Nissan Z: Οι 5 ειδικές εκδόσεις του ιαπωνικού coupe που έγραψαν ιστορία (photos)


Το Nissan Z έχει αποτελέσει σύμβολο και δικαίως θεωρείται ένα από πιο διάσημα μοντέλα της JDM. Αυτές είναι οι 5 ειδικές εκδόσεις που εντυπωσίασαν περισσότερο στη μακρά ιστορία του. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: NISSAN
  • 17/2/2023

Παρά τις δυσκολίες, η Nissan κατάφερε να διατηρήσει το Nissan Z στην γκάμα της χωρίς διακοπές, από τον Οκτώβριο του 1969, όποτε και πρωτοκυκλοφόρησε, έως και σήμερα. Το εμβληματικό μοντέλο δεν πωλούνταν φυσικά μόνο στην Ιαπωνία, αλλά και σε άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα αυτή των ΗΠΑ.

Η πρώτη έκδοση του μοντέλου ονομαζόταν Fairlady Z και ήταν διαθέσιμη αποκλειστικά για την Ιαπωνία, αλλά και για τις ΗΠΑ με την ονομασία Datsun 240Z. Επρόκειτο στην πραγματικότητα για το ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο, και μάλιστα έκανε θραύση και στις δύο αγορές, πωλώντας περισσότερο από 500.000 μονάδες μέσα στα 8 χρόνια υπηρεσίας του, από το 1969 έως το 1978.

Φυσικά το μοντέλο δεν αποσύρθηκε, αλλά αντικαταστάθηκε από τις επόμενες γενιές, οι οποίες κράτησαν το Z στο όνομά τους. Ήταν παγκοσμίως γνωστές ως 280ZX (S130), 300ZX (Z31/Z32), 350Z (Z33), 370Z (Z34) και Z (RZ34).  Βέβαια, οι παραπάνω εκδόσεις πωλούνταν στην Ιαπωνία ως Fairlady Z, ενώ η Datsun έκλεισε τη δεκαετία του ’80. Έκτοτε, το θρυλικό Nissan Z έχει λανσάρει αρκετές ειδικές εκδόσεις:

Datsun 280ZX 10th Anniversary Edition (1980)

Δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου Z, μία ειδική έκδοση των 3.000 μονάδων του 280ZX έκανε την είσοδό της στον κατάλογο της Datsun. Οι περισσότερες μονάδες έφεραν δίχρωμο συνδυασμό, με χρυσές και μαύρες αποχρώσεις, ενώ κάποιες άλλες αντάλλαζαν το χρυσό για κόκκινο. Όπως είθισται, οι μονάδες ήταν αριθμημένες.

Κάτω από το καπό, το 280ZX «έκρυβε» τον ίδιο κινητήρα με το συμβατικό μοντέλο, δηλαδή έναν L6 χωρητικότητας 2,8 L που απέδιδε 132 PS μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων 5 σχέσεων. Μερικές από τις ειδικές προσθήκες που έγιναν στο μοντέλο, ως έκδοση περιορισμένων αντιτύπων, ήταν ένας ειδικά σχεδιασμένος λεβιές ταχυτήτων, μοναδικές ζάντες, σήματα στο πλάι, δερμάτινα καθίσματα, μία οροφή targa και ηχοσύστημα τεσσάρων ηχείων.

Nissan 300ZX Turbo 50th Anniversary Edition (1984)

Η συγκεκριμένη έκδοση δημιουργήθηκε για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Nissan, και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε κι ως μοντέλο παραγωγής, με 5.148 μονάδες να παράγονται για τις ΗΠΑ, κι άλλες 300 για τη μικρότερη αγορά του Καναδά.

Το 300ZX Turbo απέβαλε τον L6, για έναν πιο ισχυρό V6, που απέδιδε 200 PS, ενώ ο οδηγός είχε δύο επιλογές για το κιβώτιο ταχυτήτων, καθώς τόσο το μηχανικό, με 5 σχέσεις, όσο και το αυτόματο 4 σχέσεων, ήταν διαθέσιμα. Στο εσωτερικό, η Nissan πρόικισε το μοντέλο με ένα ψηφιακό καντράν, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση, δερμάτινα καθίσματα, χειριστήρια του ηχοσυστήματος πάνω στο τιμόνι, αλλά και μηχανισμό… δόνησης στο κάθισμα, που ακολουθούσε τον ρυθμό της μουσικής.

