Όταν η Lacoste, η adidas και η Gucci μπαίνουν στα «χωράφια» της αυτοκίνησης


Από το Citroen 2CV Hermes και το VW Golf GTI Adidas, μέχρι το Peugeot 205 Lacoste και το Fiat 500C by Gucci.

  • ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΙΤΣΙΝΗ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 23/4/2023

Μόδα και αυτοκίνητο πηγαίνουν εδώ και δεκαετίες χέρι χέρι μαζί, όπως επιβεβαιώνουν δεκάδες τετράτροχα μοντέλα, που γράφουν στην ούγια τους τα ονόματα σπουδαίων εκπροσώπων της υψηλής ραπτικής. Πρόκειται για ειδικές εκδόσεις, συνήθως περιορισμένης παραγωγής, που έχουν διαμορφώσει διάσημοι οίκοι μόδας και οι οποίες προβάλλουν το ιδιαίτερο status και lifestyle των ιδιοκτητών τους.

Τέτοιου είδους προνόμια κοστίζουν, βεβαίως, κάτι παραπάνω στους επίδοξους αγοραστές, ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε ότι η γκάμα των μοντέλων με τις υπογραφές επώνυμων σχεδιαστών μόδας δεν απαρτίζεται αποκλειστικά από πανάκριβα υπεραυτοκίνητα.

Αντιθέτως, περιλαμβάνει ουσιαστικά σχεδόν όλες τις κατηγορίες από μικρά οχήματα πόλης, όπως το Fiat 500C ή το Smart, έως τα compact Peugeot 205, VW Golf GTI και τις πολυτελείς Maserati Quattroporte και Lamborghini Murcielago. Για του λόγου το αληθές, δείτε την ενδεκάδα των ειδικών εκδόσεων που επιλέξαμε και καλύπτει σχεδόν όλα τα γούστα και τα βαλάντια.

Smart Fortwo Forjeremy

O Jeremy Scott αυτοαποκαλείται «τελευταίος επαναστάτης στη σκηνή της μόδας», ενώ τονίζει ότι το Smart Fortwo με την υπογραφή του είναι κάτι που εκφράζει τα όνειρα και τις φαντασιώσεις του. Φυσικά, τα όνειρα του ενός μπορεί να είναι και ο εφιάλτης του άλλου, αν κρίνουμε από τα φανταχτερά φτερά που έχει κολλήσει ο εκκεντρικός Αμερικανός σχεδιαστής στο πίσω μέρος του λιλιπούτειου αμαξώματος. Η ίδια η Smart δεν αποκάλυψε ποτέ τον ακριβή αριθμό των μοντέλων Fortwo Forjeremy, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μία έκδοση πολύ περιορισμένης παραγωγής.

McLaren 570GT MSO Cabbeen Collection

H βρετανική μάρκα ανέθεσε στον Κινέζο σχεδιαστή μόδας Mr Cabbeen να διαμορφώσει 6 McLaren 570GT MSO με τέτοιο τρόπο, ώστε να τις ερωτευθούν κεραυνοβόλα ισάριθμοι ζάπλουτοι συμπατριώτες του και να τις αγοράσουν όσο όσο. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στους χειροποίητους δράκους από φύλλα χρυσού που κοσμούν τις δύο πόρτες, αλλά και διάφορα σημεία στο εσωτερικό του αγγλικού supercar. Το συγκεκριμένο μοντέλο παρουσιάστηκε επίσημα το 2018 στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Πεκίνου και έγινε αμέσως ανάρπαστο, καθότι εξαιρετικά συλλεκτικό και φυσικά… άκρως κινεζικό.

Citroen 2CV Hermes

O oίκος Hermes ταυτίζεται με την πολυτέλεια και τις ακριβές τιμές των premium προϊόντων του. Aντιθέτως, το Citroen 2CV αποτελούσε από τη γέννησή του την επιτομή της αυτοκινητικής απλότητας και ταπεινότητας, κατέκτησε, όμως, στην πορεία του χρόνου μία εμβληματική θέση στην ιστορία των τεσσάρων τροχών. Τόσο εμβληματική, ώστε να γιορτάσει το 2008 τη συμπλήρωση 60 χρόνων ζωής με την ειδική έκδοση Citroen 2CV Hermes, που είχε ως σήμα κατατεθέν το καφέ χρώματος αμάξωμα σε συνδυασμό με λευκή μουσαμαδένια οροφή και άφθονο δέρμα στο λιτό εσωτερικό του. Απλώς, πανέμορφο!

Lamborghini Murcielago LP-640 by Versace

O Versace έχει βάλει την υπογραφή του σε αρκετές ειδικές εκδόσεις γνωστών μοντέλων, καμία, όμως, δεν συνδυάζει σε τέτοιο βαθμό την εκρηκτικότητα με την επιτηδευμένη πολυτέλεια, όσο η συγκεκριμένη Lamborghini Murcielago LP-640. Ο Ιταλός μόδιστρος αναβάθμισε εσωτερικά και εξωτερικά τις εκδόσεις coupé και roadster του πανάκριβου hypercar, ενώ σχεδίασε ειδικά για αυτό ένα πανάκριβο σετ βαλιτσών με εξίσου συλλεκτικό χαρακτήρα, όπως και το αυτοκίνητο.

