Anthoine Hubert: Σαν σήμερα «έφυγε» το αστέρι που δεν πρόλαβε να λάμψει (videos)


Ήταν 31 Αυγούστου 2019 όταν ο Anthoine Hubert έχανε τραγικά τη ζωή του στην πίστα του Spa. Αυτή είναι μέχρι και σήμερα η τελευταία απώλεια οδηγού σε αγωνιστικό τριήμερο της Formula 1.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ / ΦΩΤΟ: ALPINE
  • 31/8/2023

Στον σύγχρονο μηχανοκίνητο αθλητισμό, τα σοβαρά ατυχήματα σπάνια φέρνουν τον θάνατο των εμπλεκομένων σε αυτά. Η πρόοδος που έχει γίνει στην ασφάλεια που προσφέρουν τα αυτοκίνητα, ο εξοπλισμός και οι ίδιες οι πίστες με τις υποδομές τους, έχει κάνει τον χαμό οδηγών στις πίστες μία εξαιρετικά σπάνια συνθήκη.

Ακόμα κι έτσι, το motorsport παραμένει επικίνδυνο, και κάποιες φορές θρηνούμε αδικοχαμένους οδηγούς, και σε πολύ νεαρή ηλικία.

Μία τέτοια περίπτωση οδηγού είναι αυτή του Anthoine Hubert.

Ο Γάλλος γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1996 στη Λυών, και από πολύ μικρός είχε δείξει την αγάπη του για την ταχύτητα και τους αγώνες.

Το 2004, σε ηλικία 8 ετών, ξεκίνησε να ασχολείται με το karting, αρχικά σε εθνικό επίπεδο, προτού συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις. Το 2010, κατάφερε να έρθει 2ος στο CIK-FIA Karting Academy Trophy, ενώ τη διετία 2011-2012 κατέκτησε την 3η θέση στο πρωτάθλημα kart της FIA για οδηγούς κάτω των 18 ετών.

Η μετάβαση στα μονοθέσια έγινε το 2013, στη Γαλλική Formula 4, στην οποία κυριάρχησε με την πρώτη: 11 νίκες, 13 βάθρα και ο τίτλος του πρωταθλητή ανά χείρας τού έδωσαν την ευκαιρία να προβιβαστεί στην Formula Renault 2.0 το 2014.

Εκεί δεν εντυπωσίασε, όντας 15ος, με έξι βαθμολογούμενους αγώνες, αλλά το 2015 ήταν σαφώς πιο έτοιμος, με δύο νίκες σε Silverstone και Le Mans, τερματίζοντας 5ος στη βαθμολογία.

Το επόμενο μεγάλο βήμα έγινε το 2016, όταν έκανε το ντεμπούτο του στην Ευρωπαϊκή F3, όπου και κέρδισε στον δεύτερο του αγώνα, στο Norisring. 

Η πορεία του καθ' όλη τη χρονιά τον έφερε στο κατώφλι του GP3, προπομπού της FIA F3, και της πολύπειρης ομάδας της ART. Μετά από ένα σχετικά μέτριο 2017, το 2018 δεν άφησε την ευκαιρία να χαθεί, και παρά το ότι κατέκτησε μόλις δύο νίκες, πήρε τον τίτλο χάρη στη συνέπεια και την σταθερότητα που έδειξε, και έγινε υποψήφιος για μία θέση στο grid της Formula 2 για τη σεζόν του 2019, όντας πια και μέλος της ακαδημίας νέων οδηγών της Renault.

Ο 22χρονος Γάλλος πήρε την ευκαιρία του με την BWT Arden, κι εντυπωσίασε. Κέρδισε στους στενούς δρόμους του Μονακό, και μετά στην πατρίδα του, τη Γαλλία, στην πίστα του Paul Ricard.

Στις 31 Αυγούστου 2019, στον δεύτερο γύρο του sprint αγώνα του Σπα, ένα ατύχημα στην κορυφή της Eau Rouge τον είδε να φέρει βαρύτατους τραυματισμούς, όταν το μονοθέσιο του J. M. Correa χτύπησε πλαγιομετωπικά εκείνο του Γάλλου. Περίπου 90 λεπτά μετά το ατύχημα, και παρά τις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού στο ιατρικό κέντρο της πίστας, ο Anthoine Hubert υπέκυψε στα τραύματά του.

Το #19 που έφερε στο μονοθέσιό του αποσύρθηκε από τη F2, και ακόμα και σήμερα όλοι μιλούν για έναν εξαίρετο οδηγό, ένα ταλέντο που θα έκανε καριέρα στη Formula 1, κι έναν σπουδαίο γιο και φίλο. 

Αυτή είναι μέχρι και σήμερα η τελευταία απώλεια οδηγού σε αγωνιστικό τριήμερο της Formula 1.