Juan Manuel Fangio: Όταν ο «Maestro» της Formula 1 έπεφτε θύμα απαγωγής στο GP της Κούβας


Σαν σήμερα το 1911 γεννιέται στην πόλη Μπαλκάρσε της Αργεντινής ο κατά πολλούς κορυφαίος οδηγός στην ιστορία της F1. Με αυτή την αφορμή θυμόμαστε την ιστορία της απαγωγής του, το 1958, λίγο πριν την εκκίνηση στο Grand Prix της Κούβας.

  • 24/6/2023

Ας πάρουμε την ιστορία του Juan Manuel Gangio από την αρχή. Γεννημένος στις 24 Ιουνίου του 1911 στην Αργεντινή, ξεκίνησε την καριέρα του στη Formula 1 στα 39 του. Σχετικά αργά, αν σκεφτούμε ότι τα περισσότερα αστέρια του σπορ της σημερινής εποχής ξεκινούν λίγο μετά τη συμπλήρωση του 20ου έτους.

Ο Juan Manuel Fangio οδηγώντας μια Maserati 250F
Ο Juan Manuel Fangio οδηγώντας μια Maserati 250F

Παρά την... καθυστερημένη εκκίνηση, η καριέρα του ο Fangio εξελίχθηκε λαμπρά με τον Αργεντίνο να κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πέντε φορές: το 1951 και τέσσερις συνεχόμενες σεζόν από το 1954 έως 1957.

Κατέχει το ρεκόρ του μεγαλύτερου ποσοστού νικών, pole positions αλλά και εκκινήσεων από την πρώτη σειρά του grid. Είναι επίσης ο γηραιότερος πρωταθλητής Formula 1 αλλά και ο μοναδικός που έχει κερδίσει το πρωτάθλημα οδηγών με 4 διαφορετικές ομάδες: Alfa Romeo, Maserati, Mercedes και Ferrari.

Πέρα από τις επιδόσεις του στην πίστα, ο Juan Manuel Fangio έχει μείνει στην ιστορία ως ο μοναδικός οδηγός F1 που έχει πέσει θύμα απαγωγής, σε μια ιστορία που την πλοκή της θα ζήλευε μέχρι και το Netflix.

Juan Manuel Fangio, Κουβανικό Grand Prix, 1957
Juan Manuel Fangio, Κουβανικό Grand Prix, 1957

Μετά τη νίκη του στο Κουβανικό Grand Prix του 1957, ο Fangio επέστρεψε στην Κούβα την επόμενη σεζόν για να επαναλάβει τον θρίαμβό του. Έχοντας καταγράψει τους ταχύτερους χρόνους στις ελεύθερες δοκιμές ο Fangio ήταν σε καλό δρόμο για να κερδίσει τον αγώνα.

Όμως πριν την εκκίνηση, υποστηρικτές του κινήματος της 26ης Ιουλίου του Fidel Castro, μπήκαν στο ξενοδοχείο Lincoln που διέμενε και τον απήγαγαν προκειμένου να ασκήσουν πίεση στον τότε πρόεδρο της Κούβας, Fulgencio Batista, να ακυρώσει τον αγώνα. Ο Batista προχώρησε στη διεξαγωγή του αγώνα χωρίς καμία αλλαγή, δίνοντας εντολή στις δυνάμεις της αστυνομίας να εντοπίσουν τους δράστες.

Η αστυνομία έστησε μπλόκα σε όλη την Αβάνα και στα αεροδρόμια, ενώ οι έξοδοι της πόλης ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση. Παράλληλα όλοι οι οδηγοί του αγώνα συνοδεύονταν από προσωπικούς φρουρούς

Απόκομμα τοπικής εφημερίδας που αναφέρει την απαγωγή
Απόκομμα τοπικής εφημερίδας που αναφέρει την απαγωγή

Οι δράστες λέγεται ότι κράτησαν τον Fangio σε τρία διαφορετικά σπίτια και η αντιμετώπιση που έλαβε ήταν εξαιρετική, καθώς τον άφησαν να δει μέχρι και τον αγώνα.

Αφέθηκε ελεύθερος 29 ώρες μετά στην Πρεσβεία της Αργεντινής, με τους απαγωγείς να έχουν πετύχει τον στόχο τους, καθώς ο κουβανικός λαός έχασε την εμπιστοσύνη του στον Batista, αφού τον θεώρησαν ανίκανο να εντοπίσει τους δράστες. 

Αργότερα ο ίδιος είπε: «Αυτή είναι μία ακόμα περιπέτεια. Αν αυτό που έκαναν οι επαναστάτες ήταν για καλό σκοπό, τότε εγώ, ως Αργεντίνος, το δέχομαι.»

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία με την απαγωγή του Juan Manuel Fangio μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, με το αργεντίνικης παραγωγής φιλμ του 1999Operación Fangio.