Οδηγούμε στην Ισπανία τη νέα Mercedes-Benz B-Class


"Χτίζοντας" το πολυχρηστικό προφιλ της πάνω στο υψηλό τεχνολογικό υπόβαθρο της A-Class, η τρίτη κατά σειρά γενιά της Mercedes-Benz Β-Class δημιουργεί νέα πρότυπα στην κατηγορία των πολυμορφικών οχημάτων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/11/2018

H εποχή που τα πολυχρηστικά οχήματα αποτελούσαν την πρώτη και ενδεχομένως τη μοναδική επιλογή εκείνων που ήθελαν να μεγιστοποιήσουν τα πρακτικά οφέλη από την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Η απόλυτη κυριαρχία των SUV ή αν προτιμάτε των crossovers ώθησε τα πάλαι ποτέ κραταιά MPVs στο περιθώριο και τις αυτοκινητοβιομηχανίες στον επαναπροσδιορισμό της γκάμας τους.

Τα παραδείγματα των πολυμορφικών προτάσεων που πέρασαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, χάνοντας εν μια νυκτί τη θέση τους στη γραμμή παραγωγής είναι πολλά. Για την ακρίβεια είναι αρκετά ώστε να διαμορφωθεί μια σαφής τάση εξοστρακισμού κάθε σχεδιαστικού ή μη στοιχείου που παραπέμπει στο πολυχρηστικό παρελθόν. 'Ενας κανόνας με ελάχιστες μεν αξιοσημείωτες δε εξαιρέσεις.

Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η Mercedes-Benz B-Class. Ένα τετράτροχο που ξεκίνησε την εμπορική του πορεία το 2005 και τη συνεχίζει μέχρι και σήμερα, υποδεχόμενο την τρίτη κατά σειρά γενιά του.

 

Καλύτερη από ποτέ

Φαντάζει περιττό να δηλώσουμε ότι η B-Class επιστρέφει καλύτερη από ποτέ. Φαντάζει περιττό να σημειώσουμε ότι για μία ακόμα φορά ακολουθεί το παράδειγμα της A-Class, υιοθετώντας όχι μόνο τον σχεδιαστικό κώδικα του δημοφιλούς μικρομεσαίου hatchback αλλά και το υψηλό τεχνολογικό του υπόβαθρο.

Παρά, λοιπόν, την αισθητή αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων και παρά την πρόθεση των Γερμανών να διατηρήσουν “ζωντανή” την πολυχρηστική διάσταση του αυτοκινήτου, η εικόνα της B-Class παραμένει ιδιαίτερα ελκυστική.

Άξιες αναφοράς είναι και οι αεροδυναμικές επιδόσεις της, καθώς με τον συντελεστή οπισθέλκουσας να περιορίζεται στo 0,23 Cd, η νέα B-Class τοποθετείται στην κορυφή της κατηγορίας της. Εκεί που την “οδηγούν” μια σειρά επιμέρους χαρακτηριστικών, όπως οι προηγμένες εφαρμογές ενεργητικής ασφάλειας και η εμφανώς αναβαθμισμένη κατασκευαστική ποιότητα.

Ειδικότερα, το περίφημο MBUX πλαισιώνεται από εφαρμογές οι οποίες προέρχονται από το τεχνολογικό οπλοστάσιο της S-Class, χαρίζοντας στο μικρομεσαίων διαστάσεων πολυμορφικό στοιχεία ημιαυτόνομης οδήγησης

 

Πιο αποδοτική από ποτέ

Την τεχνολογική και κατασκευαστική υπεροχή που απολαμβάνει η νέα B-Class, επισφραγίζουν οι νέοι κινητήρες βενζίνης και diesel οι οποίο απαρτίζουν τη νεοσύστατη γκάμα της.

Στα πρότυπα της A-Class, o βενζινοκινητήρας των 1.332 κ.εκ. και ο πετρελαιοκινητήρας των 1.461 κ.εκ. διαμορφώνουν τις πιο προσιτές εκδόσεις του αυτοκινήτου. Στην πρώτη περίπτωση το υπερτροφοδοτούμενο σύνολο προσφέρεται σε δύο διαμορφώσεις, αποδίδοντας 136 ίππους (B 180) ή 160 ίππους (B 200), ενώ  στη περίπτωση του "μικρού" πετρελαιοκινητήρα, η ισχύς φτάνει τους 116 ίππους και η μέγιστη ροπή τα 260 Nm ροπής.

Ένα σκαλί ψηλότερα τοποθετείται ο δίλιτρος κινητήρας diesel, ο οποίος συναντάται για πρώτη φορά σε εγκάρσια διάταξη, έχοντας στο πλευρό του όχι το γνώριμο αυτόματο κιβώτιο των εννέα σχέσεων, αλλά μια διπλοσύμπλεκτη μονάδα οκτώ σχέσεων (8G-DCT).

Αποδίδοντας 150 ή 190 ίππους, ανάλογα με την έκδοση, χαρίζει έναν άλλο αέρα στην B-Class, φροντίζοντας παράλληλα και για τον... αέρα που αναπνέουμε, καθώς πληροί ήδη τις προδιαγραφές εκπομπής ρύπων Euro 6d που θα τεθούν σε ισχύ το 2020.

 

Πιο αποτελεσματική από ποτέ

Ανεξαρτήτως έκδοσης, ανεξαρτήτως ισχύος, η B-Class αναδεικνύει στην άσφαλτο τη διαφορετικότητα του προσανατολισμού της. Χωρίς να οριοθετεί τις δυνατότητες του πλαισίου της, χωρίς να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις στον οδηγό της, υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία την ικανότητά της να προσφέρει την απαιτούμενη άνεση, ακόμα και σε συνθήκες που δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ευνοϊκές.

Ναι μεν τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, όπου αυτά διατίθενται, και τα προγράμματα οδήγησης του DYNAMIC SELECT προσφέρουν τη δυνατότητα παραμετροποίησης των βασικών  χαρακτηριστικών κίνησης του αυτοκινήτου, ωστόσο, η B-Class παραμένει προσηλωμένη στον ρόλο της, που δεν είναι άλλος από την άνετη και ασφαλή μετακίνηση των επιβατών της.

Η διάθεση της νέας Mercedes-Benz B-Class στη χώρα μας θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2019 σε τιμές που όπως έχει δείξει η ιστορία αναμένεται να είναι κατά τι υψηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχης ισχύος και εξοπλισμού εκδόσεις της A-Class.