RIP Sir Clive Sinclair: Ποιός ήταν ο πρωτοπόρος της οικιακής πληροφορικής


Ο δημιουργός του ορόσημου ZX Spectrum και του λιγότερο επιτυχημένου εμπορικά ηλεκτρικού οχήματος C5 πέρασε στην αιωνιότητα αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο εφευρετικό έργο.

  • 18/9/2021

Ο Clive Sinclair έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας εγκατέλειψε τα εγκόσμια το πρωί της Πέμπτης 16 Σεπτεμβρίου στο σπίτι του στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε η κόρη του Belinda. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους εφευρέτες, ο οποίος μάλιστα είχε την διορατικότητα να ανακαλύψει φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές, μικρές τηλεοράσεις) πολύ μπροστά από την εποχή τους, ενώ μια μεγάλη ανακάλυψή του ήταν και ένα ηλεκτρικό τρίκυκλο όχημα, το C5.

Όλα αυτά έγιναν κάποιες δεκαετίες πίσω και είναι εφευρέσεις που αποτελούν βασικά «αγαθά» της σύγχρονης ζωής μας, είτε μιλάμε για τους σημερινούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα και τις προεκτάσεις τους στην καθημερινότητά μας, είτε για την ηλεκτροκίνηση και την διείσδυσή της στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η υπολογιστική αριθμομηχανή τσέπης

Ο Sinclair στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ίδρυσε την Sinclair Radionics, με έδρα το Cambridge, έχοντας εγκαταλείψει το σχολείο από τα 17ά του, προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια μέσα από 4 χρόνια εργασίας ως δημοσιογράφος με εξειδίκευση στην τεχνολογία. Η εταιρεία του, σύντομα έγινε διάσημη και επιτυχημένη διότι παρήγαγε hi fi συσκευές, ραδιόφωνα, αλλά και επιστημονικά όργανα πολύ προηγμένα για εκείνη την εποχή.

Στις ανακαλύψεις του, η υπολογιστική αριθμομηχανή τσέπης, αλλά έγινε περισσότερο γνωστός για το γεγονός ότι εφεύρε τον οικιακό υπολογιστή, τον οποίο κατάφερε να διαθέσει μέσα από τα ακριβά πολυκαταστήματα σε σχετικά προσιτές τιμές.

Πολλοί σύγχρονοι «τιτάνες» της βιομηχανίας παιχνιδιών ξεκίνησαν σε ένα από τα μοντέλα ZX. Για μια συγκεκριμένη γενιά gamer, η επιλογή παιχνιδομηχανής ήταν είτε το ZX Spectrum 48K είτε ο «αντίπαλός» του, το Commodore 64.

Μάλιστα, ο Elon Musk, επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, σχολίασε στο Twitter ένα άρθρο που αποκάλεσε τον Sir Clive πατέρα του ZX Spectrum: «RIP, Sir Sinclair. Μου άρεσε αυτός ο υπολογιστής ».

Η κόρη του Belinda Sinclair, 57 ετών, δήλωσε στον Guardian: «Ήταν ένα χαρισματικό άτομο. Φυσικά, ήταν τόσο έξυπνος και τον ενδιέφεραν πάντα τα πάντα. Η κόρη μου και ο σύζυγός της είναι μηχανικοί, οπότε θα συνομιλούσε μαζί τους. »

Το Sinclair ZX Spectrum

Ένα Sinclair ZX Spectrum. Φωτογραφία: Stephen Cooper/Alamy

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Sinclair παρουσίασε μια σειρά αριθμομηχανών σχεδιασμένες να είναι μικρές και αρκετά ελαφριές για να χωράνε στην τσέπη σε μια εποχή που τα περισσότερα ανταγωνιστικά μοντέλα είχαν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος μέχρι τότε. «Ήθελε να κάνει τα πράγματα μικρά και φθηνά, ώστε οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε αυτά», είπε η κόρη του.

Το Sinclair ZX Spectrum. Photo: Stephen Cooper/Alamy
Το Sinclair ZX Spectrum. Photo: Stephen Cooper/Alamy

Ο πρώτος οικιακός του υπολογιστής, ο ZX80, που πήρε το όνομά του από το έτος λανσαρίσματος, έφερε επανάσταση στην αγορά, αν και ήταν πολύ διαφορετικός από τα σημερινά μοντέλα. Διαθέσιμος με 79,95 λίρες σε μορφή κιτ ή 99,95 λίρες «συναρμολογημένος», ήταν περίπου στο ένα πέμπτο της τιμής των άλλων οικιακών υπολογιστών εκείνης την εποχής. Πούλησε 50.000 μονάδες, ενώ ο διάδοχός του, το ZX81, που τον αντικατέστησε, κόστισε 69,95 λίρες και κατάφερε να πουλήσει 250.000 κομμάτια. Πολλοί βετεράνοι της βιομηχανίας παιχνιδιών ξεκίνησαν να τρέχουν προγράμματα από το πληκτρολόγιο αφής και καταπιάστηκαν με παιχνίδια όπως το 3D Monster Maze και το Mazogs. Τα ZX80 και ZX81 τον έκαναν πολύ πλούσιο: το 2010 ο Sinclair είχε δηλώσει: «Έπειτα από δύο ή τρία χρόνια (δραστηριότητας), βγάλαμε κέρδη 14 εκατομμυρίων λιρών σε ένα χρόνο».

Ο επιχειρηματίας μεγιστάνας Lord Sugar απέτισε φόρο τιμής στον «καλό φίλο και ανταγωνιστή» του στο Twitter, γράφοντας: «Τι τύπος που ξεκίνησε τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο με τα κιτ ενισχυτών του, στη συνέχεια αριθμομηχανές, τη μίνι τηλεόραση και φυσικά το Sinclair ZX. Για να μην ξεχάσω το ιδιόμορφο ηλεκτρικό του αυτοκίνητο. R.I.P φίλε. "

Το ZX Spectrum 48K

Ο Sinclair το 1982, κυκλοφόρησε το ZX Spectrum 48K. Τα λαστιχένια πλήκτρα του, τα ιδιόμορφα οπτικακουστικά δεν το εμπόδισαν να είναι κομβικό στην ανάπτυξη της βρετανικής βιομηχανίας παιχνιδιών. Τα πολύ αγαπημένα παιχνίδια-σήμερα έγχρωμα-που ενέπνευσαν μια γενιά περιλάμβαναν τα Jet Set Willy, Horace Goes Skiing, Chuckie Egg, Saboteur, Knight Lore και Lords of Midnight.

Ο Sinclair έγινε διάσημος καθώς τα προϊόντα του σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, ενώ του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του «ιππότη» το 1983.

Το πρωτοποριακό ηλεκτρικό τρίκυκλο C5

Ωστόσο, μια ανακάλυψη πιο δαπανηρή και χωρίς να σημειώσει επιτυχία έμελλε να είναι κομβική για την βιωσιμότητα της εταιρείας του.

Ο Βρετανός εφευρέτης παρουσίασε το 1985 το Sinclair C5, που ενώ εκείνος περίμενε να διαθέσει περί τις 100.000 μονάδες. Όμως, οι πωλήσεις του σημείωσαν παταγώδη αποτυχία, κάτι που τον γονάτισε οικονομικά.

Ο Sir Clive Sinclair παρουσιάζει το ηλεκτρικό τρίκυκλο C5 το 1985. Photo: PA Media
Ο Sir Clive Sinclair παρουσιάζει το ηλεκτρικό τρίκυκλο C5 το 1985. Photo: PA Media

Η Sinclair Vehicles χρεοκόπησε και πέρασε υπό εποπτεία, ενώ οι βρετανικές αρχές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το κατά πόσο ένα τέτοιο όχημα θα ήταν ασφαλές στην οδήγηση. Το C5 ήταν ένα ιδιόμορφο ηλεκτρικό τρίκυκλο που αντλούσε ενέργεια από μπαταρία και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προπομπός των οχημάτων της σύγχρονης μικροκινητικότητας. Την επόμενη χρονιά, ο Sinclair αναγκάστηκε να πουλήσει την επιχείρηση υπολογιστών του στο Amstrad.

Sinclair TV80 Pocket TV: Φορητή τηλεόραση τσέπης

Το Sinclair TV80, μια τηλεόραση τσέπης, ήταν μια άλλη συσκευή, όπως το C5, που δεν έπιασε, επειδή πιθανόν προηγήθηκε της εποχή της. Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τακτικά προγράμματα στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο αείμνηστος Sinclair, ωστόσο δεν έκανε ποτέ χρήση των εφευρέσεών του. Δεν είχε ποτέ αριθμομηχανή τσέπης, δεν χρησιμοποιούσε υπολογιστή, δεν είχε ούτε email.

Ο Sir Clive Sinclair με την ανακάλυψή του, την τηλεόραση τσέπης. Photo: Rex Features
Ο Sir Clive Sinclair με την ανακάλυψή του, την τηλεόραση τσέπης. Photo: Rex Features

Εκτός από τις εφευρέσεις, στα ενδιαφέροντά του συμπεριλαμβανόταν ποίηση, τρέξιμο μαραθωνίων και πόκερ. Εμφανίστηκε στις τρεις πρώτες σεζόν της τηλεοπτικής σειράς Late Night Poker και κέρδισε τον τελικό της πρώτης σεζόν στο spinoff του Celebrity Poker Club, νικώντας τον Keith Allen.

Άφησε πίσω του εκτός από την κόρη του Belinda, δυο γιους τους Crispin και Bartholomew, ηλικίας 55 και 52 ετών, αντίστοιχα, πέντε εγγόνια και δύο δισέγγονα.

RIP Sir Clive Sinclair