Jujiro Matsuda: Από τις αντλίες και τους φελλούς, στην αυτοκρατορία της Mazda


Σαν σήμερα, το 1952, ο ιδρυτής της Mazda αφήνει την τελευταία του πνοή, έχοντας βάλει τις βάσεις για να γίνει η εταιρεία του ένα από τα πιο εμβληματικά brands της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

  • ΦΩΤΟ: MAZDA
  • 9/3/2023

Ο Jujiro Matsuda γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1875 στη Χιροσίμα και ήταν το μικρότερο από τα 12 παιδιά που είχε η οικογένειά του. Ο πατέρας του ψαράς, πάλευε καθημερινά για την επιβίωση, με τον Jujiro να μην καταφέρνει ποτέ να πάει στο σχολείο. Στα 13 του μεταφέρθηκε στην Osaka και βγήκε στο μεροκάματο δουλεύοντας σε χυτήριο, δίπλα σε οικογενειακό φίλο που ήταν σιδεράς.

Κάπως έτσι πήρε την απόφαση να αφιερώσει τη ζωή του στη βιομηχανία των μηχανών και για να μπορέσει να κερδίσει εμπειρίες και γνώσεις άρχισε να αλλάζει εργοδότες δουλεύοντας σε διαφορετικά εργοστάσια, μεταξύ των οποίων ναυπηγεία και οπλοστάσια. Μάλιστα, σύμφωνα με τις αναφορές, ήταν τόσο αποφασισμένος για να πετύχει που συνέχιζε να δουλεύει ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

Οι κόποι του απέδωσαν καρπούς στην ηλικία των 31. Τότε ήρθε σε επαφή με μία αντλία. Αυτό ήταν το σημείο-κλειδί στην πορεία του αφού αποφάσισε να στήσει τη δική του εταιρεία, την «Matsuda Seisakusho» και να ασχοληθεί με τις αντλίες, πιστεύοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του και να παρουσιάσει ένα πρωτοποριακό προϊόν.

O Jujiro Matsuda δίπλα στην αντλία που κατασκεύασε.
O Jujiro Matsuda δίπλα στην αντλία που κατασκεύασε.

Μετά από σκληρή δουλειά κατασκεύασε μία μεγάλη φυγοκεντρική αντλία αποστράγγισης υδάτων, ωστόσο στο τέλος της προσπάθειάς του διαπίστωσε πως το προϊόν υπήρχε ήδη στην αγορά. Αυτή η αναποδιά δεν τον αποθάρρυνε.

Το αντίθετο. Σήκωσε μανίκια, μελέτησε πολύ και κατάφερε να κάνει σημαντικές τροποποιήσεις στο δημιούργημα του κατοχυρώνοντας εν τέλη την πατενταρισμένη αντλία Matsuda. Παράλληλα ξεκίνησε να εισάγει από το εξωτερικό μηχανήματα υψηλής ποιότητας τα οποία κατάφεραν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού, αυξάνοντας τον κύκλο των εργασιών του.

Αργότερα, εισήλθε στην παραγωγή οπλικών συστημάτων. Άρχισε να προμηθεύει με όπλα τον ιαπωνικό στρατό, αλλά η τύχη τού χαμογέλασε, όταν ο τσάρος της Ρωσίας τού παρήγγειλε μία μεγάλη παρτίδα ατομικού οπλισμού για τις ανάγκες του στρατού του. Το 1921 ο Jujiro Matsuda ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ιαπωνίας.

Τον ίδιο χρόνο επέστρεψε στη γενέτειρά του, τη Χιροσίμα, για να αγοράσει μια υπερχρεωμένη επιχείρηση κατασκευής φελλών. Οι φελλοί δεν είχαν μέλλον και ο Matsuda τής άλλαξε αντικείμενο, προσανατολίζοντάς τη στην κατασκευή βιομηχανικών εργαλείων. Το 1927 από το εργοστάσιο βγήκε το πρώτο τρίκυκλο με το όνομα Mazda-Go κι έτσι η εταιρεία εισήλθε στον κόσμο της αυτοκίνησης.

Για το όνομα «Mazda» υπάρχει διχογνωμία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παραφθορά του επιθέτου Matsuda στα αγγλικά, ενώ κάποιο άλλοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από το πνεύμα του καλού στη θρησκεία του Ζωροαστριανισμού, που ονομάζεται Ahura Mazda. Στηρίζουν την άποψή τους αυτή στο γεγονός ότι ο Matsuda ήταν ένας βαθιά πνευματικός άνθρωπος.

Το τρίκυκλο Mazda-Go.
Το τρίκυκλο Mazda-Go.

Η ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945 προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην έδρα της επιχείρησής του. Άφησε, όμως, άθικτο το εργοστάσιο που βρισκόταν 5 km μακριά από το σημείο της έκρηξης. Η εταιρεία του, όπως και ο Matsuda, δεν κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου, ως προμηθεύτρια του ιαπωνικού στρατού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κι έτσι συνέχισε απρόσκοπτα τη λειτουργία της, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μεταπολεμική οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

Ο Jujiro Matsuda πέθανε στις 9 Μαρτίου 1952 και το «τιμόνι» της επιχείρησης ανέλαβε ο θετός γιος του Tsuneji Matsuda. Σήμερα, η Mazda Motor Corporation, όπως μετονομάστηκε το 1984 η «Toyo Kogyo», είναι μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες, προσφέροντας στους λάτρεις των τεσσάρων τροχών ξεχωριστές προτάσεις, όπως για παράδειγμα το MX-5, βάζοντας στο επίκεντρο τον οδηγό και την εμπειρία που βιώνει κάθε φορά που κάθεται πίσω από το τιμόνι.

Πηγή: sansimera.gr