Nissan 350Z 35th Anniversary Edition (2005)

Η δεκαετία του ’90 δεν είδε καμία ειδική έκδοση του θρυλικού Z, κι έτσι το ταξίδι στη χρονοκάψουλα της Nissan συνεχίζεται στο 2005, όποτε και κυκλοφόρησε το Nissan 350Z 35th Anniversary Edition, με τους Ιάπωνες να γιορτάζουν αυτή τη φορά τα 35 χρόνια κυκλοφορίας του μοντέλου.

Το όχημα ερχόταν με δύο εκδόσεις του ίδιου κινητήρα VQ35DE, αποδίδοντας είτε 287, είτε 300 PS. Διαφορές υπήρχαν και στο κιβώτιο ταχυτήτων, αλλά και στην ανάρτηση.

Αυτή η ειδική έκδοση ήταν διαθέσιμη σε τρεις διαφορετικούς χρωματισμούς: Ultra Yellow, Silverstone Blue, και Super Black, ενώ έφερε πεντάκτινες ζάντες 18 ιντσών, μία μικρή αεροτομή, φρένα Brembo με βαμμένες δαγκάνες, αλλά και ένα ηχοσύστημα 6 ηχείων της BOSE.

Nissan 370Z 40th Anniversary Edition (2009)

Μία ακόμα «εορταστική» έκδοση του Nissan Z έκανε την εμφάνισή της το 2009, γιορτάζοντας τα 40 χρόνια κυκλοφορίας του μοντέλου, από τότε δηλαδή που έκανε το ντεμπούτο της η Fairlady Z στην Ιαπωνία. Έφερε τον ίδιο κινητήρα VQ37VHR με τα «αδέρφια» του, όμως πολλά άλλα «καλούδια» προστέθηκαν σε αυτό, κάνοντάς καθεμιά από τις 1.000 μονάδες του, εξαιρετικά μοναδικές. Για παράδειγμα, τα καθίσματα σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για το συγκεκριμένο μοντέλο, όπως και η εμφάνιση του εσωτερικού, οι χρωματικοί σχεδιασμοί, οι υφές, αλλά και οι ραφές.

Όσο για το εξωτερικό, είχε εξοπλιστεί με ζάντες RAYS, μοναδικές κόκκινες δαγκάνες, ενώ ένα ειδικό έμβλημα είχε τοποθετηθεί στο πίσω μέρος. Οι διαθέσιμοι χρωματισμοί ήταν οι Metal Gray, Premium Deep Maroon, Brilliant White Pearl, Brade Silver, Diamond Black, και Vibrant Red.

Nissan 370Z 50th Anniversary Edition (2019)

Η επόμενη, και πιο πρόσφατη, ειδική έκδοση του εμβληματικού μοντέλου, ήρθε το 2019, με το Z να ολοκληρώνει 50 χρόνια στην γκάμα της Nissan. Το αμάξωμα ήταν βαμμένο με έναν συνδυασμό κόκκινου και άσπρου, ή γκρι και μαύρου εμπνευσμένο από την εμφάνιση του 240Z της Brock Racing Enterprises. Ζάντες RAYS 19 ιντσών, αλλά και σήματα ‘50th Anniversary’, συμπλήρωναν την εμφάνιση.

Στο εσωτερικό, τα καθίσματα ήταν ντυμένα με δέρμα, ενώ για το τιμόνι είχε προτιμηθεί ύφασμα Alcantara. Ένα ηχοσύστημα 8 ηχείων της BOSE, μοναδικά πατάκια και λεπτομέρειες από σκούρο χρώμιο, έδιναν μία πολυτελή και σύγχρονη αίσθηση στην καμπίνα.

Όσο για την «καρδιά» του, το 370Z 50th Anniversary έφερε τον κλασικό κινητήρα VQ37DE, ο οποίος απέδιδε 332 PS στους πίσω τροχούς, μέσω είτε ενός αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων 7 σχέσεων, είτε ενός μηχανικού, με 6 σχέσεις.