Lamborghini: Ένα επιφώνημα ήταν αρκετό για τη «βάπτιση» της θρυλικής Countach


Η Lamborghini έχει γενέθλια, συμπληρώνει 60 χρόνια δυναμικής πορείας στον χώρο του αυτοκινήτου και εμείς θυμόμαστε τον περίεργο τρόπο με τον οποίο προέκυψε το όνομα ενός εμβληματικού μοντέλου της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: NICK KURCZEWSKI ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ ΦΩΤΩΓΡΑΦΙΕΣ: CAR AND DRIVER USA.
  • 7/5/2023

Σαν σήμερα, το 1963, ο Ferruccio Lamborghini, έχοντας κάνει πιο πριν μια επαγγελματική «στάση» στο νησί της Ρόδου, ιδρύει την εταιρεία που έμελλε να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά της στην ιστορία της αυτοκίνησης. Ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν, ο δραστήριος Ιταλός μηχανικός, με τις ιδέες του έφερε την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία και πλέον σήμερα η εταιρεία «Automobili Lamborghini S.p.A.» να μετράει περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους ενώ έκλεισε την περασμένη χρονιά έχοντας πουλήσει περισσότερα από 9.000 αυτοκίνητα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 6 δεκαετιών από την ίδρυση της Lamborghini, ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο και θυμόμαστε τον περίεργο τρόπο με τον οποίο πήρε το όνομά του ένα από τα διάσημα μοντέλα που έχει κατασκευάσει, η Countach.

Η Lamborghini Countach (προφέρεται κουν]-τας και μπορείτε να το διαπιστώσετε ακούγοντας τον διάσημο Βρετανό μηχανικό Iain Tyrrell) αποτελεί ένα από πιο καινοτόμα -ως προς την σχεδίαση- αυτοκίνητα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις με τη σφηνοειδή σιλουέτα του.

Όταν πριν από μερικά χρόνια το αμερικανικό Car and Driver συναντήθηκε με τον πρώην test driver και πρεσβευτή της φίρμας Valentino Balboni, ο δημοσιογράφος δεν έχασε την ευκαιρία και του ζήτησε να του μιλήσει για την ιστορία που κρύβεται πίσω από την ονομασία της Countach.

Αμέσως ένα πέπλο μυστηρίου απλώθηκε στην ατμόσφαιρα, με τον Ιταλό να μένει για λίγο σιωπηλός και στη συνέχεια, κοιτώντας στα μάτια τον δημοσιογράφο απάντησε: «Θέλεις να μάθεις την πραγματική ιστορία; Την πραγματική πραγματική ιστορία; Οκ, τότε θα στην πω».

Με αυτή τη εισαγωγή δεν θα μπορούσε παρά η συνέχεια να είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Ο Balboni ξεκίνησε θυμίζοντας στον δημοσιογράφο ότι η Countach είχε σχεδιαστεί από τον Marcelo Gandini για την Bertone, ως ένα concept car που θα παρουσιαζόταν το 1971 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Λίγους μήνες πριν συνέβη το παρακάτω περιστατικό.

«Όταν το ξύλινο αντίγραφο, σε κλίμακα 1:1, είχε ολοκληρωθεί στο Τορίνο, ο Nuccio Bertone κάλεσε τον μηχανικό Paolo Stanzani και τον γενικό διευθυντή και test driver Bob Wallace για να ταξιδέψουν από την Μπολόνια και να το δουν από κοντά. Στο δρόμο έπεσαν πάνω σε ένα τροχαίο με αποτέλεσμα να καθυστερήσει μερικές ώρες η άφιξή τους. Όταν έφτασαν στο Τορίνο ήταν ήδη 10 το βράδυ και o Bertone είχε φύγει για το σπίτι του».

Ο Valentino Balboni δίπλα στην Lamborghini Gallardo LP550-2
Ο Valentino Balboni δίπλα στην Lamborghini Gallardo LP550-2

Σε αυτό το σημείο η αφήγηση του Balboni σταμάτησε και υπενθύμισε ξανά στον δημοσιογράφο πως «αυτή είναι η αληθινή ιστορία, έτσι όπως μου την αφηγήθηκε ο ίδιος ο Stanzani». Και συνέχισε: «Μόλις έφτασαν τους υποδέχθηκε ο φύλακας του εργοστασίου και αμέσως πήρε τον Bertone τηλέφωνο για να τον ενημερώσει. Ο Bertone ζήτησε από τον φύλακα να τους πάει στο χώρο που βρισκόταν το αντίγραφο και να ανάψει τα φώτα για να το δουν».

«Μέχρι εκείνη τη στιγμή το αυτοκίνητο δεν είχε ακόμα όνομα. Φτάνοντας στο σκοτεινό χώρο ο φύλακας άνοιξε το φως και τη στιγμή που είδε το αντίγραφο αναφώνησε ''Countach''! Στη συνέχεια αποχώρησε για να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Wallace και Stanzani παρέμειναν στο δωμάτιο και ξεκίνησαν να περιεργάζονται τη σχεδίαση».

«Λίγη ώρα μετά αποχώρησαν και αυτοί ενώ στην έξοδο έπεσαν ξανά πάνω στον φύλακα όπου ο Stanzani τον ρώτησε τι ακριβώς είπε όταν άνοιξε το φως. Ο φύλακας επανέλαβε τη λέξη Countach και του εξήγησε πως είναι ένα επιφώνημα από την διάλεκτο Piedmontese ( τη μιλούν σχεδόν 2.000.000 κάτοικοι της βορειοδυτικής Ιταλίας) και σημαίνει... ουάου

«Αυτή είναι η ιστορία του ονόματος της Countach. Μία λέξη που είπε ο φύλακας όταν την είδε για πρώτη φορά. Ήμουν πολύ τυχερός που βρέθηκα τη σωστή στιγμή με τους κατάλληλους ανθρώπους. Αυτό μου έλεγαν ξανά και ξανά οι εμπνευστές αυτού του αυτοκινήτου οι οποίοι δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας. Αυτό μου έλεγαν κάθε φορά που καθόμουν στη θέση του οδηγού για να το δοκιμάσω. Είναι αναμνήσεις που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ», σημείωσε ο Balboni ολοκληρώνοντας την αφήγησή του.

Πηγή: caranddriver.com