Η Lamborghini Countach LP 400 S του 1979 γράφει ιστορία


Η κλασική πλέον Lamborghini Countach LP 400 S του 1979 από την ταινία του 1981, The Cannonball Run γράφει τη δική της ιστορία, αφού περιλαμβάνεται στη λίστα με τα αυτοκίνητα που θεωρούνται ιστορικά σημαντικά από το Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Οχημάτων στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • 29/9/2021

Η κατασκευασμένη το 1979 Lamborghini Countach LP 400 S, με αριθμό πλαισίου 1121112, είναι πολύ γνωστή και έγινε διάσημη από την κωμικής ταινίας του 1981, The Cannonball Run.

Ακριβώς 40 χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας, που θεωρείται μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες αυτοκινήτων όλων των εποχών, η Countach, ένα από τα αστέρια της, έγραψε ιστορία, συμπεριλαμβανόμενη στο National Historic Vehicle Register of the United States Library of Congress, στη λίστα με μόλις 30 ακόμα αυτοκίνητα που θεωρούνται εθνικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να γιορτάσει αυτήν την ιστορική στιγμή, η Countach εκτίθεται αυτήν την εβδομάδα μέσα σε μια γυάλινη θήκη στο National Mall στην Ουάσινγκτον, έναν από τους σημαντικότερους ιστορικούς χώρους της πρωτεύουσας, όπου φιλοξενείται επίσης το μνημείο του Λίνκολν και το μνημείο της Ουάσιγκτον.

Στο εξής, όλες οι πληροφορίες σχετικά με το αυτοκίνητο, η ιστορία του, η τρισδιάστατη σάρωση του και αντίγραφα όλης της τεκμηρίωσής του θα διατηρούνται στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, το παλαιότερο πολιτιστικό ίδρυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσημο φορέα του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και της Εθνικής βιβλιοθήκης της Αμερικής.

Όταν το The Cannonball Run βγήκε στους κινηματογράφους τον Ιούνιο του 1981, με μια φανταστική πλοκή βασισμένη στον αγώνα της πραγματικής ζωής για αρκετά χρόνια μεταξύ των ανατολικών και δυτικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών, λίγοι είχαν προβλέψει την τεράστια επιτυχία και σημασία που θα είχε στην ιστορία του αμερικανικού πολιτισμού. Εκείνα τα χρόνια στις ΗΠΑ, όταν ίσχυε ένα όριο ταχύτητας 88 μίλια/ώρα και όπου το όνειρο για κάθε είδους ταχύτητα, έστω και ελαφρώς υψηλότερο, καταπιεζόταν αυστηρά από την αστυνομία.

Τότε, μια ομάδα παθιασμένων φίλων των αυτοκινήτων αποφάσισε να αμφισβητήσει το σύστημα φτιάχνοντας έναν αγώνα που θα διέσχιζε όλη την ήπειρο στο ελάχιστο χρονικό διάστημα από το κέντρο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη έως μια μαρίνα στον Ειρηνικό Ωκεανό στην παραλία Redondo στην Καλιφόρνια. Προφανώς, μια τέτοια ενέργεια δεν πέρασε απαρατήρητη από τους σεναριογράφους του Χόλιγουντ που έκαναν την ταινία, επιλέγοντας τα πιο αντιπροσωπευτικά αυτοκίνητα της εποχής που οδηγούνταν από ένα καστ αστέρων της εποχής, όπως οι Roger Moore, Burt Reynolds, Dean Martin, Sammy Davis Junior και Farrah Fosset.

Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής, και στην ταινία νικητής του αγώνα, ήταν το Countach LP 400 S του 1979, με μαύρο αμάξωμα με εσωτερικό κίτρινο χρώμα και αριθμό πλαισίου 1121112. Αμέσως μετά από τα τρία και πλέον λεπτά της εναρκτήριας σκηνής αφιερωμένης εξ ολοκλήρου στο Countach, γυρισμένο στην έρημο ανατολικά του Λας Βέγκας και χρησιμοποιώντας τον ήχο του V12 και των έξι καρμπυρατέρ του ως σάουντρακ, το Countach ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της ταινίας και έκανε το κοινό να ονειρεύεται.

Το αυτοκίνητο παραδόθηκε νέο στον διανομέα της Lamborghini στη Ρώμη τότε, SEA Auto, και εξήχθη αμέσως στις Ηνωμένες Πολιτείες και πωλήθηκε στη Φλόριντα. Το 1980, ο ιδιοκτήτης, φίλος του σκηνοθέτη της ταινίας Χαλ Νίνταμ, του το δάνεισε για γυρίσματα. Το Countach τροποποιήθηκε για την ταινία με την προσθήκη μίας εμπρός αεροτομής, δύο προβολέων, τριών κεραιών και 12 σωλήνων εξάτμισης. Το είδε στα γυρίσματα ο Ρον Ράις, ιδρυτής της μάρκας αντηλιακών Hawaiian Tropic που ήταν διάσημος για τις χορηγίες του στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ο οποίος το ερωτεύτηκε και το αγόρασε επί τόπου. Το κράτησε μέχρι το 2004, όταν πουλήθηκε στον δικηγόρο και λάτρη της Lamborghini Jeff Ippoliti της Φλόριντα, ο οποίος εξακολουθεί να το κατέχει στη συλλογή του.