Έτσι προέκυψε η ονομασία "Spider" για τα convertibles (video)


H ιστορία αυτής της… περίεργης επιλογής των κατασκευαστών ξεκινά πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα αυτοκίνητα στους δρόμους.

  • 1/10/2022

Κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα αυτοκίνητο και στο τέλος της ονομασίας του φέρει τη λέξη Spider (ή Spyder) τότε πριν ακόμα δει κανείς τις φωτογραφίες γνωρίζει πως πρόκειται για σπορ μοντέλο, δύο θέσεων που μπορεί να κινηθεί με την οροφή ανοιχτή ή κλειστή.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που οι κατασκευαστές έχουν επιλέξει τη λέξη «αράχνη» για αυτά τα μοντέλα; Την απάντηση θέλησε να τη δώσει το κανάλι Carfection μέσα από ένα video που δημοσίευσε στο YouTube.

Η ονομασία εμφανίστηκε πρώτη φορά πολύ πριν βγει στους δρόμους το πρώτο αυτοκίνητο. Κατά τον 19ο αιώνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τις άμαξες, με ένα ή περισσότερα άλογα, ως βασικό μέσο μεταφοράς.

Ανάμεσα στις άμαξες που κυκλοφορούσαν υπήρχαν και οι «Spiders» οι οποίες ξεχώριζαν επειδή είχαν μικρή πλατφόρμα και μεγάλες λεπτές ρόδες που θύμιζαν πόδια αράχνης. Κάπως έτσι οι κατασκευαστές διάλεξαν τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό για τα πιο ελαφριά και γρήγορα αυτοκίνητα που σήμερα είναι γνωστά και ως convertibles.

Από εκεί και πέρα ο λόγος που βλέπουμε τη λέξη γραμμένη με δύο διαφορετικούς τρόπους (Spyder ή Spider) έχει να κάνει με την προτίμηση κάθε εταιρείας. Η Ferrari για παράδειγμα ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το «y» αλλά στην πορεία το άλλαξε για χάρη της 488. Η Porsche παρέμεινε πιστή στο «y» ενώ εταιρείες όπως η McLaren και η Fiat προχώρησαν με το «i».

Δείτε το διαφωτιστικό video…