Audi Quattro vs Lancia Rally 037: Η θρυλική σεζόν του '83 έρχεται στη μεγάλη οθόνη (video)


Η ταινία "2Win" έρχεται για να αποτυπώσει την -κατά πολλούς- πιο εντυπωσιακή σεζόν στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, με τη μυθική μονομαχία ανάμεσα στη Lancia και την Audi.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: AUDI, LANCIA
  • 5/6/2023

Οι μεγάλες κόντρες του μηχανοκίνητου αθλητισμού έχουν αποτελέσει αρκετές φορές έμπνευση για τους κινηματογραφιστές. Μία από τις πιο ξεχωριστές περιπτώσεις είναι η ταινία “Le Mans ‘66” (ο ελληνικός τίτλος ήταν “Κόντρα σε όλα”) όπου καταγράφει τον "πόλεμο" μεταξύ Ferrari και Ford, με τους Christian Bale και Matt Damon να μοιράζονται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Αυτή τη φορά μία άλλη ταινία ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες αποτυπώνοντας τη μονομαχία μεταξύ δύο ιστορικών ομάδων. Αναφερόμαστε στην Audi και τη Lancia και η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ τους το 1983, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, η οποία ακόμα και σήμερα είναι χαραγμένη στη μνήμη όσων πρόλαβαν να τη ζήσουν.

Προφανώς δεν μιλάμε απλά για δύο αντίπαλες ομάδες, αλλά για δύο διαφορετικούς κόσμους. Από τη μία το γερμανικό τετρακίνητο Audi Quattro και από την άλλη η ιταλική πισωκίνητη Lancia 037.

Όλα ξεκίνησαν το 1977 όταν η Audi άρχισε να αναπτύσσει ένα 4Χ4 όχημα το οποίο προοριζόταν για στρατιωτική χρήση και μεταξύ δοκιμών και συζητήσεων προέκυψε η ιδέα να εφαρμόσουν το σύστημα μετάδοσης και στους αγώνες ράλλυ. Υπήρχε όμως ένα σημαντικό εμπόδιο. Οι κανονισμοί απλά δεν το επέτρεπαν.

Έτσι σε μια συνάντηση που έγινε στο Παρίσι με τους διοργανωτές, έπεσε στο τραπέζι από την Audi η κατάργηση του περιορισμού. Μέχρι εκείνη τη στιγμή το 4WD υπήρχε κυρίως σε φορτηγά και επαγγελματικά οχήματα οπότε οι διοργανωτές δεν είδαν με... ύποπτο μάτι τη συγκεκριμένη προτροπή, αποφασίζοντας σχετικά εύκολα να ικανοποιήσουν το αίτημα των Γερμανών.

Με αυτή την εξέλιξη η Audi προχώρησε άμεσα στην ανάπτυξη του τετρακίνητου Quattro το οποίο έδειξε να έχει μεγάλα πλεονεκτήματα σε κάθε επιφάνεια έναντι των αντιπάλων του και έτσι μετά από μια εκπληκτική σεζόν κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών το 1982.  

O Hannu Mikkola πανηγυρίζει τη νίκη του στο Lombard RAC Rally 1982.
O Hannu Mikkola πανηγυρίζει τη νίκη του στο Lombard RAC Rally 1982.

Την αμέσως επόμενη σεζόν οι ομάδες, διακρίνοντας τη δυναμική του Audi, άρχισαν να βλέπουν με διαφορετικό μάτι την τετρακίνηση και έτσι προσπάθησαν να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι με τους Γερμανούς. Όμως η Lancia πήγε κόντρα στο ρεύμα και πορεύτηκε με την πισωκίνητη Rally 037, με ένα δίλιτρο τετρακύλινδρο σύνολο που ήταν τοποθετημένο στο κέντρο. 

Έτσι από τη μία η Audi είχε στα χέρια της ένα αποδεδειγμένα δυνατό αυτοκίνητο, τον εξαιρετικό μηχανικό Roland Gumbert ως επικεφαλής και τον Φινλανδό Hannu Mikkola στους οδηγούς. Από την άλλη η Lancia είχε στη διαθέσή της μικρότερο budget, ένα λιγότερο δυνατό αυτοκίνητο, στη θέση του αφεντικού τον playboy Cesare Fiorio και φυσικά τον οδηγό-θρύλο Walter Rohrl που την προηγούμενη χρονιά είχε αναδειχθεί Πρωταθλητής με Opel Ascona.

O Walter Rοhrl, όταν μετακόμισε την Audi, οδηγώντας στο Quattro.
O Walter Rοhrl, όταν μετακόμισε την Audi, οδηγώντας στο Quattro.

H σεζόν του 1983 έμεινε στην ιστορία ως μία από τις πιο συναρπαστικές και ολοκληρώθηκε (spoiler alert!) με τη νίκη της Lancia στους κατασκευαστές και του Mikkola στους οδηγούς. Η Rally 037 κατάφερε στο τέλος να ξεχωρίσει στηριζόμενη μεταξύ άλλων στην υψηλή αποδοτικότητα των μελών της ομάδας και στα μοναδικά χαρακτηριστικά που προσέφερε η σχεδίαση της, όπως ήταν η γρήγορη πρόσβαση σε όλα τα μηχανικά μέρη και η δυνατότητα αντικατάστασης του κιβωτίου ταχυτήτων σε μόλις 12 λεπτά!

Θυμίζουμε ότι το 1983 είχαμε και το 30ο Ράλλυ Ακρόπολις όπου οι Rohrl και Alen κατέκτησαν τις δύο πρώτες θέσεις με Lancia Rally 037. 

Σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη αυτού του πρωταθλήματος αλλά και τις παρασκηνιακές ιστορίες του μέσα από το film “2Win”. H παραγωγή είναι ιταλική ενώ στη σκηνοθετική καρέκλα κάθεται ο Stefano Mordini.

Στο καστ συναντάμε τον Ισπανογερμανό Daniel Bruhl που έκανε και τον Niki Lauda στο Rush (αν δεν το έχετε δει, κάντε το). Στο "2Win" ο Bruhl υποδύεται τον Roland Gumpert ενώ οι Volker Bruch και Riccardo Scarmarcio θα παίξουν τους Walter Rohrl και Cesare Fiorio αντίστοιχα.

Aκόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία που θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους. Ωστόσο οι συντελεστές της ταινίας μέσα από τα social media αναφέρουν ότι τα γυρίσματα έχουν ολοκληρωθεί, κάτι που αν ισχύει σημαίνει ότι δεν θα αργήσει να έρθει η στιγμή της προβολής.

Στο παρακάτω video του καναλιού TheRub μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την εντυπωσιακή σεζόν του 1983...