Ford Pinto: Από την κόλαση στο "Stranger Things" του Netflix (photos)


Το... εκρηκτικό Ford Pinto έκανε την εμφάνισή του στην τρίτη σεζόν της σειράς του Netflix, 'Stranger Things'. Ποια είναι όμως η ιστορία του;

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ
  • 1/8/2022

Πολλά είναι τα ρετρό μοντέλα που έχουν εμφανιστεί στην πολύ επιτυχημένη σειρά του Netflix, 'Stranger Things', που διαδραματίζεται την περίοδο των δεκαετιών του '80 και του '90, προσφέροντας μία αίσθηση νοσταλγίας στους fans της.

Volkswagen Cabrio, 1980 BMW 733i, Chevy K5 είναι κάποια από τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα που έχουν περάσει από τη σειρά. Ένα από αυτά είναι και το Ford Pinto, το οποίο έχει εκρηκτική ιστορία. Κυριολεκτικά.

Το Ford Pinto κατασκευάστηκε το 1970 και στόχευσε να αντικαταστήσει το Toyota Corolla και τον «σκαραβαίο» της Volkswagen στην Αμερικανική αγορά. Με τις τιμές των καυσίμων να εκτινάσσονται στα ύψη και το κόστος του οικονομικού και εξαιρετικά αποδοτικού, Pinto, να είναι ιδιαίτερα χαμηλό, το μοντέλο έσπασε τα ταμεία, καταγράφοντας πωλήσεις που άγγιξαν τις 500.000 την πρώτη κιόλας χρονιά κυκλοφορίας του.

Ο -τότε- πρόεδρος της Ford, Lee Iacocca, είχε δώσει εντολή να κατασκευαστεί ένα αυτοκίνητο που να κοστίζει περίπου 2.000 δολ, και το βάρος του να μην ξεπερνά τους 2 τόνους. Το μοντέλο πέρασε από τον σχεδιασμό στην πώληση σε 24 μόλις μήνες, και έγινε ανάρπαστο. Κατέκλυσε τις φτωχές γειτονιές, επιτρέποντας στους κατόχους να ζήσουν το «Αμερικανικό όνειρο».

Το όνειρο δεν κράτησε πολύ, όταν το 1972, μια οδηγός ενεπλάκη σε ένα τραγικό δυστύχημα, όταν το Ford Pinto της σταμάτησε ξαφνικά στη μέση του δρόμου. Το όχημα χτυπήθηκε από πίσω με σχετικά μικρή ταχύτητα, και το ντεπόζιτο εξερράγη, τυλίγοντας το αυτοκίνητο στις φλόγες. Το αμάξωμα παραμορφώθηκε, οι πόρτες δεν μπορούσαν να ανοίξουν και έτσι εγκλωβίστηκαν η οδηγός και ο 13χρονος συνοδηγός της μέσα σε αυτό.

Η οδηγός, Lily James, βρήκε τραγικό θάνατο, ενώ ο νεαρός συνοδηγός της, Richard Grimshaw, απεγκλωβίστηκε, με τη βοήθεια των διασωστών, φέροντας όμως εγκαύματα σε όλο του το σώμα, που τον άφησαν για πάντα παραμορφωμένο.

Το πρώτο μέλημα της εταιρείας φαίνεται να ήταν το μειωμένο κόστος, και όχι η ασφάλεια, και έτσι το μοντέλο δεν ήταν καθόλου ασφαλές. Ο ατυχέστατος 13χρονος κατέθεσε μήνυση εναντίον της Ford, υποστηρίζοντας ότι το Pinto ήταν «ένα επικίνδυνο, μη-ασφαλές αυτοκίνητο, και ιδιαίτερα ευαίσθητο σε οπίσθιες προσκρούσεις».

Το ατύχημα αυτό σήμανε την αρχή του τέλους του Ford Pinto, καθώς ανακλήθηκαν πάνω από 26.000 αυτοκίνητα λόγω βλάβης στο γκάζι, και περίπου 22.000 εξαιτίας ευαισθησίας στο καρμπυρατέρ.

Ο 13χρονος Richard Grimshaw κέρδισε τη μάχη με τη Ford, η οποία βρέθηκε ένοχη για «οργανωμένη συνωμοσία και αμέλεια», ενώ φαίνεται να αγνόησε τις οδηγίες και τους κανονισμούς ασφαλείας που επιβαλλόταν τότε σε κάθε αυτοκίνητο, δίνοντας στον νεαρό αποζημίωση ύψους 128 εκατ. δολ.