Ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο... με 3 «μνηστήρες» επαγγελματικών van της Stellantis (photos)


Citroen, Peugeot και Opel αναμένεται να «αξιοποιήσουν» τις δοκιμές του συγκεκριμένου EV για την ανανέωση των επαγγελματικών τους van.

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: CARPIX
  • 26/4/2023

επαγγελματικά οχήματα έχουν μεγαλύτερο κύκλο ζωής σε σχέση με τα επιβατικά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν ενδιαφέρονται για το «φρεσκάρισμά» τους.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη Stellantis, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε facelift έκδοση για τα Citroen Jumpy, Opel Vivaro και Peugeot Expert. Οι συνεργάτες μας «κατασκόπευσαν» ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο van για πρώτη φορά, τα οποίο «συνοδευόταν» από ένα Volkswagen ID.Buzz Cargo, το οποίο προφανώς βρισκόταν εκεί για λόγους συγκριτικής αξιολόγησης.

Οι κατασκοπευτικοί μας φωτογράφοι δεν ήταν βέβαιοι σε ποιο brand από τα τρία «ανήκει» το συγκεκριμένο πρωτότυπο, καθώς τα μοναδικά, ουσιαστικά, στοιχεία διαφοροποίησης ήταν καλυμμένα με καμουφλάζ. Πρόκειται για τα εμπρός φωτιστικά σώματα, τη μάσκα και τον μπροστινό προφυλακτήρα.

Ακόμα και η φωτογραφία του εσωτερικού που κατάφεραν να τραβήξουν, δεν τους διαφώτισε για την ταυτότητα του επαγγελματικού οχήματος, καθώς το τιμόνι ήταν καλυμμένο στο σημείο όπου υπάρχει παραδοσιακά το σήμα της μάρκας και το μόνο που φαινόταν ήταν το λεκτικό για τον αερόσακο.

Ωστόσο, ήταν ξεκάθαρο ότι το ταμπλό πρόκειται να αλλάξει πλήρως, αποκτώντας ψηφιακό πίνακα οργάνων και μια μεγαλύτερη οθόνη του συστήματος infotainment, η οποία θα τοποθετηθεί ψηλότερα.

Καινούριο θα είναι και το τιμόνι, με οριζόντιο το κάτω τμήμα της στεφάνης του και νέους, ενσωματωμένους διακόπτες, ενώ υπάρχουν και καινούριες λεπτομέρειες φινιρίσματος στην κονσόλα. Συν τοις άλλοις, διαφορετική είναι και η σχεδίαση των αεραγωγών.

Έστω και με το βαρύ καμουφλάζ του εμπρός τμήματος, τα φώτα φαίνεται ότι έχουν ελαφρώς μεγαλύτερο σχήμα, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν στις μάσκες και τους προφυλακτήρες. Ασφαλώς κάθε brand θα έχει τα δικά του στιλιστικά χαρακτηριστικά.

Εκτός των σχεδιαστικών αλλαγών σε εξωτερικό και εσωτερικό, τα μοντέλα αναμένεται να έχουν αυξημένη απόδοση του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης. Έτσι, περιμένουμε μπαταρίες μεγαλύτερης ενεργειακής χωρητικότητας, που θα φέρουν μεγαλύτερη αυτονομία και ίσως ηλεκτροκινητήρες μεγαλύτερης ισχύος.

Το ντεμπούτο των facelift εκδόσεων των van της Stellantis αναμένεται να ξεκινήσει, σταδιακά ανά brand, στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.