Lewis Hamilton: Ο star που θέλει να αλλάξει τον κόσμο με το εκκεντρικό του στυλ


Από εσωστρεφής και άγουρος στο grid, σε εκκεντρικός, ευαισθητοποιημένος και 7κις πρωταθλητής. Αυτός είναι ο Lewis Hamilton μέσω του στιλ του και των εμφανίσεών του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 19/9/2021

Ήταν 22 ετών και μερικών μηνών όταν έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1, το 2007. Έκτοτε, ο Lewis Hamilton έχει ωριμάσει από έναν άπειρο, φέρελπι, νεαρό οδηγό, σε έναν έμπειρο, γεμάτο και πολυπρωταθλητή-πρεσβευτή για το άθλημα στον έξω κόσμο.

Σε ένα σπορ που οι δημόσιες εμφανίσεις των οδηγών χαρακτηρίζονται από τα t-shirts και τα μπουφάν των ομάδων τους, με το έμβλημά τους, τα χρώματά τους και τους χορηγούς τους να δεσπόζουν, οι στυλιστικές επιλογές του Hamilton, εντός, αλλά -κυρίως- εκτός πίστας, ξεχωρίζουν, και ίσως ξενίζουν.

Δεν ήταν πάντα, όμως, αυτός ο τρόπος με τον οποίον εκφραζόταν ο Βρετανός οδηγός. Στην αρχή της καριέρας του, οδηγούσε για τη McLaren – τη McLaren του Ron Dennis, που αν μη τι άλλο, δεν άφηνε ιδιαίτερο χώρο για ατομική έκφραση. Τόσο αυστηρός και τυπικός ήταν ως επικεφαλής της ομάδας ο Dennis, που λέγεται πως είχε ζητήσει να ξηλωθούν όλα τα πλακάκια από τις τουαλέτες του McLaren Technology Centre όταν κατασκευάστηκε, γιατί δεν ήταν στη σωστή απόχρωση του γκρι.

Σε αυτό το κλίμα, ο νεαρός Hamilton, «παιδί» της ομάδας και ενσάρκωση του μέλλοντός της, συμμορφώθηκε με τη νόρμα, ακολούθησε την πεπατημένη και τον ατομισμό που μπορεί να εξέφραζε η ενδυμασία του, δεν μπόρεσε να τον δείξει σε πρώτο χρόνο.

Η κατάσταση μεταστρέφεται όταν, στα τέλη του 2012, αποχωρίζεται την αγαπημένη του McLaren για μία νέα περιπέτεια.

Ο ερχομός του στη Mercedes σήμανε για τον Hamilton μία νέα αρχή και σε προσωπικό επίπεδο. Αν κι επί σειρά ετών «περιορισμένος» στα στεγανά της παλιάς του ομάδας, λόγω της κουλτούρας του ιδιοκτήτη της, ο ίδιος είχε πάντα μέσα του (όπως έγινε εμφανές αργότερα) το στοιχείο της διαφορετικότητας σε σχέση με τους ομοίους του. Κοινώς, σε ένα grid 19 οδηγών με συγκεκριμένο στιλ, συγκεκριμένες ιδέες και συγκεκριμένες δηλώσεις, εκείνος επέλεξε να ξεχωρίσει.

Αυτή η μεταστροφή εκδηλώθηκε σε μεγάλο βαθμό κι από τη συνεργασία του με τον οίκο του Tommy Hilfiger, με τον οποίον ο Βρετανός, που μόλις είχε αρχίσει να κυριαρχεί με τη Mercedes, σύνηψε συνεργασία για μία δική του σειρά ρούχων.

Παράλληλα, ο ίδιος εμφάνισε ένα πιο περιβαλλοντικό πρόσωπο, κάτι που εξέφραζε και στην ενδυμασία του, επιλέγοντας ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά, φορώντας μπλουζάκια που «μιλούσαν» για αυτά τα θέματα.

Και μετά από μερικές κολεξιόν με την εταιρεία, ήρθε το 2020, που κατ’ουσίαν άλλαξε άρδην τη Formula 1, αναγκάζοντάς την να επικοινωνήσει θέματα με τα οποία ποτέ άλλοτε δεν είχε καταπιαστεί.

Τα κοινωνικά ζητήματα μπήκαν στο προσκήνιο, έγιναν σλόγκαν (We Race As One), κι ο Hamilton πήρε τα εύσημα (κι όχι άδικα) για την έναρξη αυτής της μεταστροφής στις αρχές του περασμένου έτους.

Εκκεντρικός και πάλι, ο πρωταθλητής κατέφτανε στο paddock με έντονα χρώματα και ιδιαίτερους συνδυασμούς, και στο grid, αλλά και στο βάθρο του Mugello, φόρεσε μπλουζάκι για τη δολοφονία της Breonna Taylor, ευαισθητοποιώντας για την μη απόδοση δικαιοσύνης για την περίπτωσή της.

Σε συνέντευξή του στο The Guardian, ο ίδιος είχε δηλώσει:

«Σίγουρα ήταν απελευθερωτικό να μπορείς να είσαι ανοιχτός και να μιλάς για πράγματα. Για να γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα για μένα από όσα ίσως κατάλαβαν βλέποντάς με στην τηλεόραση. Νιώθω σαν να έχω φτιαχτεί για αυτό. Υπήρχε λόγος που το καταπίεζα αυτό όλο αυτό το διάστημα. Και αν συνέβαινε νωρίτερα, δεν θα ήμουν έτοιμος, δεν θα ήμουν αρκετά δυνατός για να το διαχειριστώ. Δεν θα μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου και να κάνω και τα δύο πράγματα ταυτόχρονα. Αλλά τώρα είμαι εξοπλισμένος με τα κατάλληλα εργαλεία για να το κάνω. Κοιτάζω τον ανιψιό και την ανιψιά μου. Κοιτάζω τα ξαδέρφια μου. Και σκέφτομαι, ‘Πώς μπορώ να κάνω τα πράγματα καλύτερα για εσάς και τους φίλους σας;’»

Ένας άνθρωπος που έχει βιώσει τον ρατσισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση ως παιδί, τώρα μιλά με λόγια και πράξεις για αυτά τα θέματα. Και η ενδυμασία του γίνεται το μέσο για να το πράξει αυτό.