Συγκρίνουμε τα trendy Audi A1 Citycarver 35 TFSI και DS3 Crossback 1.2 PureTech 130


Νεανικά, ξεχωριστά σε εμφάνιση, σύγχρονα σε εξοπλισμό. Τα Audi A1 Citycarver και DS Automobiles DS 3 Crossback προσδιορίζουν την καινούργια γενιά των πολυτελών supermini και εντυπωσιάζουν με αυτά που προσφέρουν. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ.
  • 5/9/2021

Τα crossover πόλης έχουν καθιερωθεί ως τάση και αποτελούν μία από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες υποκατηγορίες οχημάτων, αναφορικά με τις πωλήσεις τους. Τα Audi A1 Citycarver και DS Automobiles DS 3 Crossback δείχνουν να είναι από τα πιο ενδιαφέροντα εξ  αυτών.

Ενδιαφέροντα, επειδή, αφενός, έχουν την εμφάνιση που απαιτείται στη συγκεκριμένη περίπτωση και, αφετέρου, επειδή οι Audi και DS Automobiles έχουν τη δυνατότητα (την οικονομική δυνατότητα, εννοείται), να διαφοροποιηθούν. Το περιβάλλον για την ύπαρξη, τοποθέτηση και κίνηση των A1 Citycarver και DS 3 Crossback είναι δεδομένο και με ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί αναφορικά με τον τόπο διαμονής και διαβίωσης των ανθρώπων, προβλέπεται ότι 6,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μένουν σε μεγαλουπόλεις, ως το 2050. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, εκείνην τη χρονιά ο συνολικός πληθυσμός της Γης αναμένεται να είναι περίπου 9,7 δισεκατομμύρια.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ στις προβλέψεις του, το 2050 στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες περίπου το 80% του πληθυσμού αυτών θα κατοικεί σε μεγαλουπόλεις ή σε ακόμα πολυπληθέστερες, αυτές που ονομάζουμε με τον όρο «μεγα-πόλεις».

Η επί της ουσίας διαφορά

Φυσικά, τα παραπάνω αφορούν στο μέλλον. Ωστόσο, οι βάσεις έχουν τεθεί ήδη προς αυτό και αφορούν σε κάθε τομέα τής καθημερινότητας, άρα και της αυτο-κίνησής μας, σε ό,τι μας αφορά. Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα προβλέψεων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δημιουργούν οχήματα που η εμφάνισή τους και ο χαρακτήρας τους παραπέμπει σε ένα όχημα για κίνηση εκτός του άστεως, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κατά βάση θα κινούνται εντός αυτού.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10)
AUDI A1 Citycarver 35 TFSI 150 PS S-TRONIC

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 9

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ8

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 8

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 8

ΟΔΗΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 7

ΑΝΕΣΗ/ΧΩΡΟΙ 8

ΑΣΦΑΛΕΙΑ 8

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 8

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 9

VALUE FOR MONEY 7

ΣΥΝΟΛΟ80

Το Audi A1 Citycarver και το DS Automobiles DS 3 Crossback είναι δύο χαρακτηριστικά δείγματα «urban crossovers» της εποχής μας. Το γερμανικό μοντέλο προέκυψε, το γαλλικό δημιουργήθηκε εξαρχής. Αυτή είναι η κυριότερη διαφορά τους. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές.

To A1 Citycarver έχει εμπνευσμένο, ως προς την πρόθεση όνομα, αν μη τι άλλο. Ωστόσο, άλλο το βουλόμενον, άλλο το πραγματικό. Το πολυτελές compact crossover της Audi δεν σμιλεύει την πόλη, αντιθέτως το αμάξωμά του «χαράκτηκε» με τρόπο που να δείχνει πιο περιπετειώδες. Βασίζεται στο A1 Sportback, αλλά έχει διαφορετική εμφάνιση, ως προς τη γενική εικόνα του και τις λεπτομέρειές του, εντέλει.

Το αυξημένο ύψος από το έδαφος –συγκριτικά–, οι νέοι, μεγαλύτεροι τροχοί και το μαύρο προστατευτικό πλαστικό στο κάτω μέρος του αμαξώματος, το διακρίνουν. Μάλιστα, η ύπαρξη του τελευταίου και στους θόλους, το κάνει να δείχνει ακόμα πιο ψηλό από το έδαφος. Για να δώσουμε και την αριθμητική διαφορά, το πάτωμα του Audi A1 Citycarver είναι κατά 4,1 cm πιο ψηλό από το έδαφος σε σχέση με ό,τι ισχύει στο A1 Sportback.

