάνω, γίνεται προφανές ότι η Hyundai δεν αστειεύεται και πως το i20 N δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγαλύτερα και ακριβότερα αδέρφια του. Η αγωνία μας για την οδήγηση σε δρόμο και πίστα. προφανώς μεγάλη. Η θέση οδήγησης είναι πολύ καλή με το κάθισμα στηρίζει πολύ καλά το σώμα του οδηγού. Μπαίνουμε στην πίστα και τοποθετούμε τη ρύθμιση «Ν», από το τιμόνι ώστε να πάρουμε το μέγιστο από το hot hatch. Σε σύγκριση με το i30 N, η ρύθμιση της ανάρτησης είναι κάπου ενδιάμεσα μιας και παραμένει συμπαγές στις αντιδράσεις, αλλά είναι και λίγο πιο ενδοτικό. Σύντομα σε γεμίζει με αυτοπεποίθηση, όπως και ο μεγάλος του αδελφός.

Πιέζεις και συνειδητοποιείς πως έχει ένα πολύ άμεσο μπροστινό σύστημα, αλλά και ένα πίσω μέρος που δεν έχει τη διάθεση να σε τιμωρήσει, αν κάνεις λάθος χειρισμό. Ο κινητήρας έχει εντυπωσιακή απόδοση, ειδικά μετά τις 3.000 στροφές. Το κιβώτιο έχει εξαιρετική αίσθηση, ενώ τα φρένα άντεξαν ακόμα και στην πίστα των Μεγάρων που τα δοκιμάζει στον μέγιστο βαθμό. Η πολύ καλή τους απόδοση φάνηκε και στο πεδίο μετρήσεων, όπου κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το i20 N από τα 120 km/h σε 50,4 μέτρα. Ο ρυθμός ανεβαίνει, εσύ πιέζεις και το i20 N σαν ψυχρός εκτελεστής υπακούει στις εντολές σου. Δείχνει ακούραστο και συμπαγές, ακόμα και μετά από αρκετούς γύρους, ενώ έχει μια «τετράγωνη», καρτίστικη αίσθηση. Χαρακτηριστικά σηκώνει τον πίσω εσωτερικό τροχό, ενώ ακόμα και όταν περνούσαμε πάνω από τα kerb με μεγάλη ταχύτητα, δεν ίδρωνε και προσγειωνόταν με μια τρομερή αυτοπεποίθηση. Σπάνια ένα μοντέλο παραγωγής -σε αυτή την οικονομική κλίμακα- τα καταφέρνει τόσο καλά στο απαιτητικό περιβάλλον μιας πίστας. Αγοράζοντας το i20 N, μπορείτε να συμμετάσχετε με αξιώσεις σε track days χωρίς καμία μετατροπή! Μόνο λάστιχα θα χρειαστείτε και καλή διάθεση.

Στον δρόμο

Η κυριότερη διαφορά με τους συγγενείς του, όπως ήδη αναφέραμε, είναι η απουσία ρυθμιζόμενης ανάρτησης. Έτσι, ενώ στα i30 N και Kona N επιλέγεις τη μαλακή ρύθμιση και ξενοιάζεις, εδώ έχεις μόνο μια ρύθμιση και, από τη στιγμή που έδενε γάντι με την πίστα, φοβάσαι μήπως το αυτοκίνητο είναι δυσάρεστα σκληρό στον δημόσιο δρόμο. Στην πράξη, παραμένει αρκετά σφιχτό, αλλά δεν γίνεται δυσάρεστο. Απλώς δεν συμπαθεί τις εγκάρσιες ανωμαλίες. Με τις μικρές του διαστάσεις αποδεικνύεται εξαιρετικά ευέλικτο, ενώ παρά το μικρότερο μεταξόνιο, σου δίνει εκείνο το αίσθημα ασφάλειας που σε βοηθά να αυξήσεις ρυθμό, κάτι που οφείλεται και στο εξαιρετικά άκαμπτο πλαίσιο.  Λιγότερο υπερστροφικό από το Kona N στο άφημα του γκαζιού (σε γλιστερή άσφαλτο με τα ηλεκτρονικά απενεργοποιημένα) και εξαιρετικά φιλικό ακόμα και κοντά στο όριο σε βοηθά να ανεβάσεις ρυθμό. Ο κινητήρας ζωντανεύει όσο οι στροφές ανεβαίνουν και εντυπωσιάζει κυρίως στις μεσαίες-υψηλές στροφές. Η πρόσφυση είναι πολύ καλή, ενώ το μπλοκέ βοηθά ώστε να περάσει η δύναμη αποτελεσματικά στον δρόμο. Το σύστημα διεύθυνσης έχει καλή αίσθηση και είναι όσο γρήγορο θες. Όπως και στην πίστα, έτσι και στον δρόμο δείχνει ακούραστο ενώ παραμένει η καρτίστικη αίσθηση.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ HYUNDAI i20 N 1.6T 204PS Performance 2022   TIMH €26.490   ΤΕΛΗ €110,6

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.598, Turbo, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 150(204)/5.500-6.000  ΡΟΠΗ Nm/rpm 304/2.000-4.000

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Χειροκίνητο, 6 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 6,2 sec, τελική 230 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 7 L/100km, 158 g/km

HYUNDAI i20 N 1.6T 204PS Performance 2022

ΥΠΕΡ ΦΡΕΝΑ, ΠΛΑΙΣΙΟ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΑΠΟΔΟΣΗ, ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΤΙΜΗ.

ΚΑΤΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ, ΣΚΛΗΡΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ.