Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: H Aseel Al-Hamad μπήκε φυλακή για το πάθος της με τα αυτοκίνητα


Η Aseel Al-Hamad όχι μόνο πήγε κόντρα στην απαγόρευση για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να οδηγούν αυτοκίνητο, αλλά κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, μπαίνοντας στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. 

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 8/3/2024

Η Aseel Al-Hamad είναι μια γυναίκα ξεχωριστή. Από κάθε άποψη. Γεννημένη στη Σαουδική Αραβία, μία χώρα στην οποία οι γυναίκες μέχρι πρότινος δεν είχαν καν δικαίωμα να οδηγούν, η Aseel από πολύ μικρή είχε ένα όραμα: να κάνει ό,τι περνούσε από τα χέρια της, ώστε τα χέρια των γυναικών στη Σαουδική Αραβία να μπορέσουν να αγγίξουν επίσημα το τιμόνι ενός αυτοκινήτου.

Γόνος εύπορης οικογένειας, η Aseel Al Hamad πρώτα απ’ όλα φρόντισε για το μέλλον της. Σπούδασε στο Prince Sultan University, το πρώτο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στο Ριάντ, και το 2009 πήρε το πτυχίο της ως σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων. Η επόμενη κίνησή της ήταν να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της, ιδρύοντας την εταιρεία «IDegree Design», ενώ πολύ σύντομα έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης των μηχανικών της Σαουδικής Αραβίας.

Το έργο της στον τομέα της διακόσμησης είναι εντυπωσιακό, κάτι που μπορεί καθείς να διαπιστώσει επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα της εταιρείας της. Όμως, το μεγάλο πάθος της ήταν οι τροχοί. Οι τέσσερις τροχοί. Στην αρχή, κρυφό. Έπειτα, φανερό. Της άρεσαν τα αυτοκίνητα, κυρίως τα γρήγορα, τα οποία κυκλοφορούν εν… αφθονία στους δρόμους της πατρίδας της. Όμως, της άρεσε και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός. Και ήθελε να κάνει κάτι για να φέρει τη μεγάλη «επανάσταση» στο αραβικό Βασίλειο, με την αλλαγή του νόμου που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν.

Ο δρόμος είχε πολλές ανηφόρες και… αμμόλοφους. Όμως, η Aseel Al-Hamad ήταν αποφασισμένη να επιτύχει. Βήμα-βήμα, στροφή-στροφή. Έγινε η πρώτη γυναίκα μέλος της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας. Και ακολούθως εντάχθηκε στην Επιτροπή γυναικών στο Motorsport της FIA.

Εκεί, βρήκε ακόμα μία πολύτιμη συνοδοιπόρο στο έργο της. Ο λόγος για την Michele Mouton, η οποία από τη θέση της προέδρου της εν λόγω επιτροπής συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η Aseel να κάνει πράξη το όραμά της. Και ήταν από τους ανθρώπους (η πρώτη γυναίκα η οποία έθελξε με τις οδηγικές ικανότητες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι) που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι της ώστε στις 24 Ιουνίου του 2018, η Aseel Al-Hamad να σπάσει ακόμα ένα «ταμπού»: να οδηγήσει μονοθέσιο της Formula 1.

Το 2018, στην πίστα Paul Ricard, λίγες ώρες πριν από την εκκίνηση του γαλλικού grand prix στην επιστροφή του στο πρόγραμμα της Formula 1 έπειτα από δεκαετή απουσία, η Aseel Al-Hamad οδήγησε την Ε20, το μονοθέσιο της Lotus με το οποίο ο Kimi Räikkonen πανηγύρισε τη νίκη στις 4 Νοεμβρίου του 2012, στο grand prix του Άμπου Ντάμπι. Η Renault έκανε πράξη την επιθυμία της FIA και της Aseel, προετοίμασε κατάλληλα το μονοθέσιο και ο κόσμος στις εξέδρες ξέσπασε σε ένα παρατεταμένο και πολύ θερμό χειροκρότημα τη στιγμή που η κιτρινόμαυρη Ε20 περνούσε από μπροστά του.

Η στιγμή ήταν μοναδική. Ιστορία γραφόταν επί γαλλικού εδάφους. Ιστορία με χρυσά γράμματα, σαν το χρώμα που αρέσει ιδιαίτερα στους Σαουδάραβες! Η Aseel Al-Hamad γιόρταζε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αλλαγή του νόμου που από τα μεσάνυχτα της 24ης Ιουνίου του 2018 επέτρεπε στις συμπατριώτισσές της να πιάσουν το τιμόνι και να γίνουν κι αυτές… σοφερίνες! 

Το τελευταίο «κάστρο» είχε πέσει. Η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το 2011 η Manal Al-Sharif, η προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών από τη Μέκκα, η οποία εμπνεύστηκε και υλοποίησε το κίνημα υπέρ του να επιτραπεί στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να οδηγούν, είχε επιτέλους πάρει «σάρκα και οστά». Η Al-Sharif, η οποία έχει γράψει ακόμα και βιβλίο με τίτλο «Daring to Drive» περιγράφοντας όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση που βίωναν μέχρι τις 24 Ιουνίου του 2018 οι συμπατριώτισσές της, μπορούσε πλέον να χαμογελά!

Η Manal Al-Sharif «πλήρωσε» ακόμα και με φυλάκιση την ιδέα της. Όμως για μια ιδέα αξίζει ακόμα και να πεθάνεις. Τώρα, από την Αυστραλία όπου ζει μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της και τον δεύτερο γιο της, μπορεί να θαυμάζει τη «νέα εποχή» που ξεκίνησε στην πατρίδα της.

Και να στέλνει τη δική της θετική ενέργεια στην Aseel, η οποία μπορεί, πλέον, ελεύθερα να κυκλοφορεί στον δρόμο με την απαστράπτουσα Ferrari 458 Spider, την οποία εισήγαγε στην Σαουδική Αραβία. Άλλωστε, ήταν η πρώτη γυναίκα που… τόλμησε να εισαγάγει ένα τέτοιο όχημα στη χώρα και γι’ αυτό θα μνημονεύεται για πάντα…