Έξι ονειρεμένες εκδηλώσεις για petrolheads


Η αυτοκίνηση παραμένει μία συναρπαστική υπόθεση, η οποία εκφράζεται πολυδιάστατα μέσα από μία σειρά λαμπερών εκθέσεων, καλλιστείων και ειδικών εκδηλώσεων, όπως η χρυσή εξάδα που σας προτείνουμε!

  • ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΙΤΣΙΝΗ ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/8/2022

Έπαιζες από πιτσιρικάς με αυτοκινητάκια και δεν ξεκολλούσες στα λούνα παρκ από τα συγκρουόμενα; Εξακολουθείς και σήμερα να ενδιαφέρεσαι για την αυτοκίνηση, να συγκρίνεις μοντέλα, να ερωτεύεσαι ορισμένα λόγω του σχεδιασμού και των τεχνολογιών τους και να παρακολουθείς τις εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση και στην αυτόνομη οδήγηση; Μη φοβάσαι, δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, απλώς αποτελείς έναν αυθεντικό petrolhead, που έχει την… ατυχία να ζει στην Ελλάδα, καθώς η πανέμορφη χώρα μας παραμένει ακόμη και σήμερα στο περιθώριο των εξελίξεων όσον αφορά στην αυτοκίνηση και –δυστυχώς– όχι μόνο.

Αυτό έχει ως συνέπεια, να μη γίνονται στην πατρίδα μας λαμπερές εκδηλώσεις με επίκεντρο το αυτοκίνητο, αν εξαιρέσουμε το Ράλλυ Ακρόπολις, που επέστρεψε επιτέλους στο αγωνιστικό πρόγραμμα του WRC και κάποιες σποραδικές πρωτοβουλίες, κυρίως με κλασικά μοντέλα. Αντιθέτως, σε πολλές χώρες του εξωτερικού πραγματοποιούνται καταπληκτικά events με πρωταγωνιστές από τον χώρο των τεσσάρων τροχών και με τεράστια προβολή, καθώς συρρέουν σε αυτά πλήθη επισκεπτών, ενώ συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με σημαντικούς κλάδους της οικονομίας και με την ίδια την κοινωνία.

Προτείνουμε έξι τέτοιες διεθνείς εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της υδρογείου, κάθε μία από τις οποίες προσφέρεται για «προσκύνημα», αφού αποτελεί, κατά την ταπεινή μας άποψη, μία μικρή Μέκκα της αυτοκίνησης. Πρόκειται για καλλιστεία και εκθέσεις αυτοκινήτων, για φεστιβάλ ταχύτητας, ακόμη και για ειδικές εκδηλώσεις για μοντελιστές, που απευθύνονται σε petrolheads ανεξαρτήτως ηλικίας, αφού επιδρούν πάνω μας σαν ελιξίριο νεότητας. Να επισημάνουμε  ότι όλες αυτές οι εκδηλώσεις υπέφεραν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ακυρώθηκαν, αναβλήθηκαν, ωστόσο από φέτος ξεκίνησε μία σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αν και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι μεγάλες ανατροπές που έχει προκαλέσει στις ζωές μας επιβεβαιώνει  ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένο.

Concorso d’Eleganza Villa d’Este

Τα διασημότερα καλλιστεία ιστορικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στον πλανήτη γίνονται στο αριστοκρατικό ξενοδοχείο Grand Hotel Villa d’Este στις όχθες της λίμνης του Κόμο και τα πολύτιμα και μοναδικά μοντέλα μετακομίζουν την Κυριακή στους κήπους της γειτονικής Villa Erba, όπου μπορεί να τα θαυμάσει από κοντά και το κοινό. Το ωραιότερο αυτοκίνητο βραβεύεται από την ειδική επιτροπή με το βραβείο BMW Group Trophy, ενώ το κοινό απονέμει το βραβείο Coppa d’Oro Villa d’Este. Τα καλλιστεία κλασικών οχημάτων Concorso d’Eleganza Villa d’Este ξεκίνησαν το 1929 με διαφορετικό χαρακτήρα και γίνονται πλέον από το 1999 υπό την αιγίδα του ομίλου BMW. Μεταξύ, μάλιστα, των περίπου 1.200 υψηλών προσκεκλημένων βρίσκονται και φημισμένοι σχεδιαστές αυτοκινήτων, που εμπνέονται από τα ιστορικά μοντέλα. Κατά καιρούς έχουν βραβευθεί εμβληματικά αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και η Alfa Romeo 6C 2500 του 1949, που είναι και η μοναδική που φέρει τον χαρακτηρισμό ‘’Villa d’Este’’ στην ονομασία της. Να σημειώσουμε  ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εφέτος από τις 19 έως τις 21 Μαΐου, ενώ είχε ακυρωθεί το 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ   πέρυσι ήταν αισθητά μικρότερος ο αριθμός των καλεσμένων για λόγους υγειονομικής προστασίας.

Goodwood Festival of Speed

Το Φεστιβάλ Ταχύτητας στο Goodwood της Νότιας Αγγλίας έκανε πρεμιέρα το 1993, προσελκύει κάθε καλοκαίρι περίπου 180.000 επισκέπτες, είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο και το πιο πρόσφατο πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο 23 έως 26 Ιουνίου. Ουσιαστικά αποτελεί μία ωδή στα μηχανοκίνητα σπορ και απαρτίζεται από μία ανάβαση μπροστά από το Goodwood House και έναν αγώνα ράλλυι στο δάσος, ενώ η εφημερίδα SundayTimes το έχει χαρακτηρίσει εύστοχα ως «μία διασταύρωση μεταξύ του Γκραν Πρι της Formula 1 στο Μονακό και των διάσημων ιπποδρομιών Royal Ascot».

