Η ποτισμένη με αίμα κοιλάδα των Τεμπών – Τα πολύνεκρα δυστυχήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα (videos)


Έχει ήδη συμπληρωθεί ένας χρόνος απ' την τραγωδία των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά. Διαβάστε για τα δύο σοβαρά τροχαία δυστυχήματα που προηγήθηκαν στο... καταραμένο σημείο και βύθισαν στο πένθος την ελληνική κοινωνία.

  • 26/3/2024

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε στα Τέμπη μετά τη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων. Ήταν λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ τής 28ης Φεβρουαρίου του 2023, όταν στην περιοχή Ευαγγελισμός επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, έπεσε με δύναμη πάνω σε εμπορική που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν 57 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νέα παιδιά, φοιτητές και φοιτήτριες. Έναν χρόνο μετά πολλά από τα ερωτήματα που σκεπάζουν σαν μαύρο σύννεφο αυτή την υπόθεση, δεν έχουν απαντηθεί.

Η οργή των συγγενών των θυμάτων ξεχειλίζει, αφού τα τρία πορίσματα και η μία ανακριτική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχουν ικανοποιήσει το αίτημά τους για δικαίωση.

Το σημείο που σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα αποτελούσε για χρόνια «εφιάλτη» για τους οδηγούς. Όταν τον Απρίλιο του 2017 παραδόθηκε η παράκαμψη μήκους 25 km, πολλοί θεώηρσαν ότι θα μπει ένα τέλος στη λίστα με τις «μαύρες» στιγμές των Τεμπών, αφού σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις στο παρελθόν χάθηκαν συνολικά 27 ανθρώπινες ζωές ανθρώπων και βύθισαν σε βαρύ πένθος την ελληνική κοινωνία. 

1999: Η επιστροφή των φίλων του ΠΑΟΚ

Η πρώτη χρονικά τραγωδία στα Τέμπη γράφτηκε το ξημέρωμα της 4ης Οκτωβρίου του 1999, σχεδόν έναν μήνα μετά τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας που προκάλεσε τον θάνατο 148 ανθρώπων.

Ένα λεωφορείο με φίλους του ΠΑΟΚ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα, όπου είχαν μεταβεί για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Στο διώροφο λεωφορείο της εταιρείας «Relax Travel» είχαν επιβιβαστεί 76 φίλοι του Δικεφάλου και κατά την επιστροφή έγινε στάση στο Βελεστίνο όπου κατέβηκαν αρκετοί από αυτούς. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις αναφορές, στη θέση του οδηγού έκατσε ο 19χρονος γιος του ιδιοκτήτη του λεωφορείου όπου εκείνη την περίοδο δεν είχε επαγγελματικό δίπλωμα. 

Λίγο πριν από τα διόδια των Τεμπών ο νεαρός οδηγός προσπάθησε να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα και όταν βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα, συγκρούστηκε με φορτηγό που κατευθυνόταν προς τη Λάρισα. Στη συνέχεια ανετράπη και έπεσε σε χαράδρα βάθους 8 μέτρων.

Η άσφαλτος βάφτηκε με αίμα. Από τη μοιραίο τροχαίο έχασαν τη ζωή τους 6 νεαροί σε ηλικία φίλοι του ΠΑΟΚ καθώς και ο οδηγός του φορτηγού.

2003: Η σχολική εκδρομή που κατέληξε σε τραγωδία

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, η κοιλάδα των Τεμπών βάφεται για ακόμα μία φορά με αίμα. Ήταν απόγευμα Κυριακής, 13 Απριλίου 2003, όταν ένα λεωφορείο γεμάτο με μαθητές επέστρεφε στην έδρα του, στο Μακροχώρι Ημαθίας, μετά από εκδρομή στην Αθήνα. Στο 388ο  χλμ της Εθνικής Οδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης, από το αντίθετο ρεύμα τούς πλησιάζει φορτηγό που μετέφερε νοβοπάν και μελαμίνες.

Μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου ο οδηγός του φορτηγού χάνει το έλεγχο και χτυπάει πλαγιομετωπικά το λεωφορείο με τους μαθητές. Από τη σφοδρή σύγκρουση τα νοβοπάν εκσφενδονίζονται και μεταμορφώνονται σε λεπίδες προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο λεωφορείο.

Τα σωστικά συνεργεία φτάνουν στο σημείο και ξεκινούν τεράστια επιχείρηση για να απεγκλωβίσουν τους μαθητές. Μετά από ώρες ανακοινώνεται επίσημα πως 21 παιδιά ηλικίας 15-16 ετών έχασαν τη ζωή τους και δεν κατάφεραν ποτέ να επιστρέψουν στους δικούς τους.

Τις επόμενες ημέρες γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά για τα αίτια της τραγωδίας. Τα ρεπορτάζ της εποχής ανέφεραν ότι ο οδηγός του φορτηγού ήταν στο τιμόνι για 6 συνεχόμενες ώρες ενώ τα ελαστικά δεν ήταν σε καλή κατάσταση.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι το λεωφορείο που μετέφερε του μαθητές είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί αρκετούς μήνες πριν το συμβάν. Τελικά, όμως, οι αιτίες του δυστυχήματος δεν αποσαφηνίστηκαν ποτέ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τραγωδία στα Τέμπη: Τα συγκλονιστικά πλάνα από το drone του Guardian (video)

Σιδηρόδρομος vs Αυτοκίνητο: Οι αιώνιοι αντίπαλοι των ελληνικών μεταφορών

Τα συγκλονιστικά σκίτσα για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη (photos)