VW Golf GTI Adidas

Δύο γερμανικές φίρμες ένωσαν τις δυνάμεις τους με ένα αξιοπρόσεκτο, αν και χαμηλών τόνων, αισθητικό αποτέλεσμα. Το Volkswagen Golf GTI Adidas είναι αντάξιο των δύο βαριών ονομάτων του, αποκαλύφθηκε το 2010 στο φεστιβάλ Woerthersee Tour με επίκεντρο τις βελτιώσεις οχημάτων και είναι ένα υπέροχο σπορ μοντέλο, που ξεχωρίζει εξωτερικά από το μοντέλο παραγωγής από τα λογότυπα της Adidas στα μεσαία κολονάκια του αμαξώματος. Χάιλαϊτ θεωρείται, πάντως, η διάσημη τριπλή λωρίδα της εταιρείας αθλητικών ειδών, η οποία διατρέχει τα καθίσματα στο σαλόνι του αυτοκινήτου.

Maserati Quattroporte Ermenegildo Zegna

Ο οίκος μόδας Ermenegildo Zegna ανέλαβε την απαιτητική αποστολή να διαμορφώσει το 2014 τις επετειακές εκδόσεις των μοντέλων της Maserati για τα 100 χρόνια της ιταλικής εταιρείας αυτοκινήτων. Το βάρος δόθηκε στο εσωτερικό, όπου συνδυάζονται επιδέξια το ποιοτικό δέρμα με το φίνο μετάξι, ενώ κυρίαρχες αποχρώσεις είναι το γκρι και το μπεζ, που καταλήγουν σε λευκόχρυσο. Τη διαφορά κάνουν οι ιδιαίτερες ζάντες ελαφρού κράματος Mercurio, ενώ όλο το πακέτο αναβάθμισης μπορεί να παραγγελθεί τόσο στις Quattroporte, όσο και στα μοντέλα Ghibli και Levante.

Peugeot 205 Lacoste

Η Peugeot δεν κρύβει εδώ και δεκαετίες την αδυναμία της στο «λευκό άθλημα» του τένις λανσάροντας κατά καιρούς εκδόσεις με άμεση σχέση με το συγκεκριμένο σπορ. Η αρχή έγινε το μακρινό 1984, όταν λανσάρισαν οι Γάλλοι την έκδοση 205 Lacoste, όπου κυριαρχούσε το απαλό λευκό χρώμα, ενώ σε διάφορα σημεία του αμαξώματος υπήρχαν διακριτικά κροκοδειλάκια. Κορυφαίας έμπνευσης σε κάθε περίπτωση το τιμόνι, στο κέντρο του οποίου συμβιώνουν ειρηνικά το λιοντάρι της Peugeot με τον κροκόδειλο της Lacoste.

Rover MINI by Paul Smith

Ένα πραγματικό fashion car με βρετανικό χαρακτήρα. Δημιουργός του ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Paul Smith, ο οποίος έντυσε το 1998 το τρίθυρο MINI στα μπλε και το εξόπλισε με γρίλιες από χρώμιο, ενώ με το ίδιο υλικό έχουν κατασκευαστεί οι προφυλακτήρες και οι λαβές των θυρών. Ιδιαίτερο γνώρισμα της συγκεκριμένης έκδοσης είναι και το πράσινο σηματάκι στο σχήμα της Μεγάλης Βρετανίας, που βρίσκεται στο κέντρο της εντυπωσιακής μάσκας, αλλά κρύβεται –συχνά πυκνά– από τους πρόσθετους προβολείς.

Fiat 500C by Gucci

Η Fiat λατρεύει τις συνεργασίες με τους οίκους μόδας, όπως επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του 500CbyGucci, που παρουσιάστηκε το 2011 και αντλεί τη σχεδιαστική του έμπνευση από τη δεκαετία του 1950. Πόλος έλξης είναι σίγουρα οι πρασινοκόκκινες ρίγες, οι ζάντες με vintage ακτινωτό σχεδιασμό και φυσικά το λογότυπο ‘’G’’ της φίρμας Gucci, που το συναντούμε σε διάφορα σημεία του αυτοκινήτου, εσωτερικά και εξωτερικά, ακόμη και στα κλειδιά του!

BMW i3 Felder Felder

Το 2015 λανσάρισε η BMW την ηλεκτρική i3 σε μία συλλεκτική έκδοση, που έφερε τη σφραγίδα των Γερμανίδων σχεδιαστριών μόδας Daniela και Annette Felder, γνωστών και ως Felder Felder. Οι δύο σχεδιάστριες έχουν ως signature γνώρισμα τις πολύχρωμες στάμπες Florida Flamingo, οπότε έβαψαν με το ίδιο μοτίβο και τα αμαξώματα των εκδόσεων BMW I Felder Felder.

Citroen C1 Folli Follie

H ελληνική εταιρεία κοσμημάτων και αξεσουάρ, της οποίας οι ιδιοκτήτες έχουν εμπλακεί σε ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, είχε λανσάρει το 2007 σε συνεργασία με τη Citroen την έκδοση C1 Folli Follie. Στο αμάξωμα κυριαρχούν οι πορτοκαλί αποχρώσεις –σήμα κατατεθέν της Folli Follie– , ενώ οι πίσω πόρτες διακοσμούνται με λουλούδια και πεταλούδες. Στο εσωτερικό κάνει, πάντως, τη διαφορά το ρολόι Folli Follie με κρύσταλλα Swarovski, που έχει τοποθετηθεί στο λεβιέ ταχυτήτων.