Bruce McLaren: Ο τελευταίος οδηγός στην F1 που κέρδισε με μονοθέσιο που είχε τ’ όνομά του!


Σαν σήμερα, το 1937, στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, γεννήθηκε ένας οδηγός του οποίου η κληρονομιά είναι ακόμη ευδιάκριτη στη Formula 1: Ο Bruce McLaren είναι ο τελευταίος που κέρδισε αγώνα οδηγώντας μονοθέσιο που είχε το όνομα της δικής του ομάδας!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 30/8/2023

Ο McLaren ήταν αγωνιστής από τα γεννοφάσκια του. Κατασκεύαζε τα αγωνιστικά αυτοκίνητα από το μηδέν και στη συνέχεια τα έτρεχε ο ίδιος. Αλλά πριν ξεκινήσει τη δική του ομάδα, ο Νεοζηλανδός οδηγούσε για την Cooper. Με αυτή την ομάδα ήρθε η πρώτη του επιτυχία. Το 1959 κέρδισε το πρώτο του Γκραν Πρι.

Την επόμενη χρονιά διεκδίκησε το πρωτάθλημα με την Cooper. Η McLaren ξεκίνησε τη χρονιά πολύ δυνατά με μια νίκη στην Αργεντινή και μια δεύτερη θέση στο Μονακό.

Αφού «παρέκαμψε» το Indy 500, ο Jack Brabham πήρε σχεδόν όλες τις νίκες από τη McLaren. Τους επόμενους πέντε αγώνες κέρδισε ο Brabham και παρόλο που ανέβηκε τρεις φορές στο βάθρο, αυτό δεν ήταν αρκετό για τον τίτλο των οδηγών.

Το 1962 κέρδισε τον τελευταίο του αγώνα με την Cooper και τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα πίσω από τους Graham Hill και Jim Clark. Μετά από αυτό, τα αποτελέσματα με την Cooper ακολούθησαν φθίνουσα πορεία.

Κι εκεί που ήταν σε θέση να παλέψει για νίκες το 1962, λίγα χρόνια αργότερα, το 1965, έπρεπε να έχει μεγάλη δόση τύχης στο πλευρό του για να πάρει καλό αποτέλεσμα.

Ο McLaren εγκατέλειψε την Cooper στα τέλη του 1965, για να μπει στη Formula 1 με τη δική του ομάδα: Bruce McLaren Motor Racing. Τα δύο πρώτα χρόνια δεν πήγαν όπως ήλπιζε ο McLaren, καθώς κατέκτησε μόλις έξι βαθμούς.

Το 1968, την τρίτη χρονιά της Bruce McLaren Racing, η κατάσταση άλλαξε. Ο McLaren κέρδισε το βελγικό γκραν πρι εκείνης της χρονιάς με διαφορά δώδεκα δευτερολέπτων από τον Pedro Rodriquez. Αυτό τον έκανε τον τελευταίο οδηγό που κέρδισε γκραν πρι με το δικό του μονοθέσιο!

Μετά τη νίκη ήρθαν κάποια κακά αποτελέσματα, αλλά στους αμερικανικούς αγώνες επανήλθε. Στον Καναδά και το Μεξικό, τερμάτισε δύο φορές δεύτερος.

Ο McLaren οδηγούσε ακόμα για τη δική του ομάδα όταν συνέβη η καταστροφή. Σε μια σύγκρουση στην πίστα του Goodwood, ο Νεοζηλανδός έχασε τη ζωή του. Βρισκόταν εκεί για να δοκιμάσει τη νέα του McLaren M8D.

Μετά την απώλεια του ιδρυτή της, η ομάδα συνέχισε από εκεί που την είχε αφήσει ο Bruce McLaren. Μόλις το 1974 η McLaren αναδείχθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια κατασκευαστών. Ο Bruce τα είχε καταφέρει. Έστω και από τον ουρανό…