Tι δουλειά έχει το Ford Electric SuperVan των 2.000 PS(!) στο Nurburgring; (photos)


Έχοντας πίσω του μία Mustang, το ηλεκτρικό van της Ford γυρνούσε στη βρεγμένη πίστα του Nurburgring «κλέβοντας» την παράσταση και δημιουργώντας απορίες.

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: CARPIX
  • 22/9/2022

Πριν από λίγες μέρες εντοπίσαμε το ηλεκτρικό Ford Transit SuperVan στο Nurburgring Nordschleife, έχοντας πίσω του μια Ford Mustang.

Το πανίσχυρο EV Van της Ford, με ισχύ 2.000 PS(!) «εμφανίστηκε» για πρώτη φορά πριν από περίπου 3 μήνες στο φεστιβάλ του Goodwood, κατακτώντας την 5η θέση στην ανάβαση σε λόφο, με χρόνο 46,58 sec, οριακά πίσω από το Subaru GL Family Huckster που σημείωσε χρόνο 46,20 sec. (σ.σ. για την ιστορία, ταχύτερο ήταν το McMurtry Speirling με 39,08 sec.).

Ωστόσο, για ποιο λόγο βρέθηκε στο μεγάλο, παραδοσιακό, γύρο του Nurburgring; Μήπως θα προσπαθήσει να σπάσει το ρεκόρ γύρου; Όμως οι φωτογραφίες δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πίστα ήταν βρεγμένη, άρα οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για να γίνουν δοκιμές που θα οδηγούσαν σε χρήσιμα συμπεράσματα. Πάντως, δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Η αλήθεια είναι ότι η Ford δεν κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει την ταυτότητά του. Η επιγραφή Electric SuperVan υπάρχει στο εμπρός μέρος, στο πίσω και στο πλάι. Ως «βάση», χρησιμοποιείται το αμάξωμα του E-Transit Custom, ωστόσο οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι πολλές και έτσι το αποτέλεσμα είναι εντελώς διαφορετικό.

Το ανανεωμένο αμάξωμα περιλαμβάνει μία μεγάλη εισαγωγή αέρα στη μάσκα, με το ψυγείο να διακρίνεται εμφανώς στο βάθος. Το πάνω μέρος του van είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε ο αέρας να κατευθύνεται στη μεγάλη πίσω αεροτομή, ενώ στην οροφή υπάρχει και ένα μικρό «πτερύγιο».

Στο κάτω μέρος, διακρίνεται ο διαχύτης, ενώ η ανάρτηση διαθέτει διπλά ψαλίδα. Όσο για τα φρένα, είναι αγωνιστικών προδιαγραφών, κάτι φυσικό με βάση την τεράστια ισχύ του.

Το εσωτερικό είναι απογυμνωμένο. Διαθέτει αγωνιστικό κάθισμα, roll cage, μια απλή οθόνη οργάνων και μια μεγάλη οθόνη infotainment που μοιάζει με tablet. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του 5 drive modes: Road, Track, Drag, Drift και Rally. Υπάρχει επίσης μια ρύθμιση «Tire Cleaning», η οποία κλειδώνει τον έναν άξονα και αφήνει ελεύθερο τον άλλο να περιστρέφεται. Το αποτέλεσμα μπορεί εύκολα να το φανταστεί κανείς: «Λιωμένα» ελαστικά και πυκνοί καπνοί.

Το Electric SuperVan διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες. Η υδρόψυκτη μπαταρία έχει ενεργειακή χωρητικότητα 50 kWh. Με δεδομένη την εντυπωσιακή ισχύ των 2.000 PS, η επιτάχυνση 0-100 km/h έρχεται σε λιγότερο από 2 sec.