Ένα Mazda MX-5 που κάηκε στη φωτιά της Πεντέλης βρίσκει ξανά τη χαμένη του λάμψη (photos)


Ανάμεσα στα «θύματα» της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Πεντέλη τον περασμένο Ιούλιο ήταν και ένα Mazda MX-5, το οποίο όμως με μεράκι και σκληρή δουλειά σήμερα είναι ξανά σαν καινούργιο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΤΟΛΙΟΣ
  • 21/1/2023

Είναι 19 Ιουλίου 2022, βρίσκομαι πίσω από το τιμόνι του MX-5 και γυρίζω στο σπίτι από τη δουλειά. Η οροφή ανοικτή και το χαμόγελο δεδομένο μιας και το μικρό διθέσιο roadster παρά την ηλικία του ξέρει πως να σε ευχαριστεί ακόμα και σε νωχελικούς ρυθμούς. Πλησιάζοντας αρχίζει να φαίνεται καπνός από το βουνό της Πεντέλης. Είναι 17:24 και εκείνη την στιγμή πνέουν δυνατοί άνεμοι.

Κακό σημάδι αλλά τουλάχιστον η κατεύθυνση του ανέμου είναι διαφορετική από την περιοχή που μένω. Μέχρι να φτάσω έχει φουντώσει ο καπνός και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις. Ευτυχώς δεν μυρίζει καμένο, πράγμα που σημαίνει πως η φωτιά δεν έρχεται προς το μέρος μας. Δεν δείχνει όμως και να κοπάζει.

Παρά το γεγονός πως η κατεύθυνση του αέρα δεν έχει αλλάξει, το βράδυ η φωτιά έχει αρχίσει να πλησιάζει την περιοχή μας. Το μυαλό αρχίζει να κάνει σενάρια. Οι φλόγες πλησιάζουν και ευχόμαστε να ξημερώσει ώστε να αρχίσουν να πετούν τα αεροπλάνα. Αρχίζει να χαράζει και δεν έχουμε καταφέρει να κοιμηθούμε. Ανακουφιζόμαστε θεωρώντας ότι τα εναέρια μέσα θα σταματήσουν την φωτιά.

Το θέαμα ενός αυτοκινήτου που το έχει αγγίξει η φωτιά είναι θλιβερό. Ειδικά αν πρόκειται για μια κατασκευή που φρόντιζες πολύ.
Το θέαμα ενός αυτοκινήτου που το έχει αγγίξει η φωτιά είναι θλιβερό. Ειδικά αν πρόκειται για μια κατασκευή που φρόντιζες πολύ.

Λίγο αργότερα γίνεται εμφανές ότι δεν αρκούν για να καλύψουν όλη την περιοχή. Πρέπει να φύγουμε από το σπίτι αλλά το MX-5 δεν μπορώ να το πάρω μιας και πρέπει να μεταφέρουμε οικογένεια και κατοικίδια με άλλο αυτοκίνητο. Το παρκάρω σε ένα σημείο που θεωρώ ότι θα είναι ασφαλές και φεύγουμε.

Από ένα σημείο, που βρίσκεται αρκετά μακριά, παρακολουθούμε το σπίτι. Είναι 20 Ιουλίου 2022, 7:20 το πρωί, όταν οι καπνοί καλύπτουν το σπίτι. Είναι κάτι που δεν εύχεσαι σε κανέναν να το ζήσει. Ο ήχος από τα δέντρα που καίγονται είναι εκκωφαντικός. Με μια τρομερή δυναμική η φωτιά προχωρά γρήγορα σαρώνοντας δέντρα που ζούσαν στην περιοχή πολλές δεκαετίες.

Σε όλη αυτή την εικόνα εύχεσαι να βρεις το σπίτι σου ακέραιο, με το αυτοκίνητο να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Πρέπει να απομακρυνθούμε οπότε χάνουμε κάθε οπτική επαφή. Οι ώρες περνούν αργά και βασανιστικά. Μαθαίνουμε ότι το σπίτι είναι εντάξει αλλά δεν έχουμε εικόνα για το αυτοκίνητο.

Η αλήθεια είναι πως η ανακούφιση από το νέα για το σπίτι είναι αρκετή. Στις 10:20 π.μ. πλέον μπορούμε να πάμε στο σπίτι. Ο περιβάλλοντας χώρος έχει ζημιές, παντού μυρίζει καμένο αλλά ευτυχώς το σπίτι σώθηκε.

Το πέρασμα της φωτιάς ήταν έντονο και βίαιο. Τώρα μένει να δούμε τι έχει απογίνει το MX-5 μιας και το περιβάλλον γύρω του είναι καμένο και αυτό δεν είναι καλό. Τελικά το σημείο που το άφησα δεν ήταν ιδανικό. Ωστόσο ήταν καλύτερα από να το άφηνα στο σπίτι γιατί θα έτσι είχε καεί ολοσχερώς. Λόγο του ότι βρισκόταν σε κεντρικό δρόμο το αυτοκίνητο πήρε φωτιά αλλά δεν κάηκε ολόκληρο χάρη σε κάποιον άγνωστο που την και του οφείλω μεγάλη χάρη.

Η διαδικασία της αναγέννησης δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Απαιτεί γνώση και υπομονή.
Η διαδικασία της αναγέννησης δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Απαιτεί γνώση και υπομονή.

Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός πως ο εμπρός προφυλακτήρας έχει λιώσει κάτω αριστερά αλλά το αυτοκίνητο δεν λαμπάδιασε. Η εικόνα είναι στενάχωρη όταν βλέπεις ένα όμορφο αυτοκίνητο σε αυτή την κατάσταση, αλλά μέσα στην ατυχία πρέπει να σκεφτείς ότι θα μπορούσαν τα δεδομένα να ήταν πολύ χειρότερα. Πεισμώνω και βάζω στόχο να γίνει καλύτερο από αυτό που ήταν. Για να συμβεί κάτι τέτοιο η μόνη επιλογή που έχεις είναι να απευθυνθείς στους καλύτερους.

Μια βδομάδα μετά, στις 27 Ιουλίου 2022, έρχεται ο γερανός για να μεταφέρει το Mazda MX-5 στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο Mazda «Νομικός-Κουρής». Μετά από έλεγχο διαπιστώνουμε ότι οι ζημιές είναι μόνο εξωτερικές. Τίποτα μηχανικό ή ηλεκτρικό δεν έχει πειραχτεί και αυτό είναι θετικό. Στην συνέχεια φτιάχνεται ένας κατάλογος με τα ανταλλακτικά που θα χρειαστούν ώστε να το MX-5 γίνει σαν καινούργιο.

Μετά πρέπει να συγκεντρωθούν τα εξαρτήματα κάτι που χρειάζεται εμπειρία και γνώση μιας και μιλάμε για ένα μοντέλο του 2007. Αφαιρούνται όλα τα εξαρτήματα που θα αντικατασταθούν και γίνεται η προεργασία, ώστε να βαφτεί το αυτοκίνητο. Όπως προανέφερα, στόχος μου ήταν να το κάνω καλύτερο από πριν, οπότε με αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να γίνει ολική βαφή και να μην περιοριστούμε μόνο στα μέρη που κάηκαν.

Μαζί θα «φρεσκαριστούν» και οι ζάντες με ηλεκτροστατική βαφή ώστε να αποκτήσει μια πινελιά ανανέωσης. Ξύσιμο, στοκάρισμα όπου χρειάζεται και μετά βάψιμο. Το συγκεκριμένο χρώμα, που η Mazda ονομάζει Galaxy Gray, ήταν χρώμα λανσαρίσματος για το μοντέλο και η αλήθεια είναι πως του ταιριάζει πολύ. Ωστόσο θέλει εμπειρία για να το πετύχεις, κάτι που στην Mazda το γνωρίζουν καλά.

Στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο Mazda Νομικός-Κουρής το MX-5 βρήκε τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε να γίνει ξανά σα καινούργιο.
Στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο Mazda Νομικός-Κουρής το MX-5 βρήκε τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε να γίνει ξανά σα καινούργιο.

Οι μέρες περνούν, με την ευκαιρία γίνεται και ένας συνολικός έλεγχος και κυρίως για κρυφές σκουριές, ένας τομέας που παραδοσιακά «πονάνε» τα ΜΧ-5, όχι όμως τόσο στην χώρα μας αλλά κυρίως σε βόρειες χώρες όπου τον χειμώνα στρώνεται αλάτι στους δρόμους.

Ευτυχώς δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο. Με την ευκαιρία βάφτηκαν τα πίσω κομμάτια από τα δυο roll bar ενώ μπήκαν βάσεις της Jass motosport που μειώνουν το ύψος του καθίσματος του οδηγού, κάτι που θεωρείται από τις must βελτιώσεις για τα MX-5 3ης γενιάς.

Στην Πεντέλη έχουν ήδη αρχίζει να φυτρώνουν πράσινες τούφες μέσα από τα καμένα. Αυτό και μόνο είναι μια πρώτης τάξεως έμπνευση για όλους εμάς. Η φύση δεν τα παρατάει όποτε και εμείς πρέπει να μάθουμε να νικάμε τις δυσκολίες.

Το MX-5 βγήκε από το συνεργείο σε μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτή του 2007 όταν και ολοκληρώθηκε η παραγωγή του στο εργοστάσιο. Το χρώμα του λάμπει και πλέον δεν υπάρχει τίποτα που να μαρτυρά τις δύσκολες στιγμές που πέρασε. Στην επισκευή δόθηκε μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια.

Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο ένα αυτοκίνητο που μόλις βγήκε από το εργοστάσιο και είναι έτοιμο για παράδοση στο νέο ιδιοκτήτη, παρά ένα αυτοκίνητο του 2007!
Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο ένα αυτοκίνητο που μόλις βγήκε από το εργοστάσιο και είναι έτοιμο για παράδοση στο νέο ιδιοκτήτη, παρά ένα αυτοκίνητο του 2007!

Για παράδειγμα τα φλας στα φτερά παρέμειναν λευκά όπως πριν. Στον δρόμο είναι το ίδιο ευχάριστο με τις βάσεις του καθίσματος να έχουν βελτιώσει την θέση οδήγησης. Χαλάλι η ταλαιπωρία και οι άσχημες στιγμές. Ήταν μια καλή ευκαιρία να γίνει ξανά καινούργιο και έγινε. Μην τα παρατάτε ποτέ!