Στους αγώνες συμμετέχουν αυτοκίνητα και μοτοσυικλέτες από όλες τις εποχές των μηχανοκίνητων αθλημάτων –είτε αναφερόμαστε σε προπολεμικά μοντέλα είτε σε σύγχρονα μονοθέσια της Formula 1–, αλλά και διάσημοι οδηγοί όπως ο σερ Στίρλινγκ Μος, ο άσος των ράλλυι Στιγκ Μπλόμκβιστ, ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Λιούις Χάμιλτον, και πολλοί άλλοι. Αυτό που κάνει το Goodwood Festival of Speed τόσο ιδιαίτερο είναι η δυνατότητα πρόσβασης των επισκεπτών στα πάντοκ των ομάδων, για να δουν από κοντά τα αγωνιστικά αυτοκίνητα και να μιλήσουν με τους οδηγούς τους.

Auto China Beijing

Η Έκθεση Αυτοκινήτου στο Πεκίνο αποτελούσε μέχρι πριν όχι πολλά χρόνια μία περιφερειακή εκδήλωση χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτός συνόρων της Χώρας του Μεταξιού, όπως, εξάλλου, και η αντίστοιχη Έκθεση της Σαγκάης με την οποία εναλλάσσεται ανά έτος. Η γιγάντωση, ωστόσο, της κινεζικής αγοράς αυτοκινήτου, που την έχει φέρει με διαφορά στην πρώτη θέση των πωλήσεων παγκοσμίως, έδωσε τεράστια ώθηση στην έκθεση Auto China του Πεκίνου (και της Σαγκάης) και την προτιμούν πλέον όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες για τις πρεμιέρες πολλών και σημαντικών μοντέλων τους, αλλά και για να αποκαλύψουν τις νέες τάσεις που θα έρθουν αργότερα στην Ευρώπη. Η εμπειρία είναι μοναδική για έναν Ευρωπαίο, επειδή στο Πεκίνο και στη Σαγκάη θα βρεθεί απέναντι σε έναν διαφορετικό αυτοκινητιστικό κόσμο με πολλά άγνωστα κινεζικά μοντέλα, τα οποία δεν κυκλοφορούν στην ήπειρό μας. H πιο πρόσφατη Auto China πραγματοποιήθηκε μεταξύ 21 και 23 Απριλίου 2022 και η επόμενη εκτιμάται ότι θα γίνει τον Απρίλιο του 2023.

Techno Classica Essen

H μεγαλύτερη έκθεση κλασικών αυτοκινήτων στον κόσμο πραγματοποιείται από το 1989 στη γερμανική πόλη Έσεν, όμως ακυρώθηκε πέρυσι και πρόπερσι εξαιτίας του κορωνοϊού. Εφέτος επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο και το πενταήμερο 23 έως 27 Μαρτίου επισκέφθηκαν τα πολυάριθμα περίπτερα με τους μηχανοκίνητους βετεράνους πάνω από 200.000 άτομα. Στις αίθουσες της Messe Essen συνυπάρχουν πάνω από 200 λέσχες κλασικών αυτοκινήτων, εταιρείες πώλησης και ανακαίνισης τέτοιων μοντέλων, καλλιτέχνες και γκαλερίστες, εκδοτικοί οίκοι με ειδικότητα τις μηχανοκίνητες αντίκες, κ.λπ. Επίσης, στο πλαίσιο της Techno Classica διοργανώνεται και μία πολυήμερη δημοπρασία χιλιάδων κλασικών αυτοκινήτων υψηλών προδιαγραφών, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ιδιωτών, αλλά και εμπόρων. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια,λοιπόν, για όσους διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα και αγαπούν τα ιστορικά μοντέλα.

Modena Motor Gallery

H Mόντενα αποτελεί το τέλειο σκηνικό για μία έκθεση, που συνδυάζει ιδανικά τη λατρεία για τα κλασικά αυτοκίνητα με το πάθος για τα μηχανοκίνητα αθλήματα, πάντα με το απαράμιλλο στυλ που χαρακτηρίζει οτιδήποτε διοργανώνεται στη γειτονική μας Ιταλία. Μία επίσκεψη στην Modena Motor Gallery ισοδυναμεί με μία βουτιά σε μηχανοκίνητη τεχνολογία και ιστορία τουλάχιστον έξι δεκαετιών, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αγοράς ενός τέτοιου μοντέλου. Προλαβαίνετε και εφέτος, αφού η επόμενη έκθεση είναι προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο 24-25 Σεπτεμβρίου και φυσικά δεν πρέπει να παραλείψετε ένα σύντομο… σπριντ στις κοντινές εγκαταστάσεις και στα μουσεία θρυλικών εταιρειών, όπως η Ferrari και η Lamborghini.

Ιntermodellbau Dortmund

Στη μεγαλύτερη έκθεση μοντελισμού στον κόσμο συμμετέχουν πάνω από 500 εκθέτες με προϊόντα που καταλαμβάνουν δέκα αίθουσες στις εγκαταστάσεις της Messe Dortmund. Ένα σημαντικό μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο σε μοντελάκια αυτοκινήτων, ενώ ονομαστές είναι οι επιδείξεις μικροσκοπικών αγωνιστικών, αλπινικών και βαρέων οχημάτων, αλλά και νέων αεροσκαφών και ελικοπτέρων σε μικρή κλίμακα. Χάιλαϊτ θεωρούνται, πάντως, οι τρομερές μάχες ρομπότ. Η τελευταία έκθεση μοντελισμού Intermodellbau διοργανώθηκε τον Νοέμβριο του 2021, εφέτος ακυρώθηκε, ωστόσο έχει προγραμματιστεί η επόμενη για το τετραήμερο 20 έως 23 Απριλίου 2023 στη γερμανική πόλη του Ντόρτμουντ.