Test drive: Ford Ka Active 1.5 TDCi 95PS


Σε μια εποχή που το θέλει, η Ford εμπλουτίζει όλη τη γκάμα της με crossover. Ακόμη και το KA δεν ξέφυγε κι από ένα αυτοκίνητο πόλης έγινε ένα μικρό αυτοκίνητο ανώτερου επιπέδου...από το δρόμο που «κάνει παιχνίδι» εντός κι εκτός ασφάλτου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, φ?Τ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 21/4/2019

Όταν πρωτολανσαρίστηκε το KA ήταν διάχυτο το άγχος της Ford να ρίξει στο στίβο ένα μικρό αυτοκίνητο με πολλά χαρίσματα για να προσελκύσει ανάλογο κοινό. Βεβαίως, όταν έχεις έναν πρόγονο όπως το «ορίτζιναλ» Ka οποιαδήποτε προσπάθεια είναι δύσκολη, ειδικά αν έχεις μείνει πίσω στην εξέλιξη ενός καλού city car. 

Τη στιγμή μάλιστα που Γάλλοι και Κορεάτες είχαν… διακτινιστεί προς τα εμπρός. Τώρα λοιπόν με λίγο περισσότερη λογική και με καλύτερα αντανακλαστικά η Ford λανσάρισε το KA και KA Active το δεύτερο εκ των οποίων μας απασχολεί εδώ. Πριν από όλα πρέπει να τονίσουμε ότι εκτός της ανύψωσης, έχει επέλθει (όπως και στο απλό ΚΑ ) αναβάθμιση στη σχεδίαση του αμαξώματος ενώ υπάρχει και επικαιροποίηση εσωτερικού, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με αυτά που αποζητά η νέα γενιά: gadgets και ασφάλεια.

Στη δοκιμή μας έχουμε εκτός αυτών μερικά ακόμη κροσοβερίστικα στοιχεία. Ανθεκτικές ποδιές, σπέσιαλ γρίλια, αυξημένο κατά 23 mm ύψος αγγίζοντας συνολικά τα 15 cm (αυξημένο ελαφρά είναι και το μήκος συγκριτικά με το «αστικό» KA ) και επαναρρύθμιση της ανάρτησης για τα νέα δεδομένα. Η εικόνα του εσωτερικού του KA Active είναι σύννομη με αυτή των άλλων μοντέλων της Ford με την οθόνη και τη SYNC3 πλατφόρμα, αλλά και με σπέσιαλ χρώματα και επενδύσεις εδώ για να τονίσουν τον αθλητικό του χαρακτήρα. Μικρές θήκες εδώ κι εκεί, πολlά σκληρά πλαστικά (είναι crossover, του το συγχωρούμε) και εργονομία όχι κακή. Οι χώροι είναι στο άνω άκρο της κατηγορίας αν και το KA Active «παίζει» σε τρεις κατηγορίες. Πόλης, supermini και crossover. Μεταξόνιο 2,49 μέτρων και χώρος αποσκευών στα 270 λίτρα ικανοποιούν πολλά μεταφορικά σενάρια.

Κι όλο αυτό, το μικρό-αλλά-όχι-και-τόσο αμάξωμα (είναι στα 3.955 mm) το κινεί ένα μοτέρ που κινεί και τα μεγαλύτερα αδέλφια του KA . Είναι 1.499 cc, ενός 4κύλινδρου συνόλου diesel, common rail, με turbo σταθερής γεωμετρίας, απόδοσης 95 ίππων και 215 Nm ροπής και με σύστημα start/stop και πιστοποιημένος κατά Euro6d-TEMP. Αυτά τα νούμερα αποδίδονται σε χαμηλό όριο στροφών (3.750 rpm η ισχύς και από 1.750 μέχρι 2.500 rpm η ροπή). Με εξαίρεση το χαρακτηριστικό ήχο που έτσι ή αλλιώς περνά εντός του Active στα δύο άκρα λειτουργίας του (ρελαντί και κόφτη) με σωστή, στρωτή οδήγηση έχεις πλουσιότατα αποθέματα ροπής (πάνω από τις 2.000 rpm), τόσα που…περισσεύουν κιόλας, για την περίπτωση μιας πραγματικής έκτος ασφάλτου περιπέτειας ή/και αν κουβαλάτε όλη την οικογένεια στο όριο του ωφέλιμου φορτίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10)
Ford KA+ Crossover

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 8

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ7

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 8

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 8

ΟΔΗΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 7

ΑΝΕΣΗ/ΧΩΡΟΙ 9

ΑΣΦΑΛΕΙΑ 7

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 8

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 8

VALUE FOR MONEY 7

ΣΥΝΟΛΟ77

Αν είστε μόνοι, θα... λυσσάξετε καθώς η δύναμη είναι τόση που, με γρήγορες αλλαγές από τον τυπικό 5άρη επιλογέα μπορείτε να κινηθείτε με ρυθμό υψηλότερο από ό,τι ορίζει το μέγεθος και η κατηγορία του. Μέσα σε αυτή την πληθωρική υπόσταση προστίθεται ευχαρίστως ο ευχάριστος οδηγικός του χαρακτήρας που θυμίζει σε κάποια στοιχεία του το λίγο μεγαλύτερο αδελφό του, το Fiesta (όχι τυχαία, μοιράζονται την ίδια Global B πλατφόρμα). Αυτό αιτιολογεί και το μεγάλο του φυσικό μέγεθος αλλά και τη συνολική του ευρυχωρία η οποία είναι κορυφαία.Το KA Active με τον σαν-εργαλείο χαρακτήρα του δικαιολογεί μερικά πράγματα όπως είναι η αίσθηση της αντιληπτής ποιότητας που δεν ακολουθεί τα άλλα, μεγαλύτερα μοντέλα της φίρμας ή και τη σχεδίαση ακόμη που αν και αναβαθμισμένη απέχει από τη γοητεία του πρώτου Ka.

Στην εξίσωση προστίθεται η…προστιθέμενη αξία ενός κινητήρα υπεραποδοτικού και η χρηστικότητα λόγω χώρων και απόστασης του πατώματος από το έδαφος. Έτσι, εν μέρει αιτιολογείται και η τσιμπημένη του τιμή που εξαργυρώνει όλα τα παραπάνω και επιπλέον την απαράμιλλη ευελιξία αν κινείστε σε «σφιχτό» αστικό περιβάλλον. 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ Ford KA+ Crossover 2018   TIMH €15   ΤΕΛΗ €83,7

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ , Turbo, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Πετρέλαιο

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 70(95)/3.750  ΡΟΠΗ Nm/rpm 270/1.850

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Χειροκίνητο, 5 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 11,4 sec, τελική 179 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 4,1 L/100km, 108 g/km

Ford KA+ Crossover 2018

ΥΠΕΡ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ,∆ΥΝΑΜΗ ΚΙΝΗΤΗΡΑ, ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ, ΕΥΕΛΙΞΙΑ.

ΚΑΤΑ ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ, ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ.