Test drive: Mercedes-Benz E 220d Coupe 194PS


Ένα αυτοκίνητο με σπάνιο σχεδιαστικό «αέρα» και με ταυτότητα ενός γνήσιου Grand Tourer. Αυτό είναι η E-Class Coupe και όχι μόνο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 6/1/2019

Σε μια τολμηρή κίνηση με την οποία η Mercedes έχει πλέον αποποιηθεί το συντηρητικό παρελθόν της, παρουσιάζει κομψά καλλίγραμμα μοντέλα το ένα μετά το άλλο. Ένα από τα πλέον καλαίσθητα στα όρια της… σαγήνης είναι η E-Class Coupe. Γραμμές σαν να τις έχει σμιλέψει ο αέρας και όχι κάποια πρέσα σε εργοστάσιο, αναμειγνύονται με τη λαμαρίνα και το κρύσταλλο δίνοντας μια μοναδική εικόνα ενός κομψού μοντέλου κι αυτό παρά τις διόλου ευκαταφρόνητες εξωτερικές του διαστάσεις  με μήκος 4.826 mm, πλάτος 1.860 mm αλλά και ύψος στα 1.430 mm.

Η AMG Line έκδοση δοκιμής μας με χαμηλωμένη ανάρτηση και Agility Control ρύθμιση με προοδευτική αποσβετικότητα και ειδικά σχεδιαστικά στοιχεία όπως οι προφυλακτήρες, η μάσκα αλλά και οι 19άρες ζάντες δίνουν ακόμη πιο αθλητικό ύφος στο μοντέλο.

Το εσωτερικό σε υποδέχεται υπό τη σκέπη της οροφής χωρίς μεσαίες κολόνες, και με πόρτες χωρίς πλαίσιο παραθύρων κάτι που αποτελεί κατασκευαστικό άθλο για κάθε κατασκευαστή αλλά που η Mercedes δεν είχε πρόβλημα να πράξει. Εδώ λοιπόν στο καλαίσθητο ταμπλό με τις εντυπωσιακές έγχρωμες ενθέσεις και κάποιες πινελιές από την ιστορία της φίρμας όπως είναι οι αεραγωγοί, φιλοξενούνται δύο οθόνες 12,3 ιντσών έκαστη με γραφικό περιβάλλον από το πρόσφατο της Mercedes με την ονομασία Widescreen Cockpit αλλά όχι με δυνατότητα αφής οπότε όλα επαφίενται στο touchpad χειριστήριο στο κέντρο της κονσόλας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10)
MERCEDES-BENZ E-Class Coupe 220d

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 8

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ8

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 9

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 8

ΟΔΗΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 8

ΑΝΕΣΗ/ΧΩΡΟΙ 7

ΑΣΦΑΛΕΙΑ 8

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 8

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 8

VALUE FOR MONEY 7

ΣΥΝΟΛΟ79

Οι χώροι για τα δεδομένα του αμαξώματος ορίζουν τέσσερις θέσεις στις οποίες θα βολευτούν καλά ενήλικες με μεσαίο σωματότυπο, ενώ πρόβλημα δε θα έχουν οι αποσκευές με 425 λίτρα χωρητικότητας για το πορτμπαγκάζ. Μέσα σε αυτό το εντυπωσιακό «πάντρεμα» δυναμισμού και πολυτέλειας κρύβεται ο δίλιτρος τετρακύλινδρος diesel κινητήρας 1.950 cc που αποδίδει 194 ίππους. Συνδυασμένο με αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων (9G-Tronic) και με paddles αλλαγών στο τιμόνι μπορεί να επιδείξει ένα μεγάλο εύρος δυνατοτήτων από την απόλυτα οικονομική οδήγηση μέχρι τον αψύ χαρακτήρα ενός αποδοτικού, ροπάτου συνόλου (400 Nm) μέσω των αλλαγών που πραγματοποιεί το πρόγραμμα Dynamic Select στην απόδοση κινητήρα, την ταχύτητα (και το όριο στροφών) στο κιβώτιο ταχυτήτων και τη βαρύτητα της αίσθησης στο τιμόνι ανάμεσα σε προγράμματα.

Η προαιρετική Dynamic Body Control ανάρτηση με ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ είναι όχι μόνο επίσης χαμηλωμένη αλλά ρυθμίζεται μέσω του γνωστού μας συστήματος παραμετροποίησης Dynamic Select (ρυθμίζει και απόδοση κινητήρα, απόκριση κιβωτίου, τιμονιού κλπ.) σε Comfort, Sport και Sport (με προαιρετική αερανάρτηση έρχεται σε πρόγραμμα Eco, Comfort, Sport, Sport και Individual). Επιπλέον με τις 19αρες ζάντες με ελαστικά 245/40-R19 εμπρός και 275/35- R 19 πίσω, περιμένεις  γνήσιο σπορ στήσιμο και άνεση…τραπεζιού. Λάθος. Είναι σοφά ρυθμισμένη για άνεση.

Η πίσω κίνηση υπό πίεση δύσκολα θα εκτραπεί (βλέπε υπερστροφή) κυρίως γιατί ο συνδυασμός απόδοσης και στησίματος απαιτεί πολύ περισσότερη ισχύ προκειμένου να «σπάσει» η πρόσφυση. Στο ταξίδι είναι χάρμα. Τόσο ο συντελεστής οπισθέλκουσας (0,25) όσο και η ηχομόνωση δίνουν ρέστα σε πολύωρα ταξίδια με την άνεση που προσφέρουν. Λίγα αυτοκίνητα σε αυτή την κατηγορία προσφέρουν τόσο απλόχερα τις χάρες ενός αυτοκινήτου Μεγάλου Τουρισμού όπως η E-Class Coupe και ακόμη πιο λίγα μπορούν να συγκριθούν σε επίπεδο οικονομίας καυσίμου (είδαμε 7,2 l/100km). Αν θέλετε να έχετε μπροστά σας ανοιχτούς δρόμους τότε αυτή η E-Class Coupe είναι η top επιλογή.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ MERCEDES-BENZ E-Class Coupe 220d 2019   TIMH €68.510   ΤΕΛΗ €151,2

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.950, Turbo, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Πετρέλαιο

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 143(194)/3.800  ΡΟΠΗ Nm/rpm 400/1.600-2.800

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 9 σχέσεων, κίνηση στους πίσω τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 7,4 sec, τελική 242 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 7,2 L/100km, 126 g/km

MERCEDES-BENZ E-Class Coupe 220d 2019

ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ, ΑΝΕΣΗ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΚΑΤΑ ΤΙΜΗ