Αυτό οφείλεται τόσο στην ανάρτηση, η οποία διαθέτει κατά 3,5 cm πιο ψηλά αμορτισέρ (συγκριτικά) όσο και στα μεγαλύτερου προφίλ ελαστικά, τα οποία του προσθέτουν άλλα 0,6 εκατοστά σε ύψος). Τέλος, το compact crossover της Audi είναι κατά 1,7 εκατοστά πιο μακρύ σε ό,τι αφορά στο συνολικό μήκος του αμαξώματος από το A1 Sportback, λόγω της διαμόρφωσης των προφυλακτήρων του και το ύψος του είναι κατά πέντε cm μεγαλύτερο, συγκριτικά.

Γενικά, το A1 Citycarver έχει εντονότερη και ογκωδέστερη παρουσία, η οποία το κάνει περισσότερο ενδιαφέρον για όσους αναγνωρίζουν ότι το αυτοκίνητο που έχουν εμπρός τους θυμίζει εντονότατα το πολυτελές supermini της γερμανικής εταιρείας. Όμως, είναι κάτι άλλο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10)
DS Automobiles DS3 CROSSBACK 1.2 PureTech 130 PS EAT8

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 8

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ7

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 8

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 8

ΟΔΗΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 7

ΑΝΕΣΗ/ΧΩΡΟΙ 8

ΑΣΦΑΛΕΙΑ 9

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 8

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 9

VALUE FOR MONEY 9

ΣΥΝΟΛΟ81

Αν για το Audi εκδηλώνουν ενδιαφέρον, τότε για το DS Automobiles DS 3 Crossback η φαντασία τους εξάπτεται. Βεβαίως, το γαλλικό μοντέλο δεν είναι φανταστικό, είναι αφάνταστο. Αυτό που βλέπεις εμπρός σου, μοιάζει «αταίριαστο» στην αυτοκινητική καθημερινότητα. Είναι μια ιδιοτυπία η οποία δημιουργεί το εξής παράδοξο: παρότι απευθύνεται στην πληθώρα διαφορετικών αγορών, προτάσσει έντονα το γαλλικό στυλ και μια συγκεκριμένη ταυτότητα απέναντι σε μια παγκοσμιοποιημένη, αδιάφορη ομοιομορφία.

Το DS 3 Crossback διαφέρει και το πράττει με τρόπο που είναι πειστικός. Μοιάζει να αδιαφορεί για τις συνηθισμένες φόρμες, για το δεδομένο και το διαδεδομένο. Αυτό το αυτοκίνητο σού δημιουργεί συναισθήματα, ενίοτε έντονα και όχι απαραίτητα πάντα θετικά.

Πρέπει να το συνηθίσεις, πρέπει να ζήσεις μαζί του για κάποιο διάστημα για να το μάθεις. Διαφορετικά, πάντα θα αναζητάς τους διακόπτες των παραθύρων εκεί που ξέρεις ότι είναι, αλλά δεν βρίσκονται στο DS 3 Crossback, πάντα θα αναρωτιέσαι εάν πάτησες τον διακόπτη στο ταμπλώ για τον οποίο αποσκοπούσες ή απλώς ακούμπησες σε κάποιο άλλο σημείο της επένδυσής του. Αυτό το DS Automobiles δεν είναι «ίδιο» με ό,τι ξέρουμε.

La vie en ville

Τόσο το A1 Citycarver, όσο και το DS 3 Crossback είχαν κάτω από το καπό τους την ισχυρότερη εκδοχή τού βενζινοκινητήρα με την οποία διατίθενται και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Τεχνολογικά, το Audi είναι πιο προηγμένο, καθώς ο TFSI κινητήρας του –μεταξύ άλλων– έχει σύστημα άμεσου ψεκασμού υψηλής πίεσης και σύστημα διακοπής τής λειτουργίας των δύο κυλίνδρων του όταν δεν εφαρμόζεται υψηλό φορτίο από τον οδηγό. Επίσης, διέθετε διπλού συμπλέκτη κιβώτιο ταχυτήτων επτά σχέσεων.

Στο DS Automobiles, ο μικρότερης χωρητικότητας PureTech είναι τρικύλινδρος, αποδίδει σχεδόν 20 PS μικρότερη (ονομαστική) ισχύ και συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων. Προφανώς, το Audi είναι ταχύτερο σε επιδόσεις, ενώ αποδεικνύεται και πιο οικονομικό σε μέση κατανάλωση καυσίμου, συγκριτικά με το DS Automobiles. Ωστόσο, και τα δύο σού δίνουν την αίσθηση ότι δεν έχουν τη δύναμη που αναμένεις, ιδίως στο γερμανικό όχημα, όπου η ονομαστική μέγιστη ισχύς του είναι μεγαλύτερη.

Αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό εντός πόλης, όσο στη διάρκεια ενός ταξιδιού. Πάντως, για να κινηθείς με πιο γοργό ρυθμό, ο οποίος να είναι σύμφωνος με ό,τι αφήνει να εννοηθεί η μέγιστη ιπποδύναμή τους, πρέπει να πιέζεις το δεξί πεντάλ, ή να έχεις επιλέξει το πρόγραμμα «Sport» στο σύστημα παραμετροποίησης της απόδοσης που διαθέτουν.

Η άνεση του DS 3 Crossback είναι απαράμιλλη για τα δεδομένα της κατηγορίας. Τόσο τα καθίσματά του, όσο και η ρύθμιση της ανάρτησής του είναι σαφώς, συγκριτικά,  καλύτερη. Εκεί που το Audi θα ταλαντωθεί με κάποια ένταση, το γαλλικό crossover πόλης θα περάσει σχετικά ατάραχο για τους επιβάτες του. Η ποιότητα κύλισης είναι καλή και στα δύο οχήματα ,αλλά στο DS Automobiles αισθάνεσαι περισσότερο «απομονωμένος» σε ό,τι αφορά στην κατάσταση του οδοστρώματος.

Η αυτοκινητική ζωή, τόσο εντός πόλης, όσο και στην περίπτωση ενός ταξιδιού, είναι πιο ευχάριστη για τους επιβάτες στο DS 3 Crossback. Πάντως, ως οδηγός, θα προτιμήσεις το A1 Citycarver και την πιο σφιχτή αίσθηση που σου δίνει το πλαίσιό του και η ανάρτησή του.

Ποιο είναι καλύτερο;

Ένα crossover όχημα επιβάλλεται να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (ή πρέπει να τα διαθέτει για να μπορεί να διακρίνεται). Η συνήθης πρακτική είναι η μερική διαφοροποίηση ενός, κατά τα άλλα, τυπικού οχήματος κάποιας κατηγορίας και η χρήση της συγκεκριμένης ονοματοθεσίας. Είναι σαν η φράση «είσαι ό,τι δηλώσεις» να μην αφορά μόνο το έθνος μας,  αλλά να έχει επεκταθεί γενικότερα...

Το Audi A1 Citycarver εμπίπτει σε αυτή την πρακτική, όχι, όμως, και το DS Automobiles DS 3 Crossback. Οι Γάλλοι δημιούργησαν ένα όχημα το οποίο αντιπροσωπεύει πραγματικά ένα crossover. Σχεδιάστηκε, εξελίχθηκε και δημιουργήθηκε υπό αυτό το πρίσμα. Επικεντρώνεται σε αυτό που αποτελεί την ουσία ενός τέτοιου οχήματος. Διαφέρει, είναι σχετικά πολυτελές, είναι άνετο, ευκολοδήγητο και έχει ικανοποιητική οδική συμπεριφορά. Συμπερασματικά, είναι καλύτερο από τον Γερμανό ανταγωνιστή γι’ αυτά που προσφέρει.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ AUDI A1 Citycarver 35 TFSI 150 PS S-TRONIC 2021   TIMH €27.650   ΤΕΛΗ €102,2

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.498 cc, Turbo, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 110 (150)/5.000-6.000  ΡΟΠΗ Nm/rpm 250/1.500-3.500

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 7 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 8,3 sec, τελική 215 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 6,4 L/100km, 146 g/km

AUDI A1 Citycarver 35 TFSI 150 PS S-TRONIC 2021

ΥΠΕΡ ΕΜΦΑΝΙΣΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ).

ΚΑΤΑ AΥΞΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ DS Automobiles DS3 CROSSBACK 1.2 PureTech 130 PS EAT8 2021   TIMH €26.600   ΤΕΛΗ €87,68

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.199 cc, Turbo, 3 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 96 (131)/5.000  ΡΟΠΗ Nm/rpm 230/1.750

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 8 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 9,2 sec, τελική 200 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 6,1 L/100km, 137 g/km

DS Automobiles DS3 CROSSBACK 1.2 PureTech 130 PS EAT8 2021

ΥΠΕΡ ΣΤΥΛ, ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΑΝΕΣΗ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ.

ΚΑΤΑ ΧΩΡΟΣ ΠΙΣΩ ΕΠΙΒΑΤΩΝ (ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ), ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ (ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ).