Οδηγούμε το νέο Nissan Micra IG-T 100 με τον turbo κινητήρα 1.0 lt 100PS! (VIDEO)


Το Nissan Micra «ξανανιώνει» με την προσθήκη μια νέας γενιάς turbo βενζινοκινητήρων που προσθέτουν αυτό που έλειπε: Σπορ και όχι απλά νεανικό χαρακτήρα.

  • KEIMENO:ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤΟ: NISSAN, Β.Π.
  • 7/3/2019

Ίσως να ακούγεται υπερβολή αλλά δεν είναι. Η τρέχουσα γενιά του Nissan Micra αφού κέρδισε τις εντυπώσεις με την όμορφη, νεανική και δυναμική του εμφάνιση, αφού έπεισε για την ποιότητα του και για την ποιότητα της οδικής του συμπεριφοράς έπρεπε απλά να περιμένει (κι εμείς μαζί του) τον ερχομό της σύγχρονης τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi. Η οποία και με λίγη βοήθεια από τη Daimler δημιούργησε δύο νέα σύνολα βενζίνης στα 1.000 κυβικά εκατοστά 100 και 117 ίππων που προσέδωσαν αυτό που έλειπε για να συμπληρωθεί το παζλ: ζωντάνια και επιδόσεις. Mαζί ήρθε και η αναβάθμιση της διασυνδεσιμότητας, οπότε πάμε να δούμε τι νέο κομίζει το «νέο» Nissan Micra.

Περί αισθητικής

Δεν υπάρχουν διαφορές στις δύο κινητήριες εκδόσεις του Nissan Micra συγκριτικά με το τρέχον μοντέλο κι αυτό δεν είναι κακό μιας και το σύνολο σε σχεδιαστικό επίπεδο είναι ένα από τα κορυφαία. Στο εσωτερικό η ίδια αίσθηση ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από τον ποιοτικό και εργονομικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου (ενώ υπάρχουν πλέον και ηλεκτρικά παράθυρα πίσω έστω και ως προαιρετικά!). Και όμως, οι παρατηρητικοί θα δουν τον ανασχεδιασμένο πίνακα οργάνων και το ολοκαίνουριο multimedia σύστημα NissanConnect. Εδώ η οθόνη αφής επτά ιντσών, είναι ίδιο μέγεθος όπως και πριν με λιγότερα όμως σκληρά πλήκτρα και νέα δυνατότητα λειτουργιών πολλαπλής αφής. Διαθέτει επίσης Αναγνώριση φωνής, Apple Carplay και Android Auto, Χάρτες 3D, Λειτουργία Find My Car για να βρείτε που έχετε παρκάρει το αυτοκίνητό σας, Premium Traffic από την TomTom με ακριβείς πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο (αυτή η υπηρεσία είναι δωρεάν για τρία χρόνια και μεταβιβάζεται σε επόμενο ιδιοκτήτη), Εφαρμογή Πλοήγησης από Πόρτα σε Πόρτα, Προγραμματισμός ταξιδιού πριν από την αναχώρηση / αποστολή του προορισμού στο αυτοκίνητο και over-the-air ενημερώσεις λογισμικού και χαρτών. Αλλά ας δούμε την ουσία που δεν είναι άλλη από τους δύο κινητήρες βενζίνης.

Με πολλές καινοτομίες

Και οι δύο είναι νέοι, τρικύλινδροι turbo βενζινοκινητήρες και αντικαθιστούν τον 900άρη turbo βενζινοκινητήρα των 90 ίππων με τον οποίο γνωρίσαμε το ιαπωνικό supermini. Ο νέος «βασικός» IG-T 100 κάνει ντεμπούτο σε μοντέλο τη Renault-Nissan-Mitsubishi με το νέο Micra. Aποδίδει 100 ίππους και κινεί τους εμπρός τροχούς μέσω μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων πέντε σχέσεων με διαφορετική κλιμάκωση και βελτιώσεις από ό,τι πριν (σύντομα θα υπάρχει και νέο CVT). Το μοτέρ –πέραν της αύξησης κυβισμού- περιλαμβάνει αρκετές βελτιώσεις όπως καλύτερο κύκλωμα ψύξης, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη waste-gate, σφυρήλατο στρόφαλο, ελαστικό ιμάντα, επίστρωση πλάσμα στους κυλίνδρους και κυλινδροκεφαλή με ενσωματωμένη πολλαπλή εξαγωγής. H Nissan έχει πετύχει έτσι μεγαλύτερη κατά 10 ίππους ισχύ, μεγαλύτερη κατά 20 Nm ροπή στα 160 Nm πλέον με πιο ομαλή καμπύλη απόδοσης, καθώς και χαμηλότερες εκπομπές CO2 (-13 έως -15 g / km, ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού), αλλά και οικονομία καυσίμου (-0,6 έως -0,7 l / 100 km). Αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι το νέο 100άρι Micra να πετυχαίνει το κλασικό 0-100 km/h σε 10,9 sec πολύ γρηγορότερα από τα 12,1 sec του Micra με το 900άρι μοτέρ. Το πιο ισχυρό σύνολο DIG-T 117 σύμφωνα με τη Nissan δεν είναι μια βελτιωμένη και ισχυρότερη έκδοση του IG-T 100 PS, αλλά ένας εντελώς διαφορετικός κινητήρας. Έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Daimler και έρχεται με αύξηση ισχύος στους 117 ίππους και ροπής η οποία στο overboost αγγίζει τα 200 Nm. Κάποια επιπλέον στοιχεία αυτού του μοτέρ είναι η νέου σχήματος κυλινδροκεφαλή και ο άμεσος ψεκασμός. Με αυτά τα δεδομένα και την προσθήκη μηχανικού κιβωτίου 6 σχέσεων το Micra DIG-T 117 πετυχαίνει ακόμη πιο γρήγορο 0-100 km/h στα 9,9 sec. Επίσης η πιο ισχυρή έκδοση έχει νέα ρύθμιση αναρτήσεων και πιο ακριβές σύστημα διεύθυνσης.

Οδηγώντας

Στην ολιγόωρη πρώτη επαφή μας με το ανανεωμένο Nissan Micra είχαμε στη διάθεσή μας το βασικό μοντέλο των 100 ίππων με το 5άρι κιβώτιο. Από τα πρώτα μέτρα αντιλαμβάνεται κανείς τη ζωντάνια του συνόλου και «αυτό το κάτι» που έλειπε μέχρι σήμερα. Είναι η αίσθηση ότι το μοτέρ είναι αποδοτικότερο σε μεγαλύτερο εύρος στροφών. Υπό προϋποθέσεις εξακολουθεί να είναι ήσυχο εκτός κι αν πιεστεί στα όρια του οπότε μια κάποια τραχύτητα έρχεται η οποία όμως δεν προσβάλλει τα αυτιά του επιβαινόντων. Στο δε εθνικό οδικό δίκτυο με νόμιμες ταχύτητες είναι μια χαρά ταξιδευτής χάρη και στην πιο προσεγμένη ηχομόνωση. Σε πιο απαιτητικό κύκλο από την άλλη δε χάνει τίποτε από την όμορφή, πληροφοριακή του αίσθηση και οδική συμπεριφορά.

Τιμές-εξοπλισμοί

Οι τιμές του Nissan Micra με τους δύο νέους κινητήρες είναι:

1.0lt 100PS Βενζίνη

1.0P-T Energy 14.290 €

1.0P-T Acenta 14.890 €

1.0P-T Acenta - Εσωτερικό ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ    15.190 €

1.0P-T N-Conecta      15.790 €

1.0P-T N-Conecta - Εσωτερικό ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ          16.090 €

1.0P-T Techna            16.790 €

1.0P-T Techna - Εσωτερικό ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ    17.090 €

1.0lt 100PS Βενζίνη CVT     

1.0P-T CVT Energy    15.350 €

1.0P-T CVT Acenta    16.090 €

1.0P-T CVT Acenta - Εσωτερικό ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ        16.390 €

1.0P-T CVT N-Conecta          16.990 €

1.0P-T CVT N-Conecta - Εσωτερικό ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ  17.290 €

1.0P-T CVT Techna   18.890 €

1.0P-T CVT Techna - Εσωτερικό ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ       19.190 €

1.0lt 117PS Βενζίνη 

1.0P-T High Acenta    15.890 €

1.0P-T High Acenta - Εσωτερικό ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ        16.190 €

1.0P-T High N-Conecta          16.790 €

1.0P-T High N-Conecta - Εσωτερικό ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ  17.090 €

1.0P-T High Techna   18.890 €

1.0P-T High Techna - Εσωτερικό ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ       19.190 €

Στη βασική έκδοση ENERGY περιλαμβάνονται LED φώτα ημέρας, ηλεκτρικοί εξωτερικοί καθρέπτες με ενσωματωμένα φλας, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, Hill Start Assist, Active Ride Control, 6 Αερόσακοι, Speed limiter, ESP και το πολύ σημαντικό Forward Emergency Braking. Στην επόμενη έκδοση ACENTA προστίθενται 16” άντες αλουμινίου, ξωτερικοί καθρέπτες και χειρολαβές εμπρός θυρών στο χρώμα του αμαξώματος, οθόνη 5" πολλαπλών ενδείξεων, σύστημα A-IVI με οθόνη αφής 7”, 4 Ηχεία και Cruise Control. Σειρά έχει η έκδοση N-CONNECTA με φιμέ κρύσταλλα πίσω θυρών, παρμπρίζ προστασίας UV, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους και θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέπτες, προβολείς ομίχλης, σύστημα Α-ΙVI με NissanConnect (7“), αισθητήρα βροχής, αυτόματο κλιματισμό, πίσω ηλεκτρικά παράθυρα και εσωτερικό καθρέπτη αυτόματης σκίασης. Τέλος για τους απαιτητικούς υπάρχει η έκδοση TECHNA στην οποία προστίθενται ακόμη 17” ζάντες αλουμινίου, κάμερα οπισθοπορείας (με αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω), BOSE Personal Audio με 6 ηχεία, Intelligent Key, Safety Pack, δερμάτινος λεβιές ταχυτήτων και δερμάτινο χειρόφρενο.