Οδηγούμε στα Κανάρια Νησιά το 2019 Hyundai i30 Fastback N (Video)


Το μοναδικό στο είδος του i30 Fastback N, έρχεται για να αποδείξει πώς ένα οικογενειακό αυτοκίνητο μπορεί ταυτόχρονα να είναι και fun to drive car.

  • 18/1/2019

Ο κορεατικός «γίγαντας» που λέγεται Hyundai επιχειρεί την επανατοποθέτησή του στην παγκόσμια «σκακιέρα» της αυτοκινητοβιομηχανίας, παρουσιάζοντας προϊόντα άμεσα ανταγωνιστικά σε επίπεδο τεχνολογίας, σχεδίασης, αλλά και ποιοτικών χαρακτηριστικών. Και εάν με τα fuel cells και τα ηλεκτρικά, ακόμη και με τη συμβατική γκάμα των αυτοκινήτων που σήμερα διαθέτει δείχνει τα κατασκευαστικά άλματα που έχει κάνει, με τη νεοσύστατη σειρά Ν αποσαφηνίζει και την αλλαγή φιλοσοφίας σε ότι αφορά το προφίλ του, μπαίνοντας σε «πεδία» που μόνον κορυφαίοι κατασκευαστές μπορούν.

Συγκριτικά το i30 Fastback N σε σχέση με το hatchback μοντέλο διαθέτει καλύτερη ακαμψία, αεροδυναμική και «ζύγισμα».
Συγκριτικά το i30 Fastback N σε σχέση με το hatchback μοντέλο διαθέτει καλύτερη ακαμψία, αεροδυναμική και «ζύγισμα».

Ξεκάθαρα, το i30 N ήταν μια αποστομωτική απάντηση στα hot hatches. Ό,τι καλύτερο μπορείς να αγοράσεις με αυτά τα χρήματα στην κατηγορία, γεγονός που δικαίωσε πλήρως τους Κορεάτες καταφέρνοντας περισσότερες από 11.000 πωλήσεις παγκοσμίως (9.000 στην Ευρώπη). Ως φυσική συνέχεια έρχεται τώρα η αντίστοιχη έκδοση του i30 Fastback, που απευθύνεται σε ένα πιο «οικογενειακό» κοινό, χωρίς ωστόσο να κάνει εκπτώσεις στον fun to drive χαρακτήρα.

Το i30 Fastback N τροφοδοτείται με τον τούρπο κινητήρα 2.0 T-GDI απόδοσης 250 ή 275 ίππων στην έκδοση Performance, όπως και το hatchback, διαθέτει όμως κάποιες διαφοροποιήσεις ώστε να υπερκαλύπτεται ο οικογενειακός του χαρακτήρας.

Καταρχάς διαθέτει πιο μαλακά εμπρός ελατήρια, μεγαλύτερα σε μήκος «σινεμπλοκ» ( 6 χλστ.), μια πιο λεπτή σε πάχος αντιστρεπτική και μπάρα στους πίσω θόλους. Καλύτερο είναι και το ζύγισμα του αυτοκινήτου (κατανομή 59,7% εμπρός και 40,3% πίσω), ενώ βελτιωμένος είναι και ο συντελεστής οπισθέλκουσας (cd 0,297).

Εκτός από τον κινητήρα, όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν το i30 N να ξεχωρίζει διατηρούνται και στη Fastback έκδοση, όπως τα 5 προγράμματα παραμετροποίησης του κινητήρα (N Grin Control Sytem) Eco, Normal, Sport, αλλά και Ν και Ν Custom, όπου οι ρυθμίσεις γίνονται race, το ίδιο και ο ήχος που βγαίνει από τις δύο πίσω απολήξεις, ενώ ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει και το πρόγραμμα rev matching που συγχρονίζει αυτόματα τις στροφές του κινητήρα στο κατέβασμα μιας σχέσης. 

Το i30 Fastback N διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό (e-LDC), ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ (EQS), όπου η απόσβεση ρυθμίζεται από τα προαναφερόμενα προγράμματα παραμετροποίησης κινητήρα, όπως και η παρεμβατικότητα του ESP, που σημειωτέο, μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως, Launch Control για κορυφαίες εκκινήσεις στην πίστα και το πρόγραμμα N Corner Carving Differential, που προσφέρει καλύτερο έλεγχο και κράτημα στις στροφές

Αισθητικά τώρα, οι όποιες διαφοροποιήσεις εντοπίζονται στο πίσω μέρος. Το Fastback είναι κατά 12 cm μακρύτερο σε μήκος από το hatchback (4,34 m), η γραμμή της οροφής στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου έχει έντονη -κουπέ- κλίση, ενώ ξεχωρίζουν ο αεροδυναμικός διαχύτης και η διπλή απόληξη της εξάτμισης. Όσο για τα τριγωνικού σχήματος φωτιστικά σώματα, τα οποία στη hatchback έκδοση ήταν στο σπόιλερ της οροφής, στο Fastback βρίσκονται πλέον στο διαχύτη. 

Ελάχιστες και οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό, όπου στο i30 Fastback N οι αεραγωγοί πλαισιώνονται με κόκκινο χρώμα, κόκκινες είναι και οι ραφές των καθισμάτων, ενώ οι πιο παρατηρητικοί θα δούν πως το λογότυπο "N" στο τιμόνι δεν είναι γαλάζιο, αλλά ανθρακί. Η σημαντικότερη διαφορά έχει να κάνει με τους καλύτερους χώρους και την ευκολότερη πρόσβαση των πίσω επιβατών, καθώς προσφέρεται αρκετός χώρος για τα πόδια, αλλά και για το κεφάλι παρά την κουπέ διαμόρφωση τη οροφής.

Στο δρόμο και στην πίστα με το νέο i30 Fastback N

Στη διάθεσή μας στα Κανάρια Νησιά, όπου οδηγήσαμε το νέο i30 Fastback N είχαμε την κορυφαία έκδοση Performance που πατάει σε ζάντες 19 ιντσών και σε ελαστικά Pirelli Zero ειδικά σχεδιασμένα. Εδώ ο 2.0 T-GDI αποδίδει 275 ίππους στις 6.000 rpm και ροπή 353 Nm μεταξύ των 1.450-4.700 rpm (με overboost μπορεί να φθάσει τα 378 Nm) και γίνεται σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με έναν δυνατό από τις χαμηλές στροφές κινητήρα. Σε ότι αφορά τις επιδόσεις η διαδικασία της επιτάχυνσης (0-100 km/h) γίνεται σε 6,1 sec, με την τελική να φθάνει τα 250 km/h.

Στον αυτοκινητόδρομο το κορεάτικο μοντέλο και έχοντας ο οδηγός επιλέξει ένα από τα προγράμματα Eco, Normal, Sport συμπεριφέρεται ως ένα «κανονικό» αυτοκίνητο. Είναι πολιτισμένο, αρκετά άνετο, με εξαιρετική ποιότητα κύλισης, ευχάριστο και μόνο η δύναμη του κινητήρα είναι αυτή που κάνει τη διαφορά.

Περνώντας στον επαρχιακό δρόμο θα αντιληφθείς την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στην ανάρτηση, αφενός γιατί μπορεί να αποσβένει σωστά παρότι «σφικτή», αφετέρου στις στροφές προσφέρει εξαιρετικό έλεγχο  ακόμη και με τα ηλεκτρονικά off. Είναι και το καλό σε αίσθηση τιμόνι με την «κοντή» κρεμαγέρα (2,14 στροφές), είναι και το μπλοκέ διαφορικό που θα σε «μαζέψει» όταν το… παρακάνεις. Στη διάθεσή σου τα προγράμματα παραμετροποίησης, όπου το Sport είναι το ενδεδειγμένο σε μια τέτοια διαδρομή, αφού το Ν θα σε κουράσει: το τιμόνι «σφίγγει», η ανάρτηση σκληραίνει και το μπλοκέ γίνεται πιο παρεμβατικό.

Τη χρησιμότητα του προγράμματος Ν θα την αντιληφθείς στην πίστα. Επιλέγοντάς το, τα πράγματα γίνονται πιο… εύκολα ακόμη και για έναν μέσο οδηγό, καθώς μπορεί να οδηγήσει πολύ γρήγορα και να νιώσει τον fun to drive χαρακτήρα του αυτοκινήτου

Συμπερασματικά, το i30 Fastback N, το πρώτο 4θυρο κουπέ επιδόσεων στην κατηγορία, είναι ένα ευχάριστο οδηγικά, εύκολο στη χρήση αυτοκίνητο που απευθύνεται σε ένα κοινό που θέλει να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα ενός πρακτικού αμαξώματος με τις επιδόσεις και τη σπορ αίσθηση που προσφέρουν ο δυνατός του κινητήρας και το set up των αναρτήσεων.

Στην Ελλάδα θα είναι διαθέσιμο από το Μάρτιο με τιμές που ξεκινούν από τα €28.500.