Sebastian Vettel: Οι 5 αξέχαστες στιγμές στην καριέρα του (photos-video)


Σήμερα ο Sebastian Vettel γίνεται 36 ετών και με αυτή την αφορμή θυμόμαστε τις πέντε στιγμές που καθόρισαν την πορεία του στη Formula 1 κι έμειναν αξέχαστες στο θυμικό του κοινού.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ, ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL, FERRARI
  • 3/7/2023

Ήταν 28 Ιουλίου 2022 όταν ο Sebastian Vettel ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να ρίξει αυλαία στην τεράστια καριέρα του στην F1. 

Σήμερα ο Γερμανός θρύλος του κορυφαίου μηχανοκίνητου σπορ γίνεται 36 ετών και με αυτή την αφορμή θυμόμαστε πέντε στιγμές που καθόρισαν την πορεία του και έμειναν αξέχαστες στους αμέτρητους fans του.

Το βάπτισμα του πυρός στη βρεγμένη Μόντσα

Το ιταλικό Grand Prix του 2008 έφερε καταρρακτώδη βροχή, τόσο στις κατατακτήριες του Σαββάτου, αλλά και στον αγώνα της Κυριακής. Ο Sebastian Vettel οδήγησε εξαιρετικά όλο το τριήμερο, με το πρώτο βήμα να γίνεται το Σάββατο: Ο μικρός -τότε- Γερμανός κατάφερε να κινηθεί ταχύτερα όλων μέσα στην πίστα, τοποθετώντας την Toro Rosso του για πρώτη φορά στην πρώτη σχάρα της εκκίνησης, με τον Heikki Kovalainen να ξεκινά από τη δεύτερη θέση, και τον Mark Webber ακριβώς από πίσω του.

Με τους πρωταγωνιστές του τίτλου εκείνης της χρονιάς, Lewis Hamilton και Felipe Massa, να ξεκινούν από την 15η και 6η θέση, αντίστοιχα, ήταν η μεγάλη ευκαιρία του Vettel να δείξει ένα μικρό ψήγμα του μεγαλείου του ως οδηγός. Κι έτσι έκανε.

Από τα αρχικά στάδια του αγώνα, ο Vettel κατάφερε να ξεφύγει του Kovalainen, «χτίζοντας» μία αρκετά μεγάλη διαφορά, που έδειχνε να αυξάνεται, όσο περνούσε η ώρα και δυνάμωνε η βροχή. Τίποτα δεν ήταν αρκετό για να «αγγίξει» τον ιπτάμενο Γερμανό, ο οποίος τερμάτισε 12 δλ. μπροστά από τον δεύτερο, Kovalainen. 

Η νίκη του Vettel στην Ιταλία του 2008 παραμένει μία από τις πιο εμβληματικές, και σήμανε την αρχή μιας θαυμαστής καριέρας, την πρώτη παρουσία του στο βάθρο, αλλά και την πρώτη νίκη της Toro Rosso στο πρωτάθλημα της F1.

Du bist Weltmeister

Στη δεύτερη χρονιά του με τη Red Bull, ο νεαρός Vettel εντυπωσιάζει. Εκμεταλλεύεται το πόσο ανταγωνιστική είναι η RB6 και κατακτά 3 νίκες πριν τον τελικό στη Yas Marina, θέτοντας εαυτόν ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου.

Φτάνοντας στον μεγάλο τελικό, ο Γερμανός έπρεπε να είναι σίγουρα πάνω από Alonso-Webber στην κατάταξη για να στεφθεί πρωταθλητής, και το κατάφερε. Μην έχοντας προηγηθεί ποτέ στη βαθμολογία, το έκανε κυριολεκτικά τη στιγμή που μετρούσε περισσότερο από ποτέ, κερδίζοντας τον αγώνα στο Άμπου Ντάμπι και ακούγοντας τον μηχανικό αγώνα του, Guillame Rocquelin, να του λέει στα γερμανικά «είσαι παγκόσμιος πρωταθλητής». Έτσι, έγινε ο (μέχρι και σήμερα) νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία του σπορ, σε ηλικία 23 ετών και 134 ημερών.

Ο μεγάλος τελικός του 2012

Μετά το κυριαρχικό 2011 που διένυσε ο ίδιος και η Red Bull, το 2012 έφερε νέες μάχες, με τους ίδιους αντιπάλους όμως, για το δίδυμο της κορυφής.

Με πέντε νίκες έναντι τριών του Fernando Alonso, o Sebastian Vettel κατέφθανε στον τελικό της Βραζιλίας με προβάδισμα 13 βαθμών απέναντι στον οδηγό της Ferrari. Ο Ισπανός έκανε ό,τι μπορούσε και ανέβηκε στο βάθρο, όντας 2ος πίσω από τον Jenson Button, αλλά ο Vettel ήταν ανίκητος.

Αυτό που έκανε το επίτευγμα του -2 φορές τότε- πρωταθλητή, ήταν το γεγονός πως στον πρώτο γύρο, είχε επαφή με τον Bruno Senna και τετακέ, που τον έφερε τελευταίο και με ζημιά στην πίσω ανάρτηση. Τίποτα δεν τον πτόησε, όμως, και κατάφερε να ανέβει 6ος - αρκούσε για να πανηγυρίσει για τρίτη φορά στην καριέρα του.

Υπόκλιση

Το 2013 ήταν μία... ξεκούραστη χρονιά για το συνδυασμό Vettel-Red Bull. Η RB9 ήταν σε άλλο επίπεδο, ο ανταγωνισμός έπεσε σημαντικά μετά το κρεσέντο του 2012, και ο Γερμανός ήταν στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Ενδεικτικό αυτού το γεγονός ότι με την επιστροφή από το θερινό break, δηλαδή από το Βελγικό GP και μετά, κέρδισε όλους τους αγώνες - 9 στον αριθμό.

Στον 16ο της σεζόν, στην Ινδία, στέφθεται και μαθηματικά πρωταθλητής για τέταρτη (και τελευταία όπως αποδείχθηκε) φορά. Τερματίζοντας τον αγώνα, κι αφού έκαψε λάστιχο πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τίτλου, βγήκε από το μονοθέσιο, στάθηκε μπροστά του, γονάτισε και το προσκύνησε, σαν Θεό.

Ο Vettel αναγνώρισε με μία άκρως συμβολική κίνηση πως χωρίς αυτόν τον... ταύρο, δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει στα ύψη που έφτασε. Έδειξε με τον πλέον έμπρακτο τρόπο την ευγνωμοσύνη του στην ομάδα και τους ανθρώπους της.

Η τελευταία νίκη με τη Ferrari

Το 2019 είναι για πολλούς η αρχή του τέλους της σχέσης του Vettel με τη Ferrari. Κι όχι άδικα. Ο πόνος της μη-κατάκτησης ενός 5ου τίτλου με την ιταλική ομάδα, η πνοή που έδωσε η φρέσκια ματιά και προσέγγιση του Leclerc, αλλά και η πτώση της απόδοσης του μονοθεσίου μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, έφεραν σοβαρές αναταραχές στη συνεργασία τους.

Κι όμως, η Σιγκαπούρη θύμισε σε όλους ποιος είναι και τί ακριβώς σημαίνει Sebastian Vettel. Παρόλο που δεν κατάφερε να κατακτήσει την pole position του Σαββάτου, ευνοήθηκε σημαντικά από τις 3 περιόδους αυτοκινήτου ασφαλείας που κλήθηκαν στο δεύτερο μισό του αγώνα, οδήγησε χωρίς να κάνει κανένα λάθος, κι έτσι απέσπασε την 53η νίκη της καριέρας του.

Η τελευταία νίκη του μεγάλου πρωταθλητή στη Ferrari σήμανε και την τελευταία φορά που ο ίδιος σκαρφάλωσε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στην καριέρα του, σφραγίζοντας, ουσιαστικά, την οδηγική του κληρονομιά.