Ο άνθρωπος που κέρδισε τον Senna και δεν τον έχεις ακούσει ποτέ


Αυτός είναι ο Terry Fullerton, που κέρδισε τον Ayrton Senna, τον έκανε έξαλλο, αλλά ήταν και ο -κατά τον ίδιο τον Βραζιλιάνο- αγαπημένος του αντίπαλος.

  • ΜΤΦΡ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ, ΑΡΧ. ΔΗΜ.: ROAD AND TRACK USA VOLUME #7
  • 17/10/2021

Στις μέρες μας, το karting είναι το πρώτο βήμα για κάθε οδηγό αγώνων που θέλει να κάνει το κάτι παραπάνω. Μέχρι τα 14-15 έτη του, ο επίδοξος οδηγός Formula 1 θα πρέπει να έχει μεταβεί στα μονοθέσια. 

Κάποτε, όμως, μία καριέρα πολλών ετών, ακόμα και δεκαετίας, στο kart ήταν η νόρμα, και σπουδαίοι οδηγοί στον χώρο έμεναν σε αυτήν την κατηγορία αγώνων, διανύοντας επαγγελματική καριέρα.

Ένας εξ αυτών υπήρξε κι ο Βρετανός Terry Fullerton, που επί 11 χρόνια ήταν οδηγός της ιταλικής DAP.

«Ήταν ένας μισθός για τα βασικά,» είπε. «Δεν ήταν πολλά τα λεφτά, αλλά αρκετά για να ζήσεις. Πληρωνόμουν για να τρέχω και να ταξιδεύω σε όλον τον κόσμο κάνοντας ωραία πράγματα. Πήγα στις Φιλιππίνες, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά. Δεν ήθελα να πάω στα αυτοκίνητα, ακόμα κι αν είχα τη δυνατότητα. Ο αδερφός μου πέθανε σε αγώνα μοτοσυκλετών, δεν ήθελα να έχω αυτόν τον κίνδυνο εκείνη την εποχή. Συν τοις άλλοις, θα έπρεπε να παρακαλέσω, να κλέψω και να δανειστώ για να τρέξω ακόμα και στη Formula Ford.»

Το 1978, ο Fullerton ήταν στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Τότε ήταν που ένας 18χρονος από τη Βραζιλία, ονόματι Ayrton Senna, θα διένυε τον Ατλαντικό για να βρεθεί στη Γηραιά Αλβιόνα, και να κυνηγήσει το όνειρό του να βρεθεί στη Formula 1.

Ο Fullerton ήταν ο ομόσταβλός του στην ομάδα, και θυμάται:

«Έμοιαζε ήρεμος και εσωστρεφής, αλλά είχε μία σπίθα στο βλέμμα του. Μπορούσες να καταλάβεις ότι ήταν σπουδαίο παιδί. Έμοιαζε να προσέχει για το τι κάνω εγώ.»

Ο 25χρονος τότε Fullerton θεωρείτο ο καλύτερος οδηγός kart στον κόσμο, όμως ο Senna τον έκανε να νιώσει την πίεσή του:

«Κάναμε δοκιμές, και συνήθως ήταν δύο-τρία δέκατα του δευτερολέπτου ταχύτερος από μένα - δεν το περίμενα αυτό από ένα παιδί που μόλις είχε ξεκινήσει. Αλλά ήταν και 10 κιλά πιο ελαφρύς από μένα, και όταν δοκιμάζαμε, ήταν σαν να μην είχε βάρος του kart... Στον αγώνα, είχε έρμα γιατί ήταν μπροστά, και η διαφορά μειωνόταν. Αλλά σίγουρα ήταν γρήγορος.»

Γρήγορα έγινε εμφανές ότι η σχέση τους θα ήταν τρικυμιώδης, με τον Fullerton να διηγείται:

«Δεν ήμασταν φίλοι, απλά φιλικοί ο ένας προς τον άλλον. Ήμουν ενήλικας, κι εκείνος ήταν σαν παιδί. Αλλά ήταν χαρισματικός και συμπαθής. Μπορούσες να διακρίνεις ότι είχε κάτι το ξεχωριστό, κι ας ήταν 18 χρονών. Αλλά το 1979, άρχισε να εκνευρίζεται που δεν ανέβαινε επίπεδο όσο γρήγορα ήλπιζε. Δεν πιστεύω πως είχε αντιμετωπίσει ποτέ κάποιον σαν εμένα στην καριέρα του ως τότε. Και είχαμε και τον αγώνα στο Champions Cup, το 1980».

Η μεγάλη μάχη έλαβε χώρα στην πίστα του Jesolo, στην Ιταλία. Όποιος τερμάτιζε πιο ψηλά στον τελευταίο αγώνα, θα έπαιρνε και τον τίτλο.

«Ήξερα ότι αν τον προσπεράσω, θα πάρω το πρωτάθλημα, αλλά προηγείτο σε όλο τον αγώνα - εξαφανίστηκε μετά την εκκίνηση. Έφτασα 2ος, και ήταν περίπου 100 μέτρα μπροστά, που είναι πολλά σε αγώνα kart, αλλά πίεσα όσο μπορούσε, και με τρεις γύρους να απομένουν, ήξερα ότι έπρεπε να τον φτάσω στον τελευταίο.

«Είχαμε περάσει προ πολλού τα φρένα για τη φουρκέτα που ερχόταν, αλλά εμείς συνεχίζαμε. Τότε ακουμπήσαμε, και εκείνος γύρισε στις δύο ρόδες, εγώ πέρασα και κέρδισα. Ήταν έξαλλος.»

Από το προσωπικό αρχείο του Terry Fullerton
Από το προσωπικό αρχείο του Terry Fullerton

«Το επόμενο πρωί, με έριξε στην πισίνα του ξενοδοχείου. Τότε κατάλαβα πόσο νευριασμένος ήταν ακόμα. Δεν μπορούσε να δεχτεί ότι τον πέρασα στον τελευταίο γύρο. Δεν το δεχόταν, και άρχισε να λέει σε όλους ότι τον έσπρωξα εκτός, ότι τον πέρασα παράνομα. Δεν το έκανα αυτό φυσικά - αγώνα δίναμε.»

Οι δύο άνδρες δε μίλησαν ξανά, κόβοντας κάθε επαφή μετά το συμβάν. Κι όμως, το 1993, σε μία συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε για το ποιος ήταν ο αγαπημένος του αντίπαλος, ο Senna είπε πως αυτός ήταν ο  Fullerton.

«Εξεπλάγην κάπως, γιατί είχε τρέξει στη Formula 1, και στα μάτια του κόσμου, τα karts είναι χαζά. Ήταν πολύ γενναίο αυτό που είπε. Αλλά δεν είναι παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι τον κέρδιζα στα karts. Υπήρχε μίσος, αντιπάθεια, σεβασμός - ένιωσα όλα αυτά, γιατί ποτέ δεν μπόρεσε να με περάσει.»