Tata Nano: Γιατί το πιο φθηνό αυτοκίνητο στον κόσμο απέτυχε παταγωδώς


Τέτοιες μέρες, πριν από 14 χρόνια, παρουσιάστηκε ένα μικρό αυτοκίνητο από την Tata Motors που στόχο είχε να γίνει best-seller, ποντάροντας στη χαμηλή του τιμή. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι...

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: TATA MOTORS
  • 15/1/2023

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Ιανουαρίου 2008 όταν ο ινδικός κολοσσός της Tata, στον οποίο ανήκει σήμερα η Jaguar Land Rover, παρουσίαζε στο Νέο Δελχί το Tata Nano. Το μοντέλο συνοδεύτηκε εξαρχής με τη φράση «Το πιο φθηνό αυτοκίνητο στον κόσμο» και με τα σχεδόν 1.500€ που απαιτούνταν για την αγορά του στόχευε να εξελιχθεί στο εθνικό αυτοκίνητο της Ινδίας.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως για να προκύψει αυτή η τιμή ο εξοπλισμός του ήταν «σπαρτιάτικος». Ο κινητήρας του ήταν δικύλινδρος με χωρητικότητα 624 κ.ε. και απέδιδε 38 ίππους και 51 Nm ροπής στις 4.000 rpm..

Είχε μήκος 3,1 m., πέντε πόρτες και -ο κατασκευαστής ισχυριζόταν ότι- μπορούσε να μεταφέρει 5 επιβάτες. Την ίδια στιγμή η εταιρεία είχε χρησιμοποίησε αρκετό φθηνό πλαστικό για να το επενδύσει ενώ μεγάλες «εκπτώσεις» έγιναν και στον βασικό εξοπλισμό προκειμένου να μείνει το κόστος παραγωγής χαμηλά και να προκύψει η προσιτή τιμή.

Στόχος ήταν το Nano να δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες Ινδούς που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο, να το πράξουν. Ο άνθρωπος που το εμπνεύστηκε, ο Ratan Tata, σε ένα post που έκανε πριν από λίγα χρόνια στην προσωπική του σελίδα στο Instagram θέλησε να αποκαλύψει τους λόγους που προχώρησε στην ανάπτυξη του μοντέλου.

O Ratan Tata δίπλα στο δημιούργημα του.
O Ratan Tata δίπλα στο δημιούργημα του.

«Αυτό που πραγματικά με παρακίνησε και πυροδότησε την επιθυμία μου για να κατασκευάσω το Nano, ήταν η εικόνα που αντίκρυζα καθημερινά στην Ινδία, με οικογένειες να μετακινούνται πάνω σε scooters, σε ολισθηρούς δρόμους, με τα παιδιά στριμωγμένα ανάμεσα στη μητέρα και τον πατέρα. Στην αρχή προσπάθησα να σκεφτώ πως θα κάνω αυτά τα scooters πιο ασφαλή. Αλλά τελικά κατάλαβα πως αυτό δεν είχε κανένα νόημα και έτσι πήρα την απόφαση να προχωρήσω με την ιδέα του Tata Nano. Ενός αυτοκινήτου που προοριζόταν για όλους αυτούς τους ανθρώπους που ζουν δίπλα μας».

Ως ιδέα το Nano ήταν πρωτοποριακό. Ωστόσο στην πράξη τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά και τα δεδομένα της εποχής δεν κατάφεραν να το υποστηρίξουν και να το κάνουν best-seller. Μόνο έτσι άλλωστε θα είχε νόημα να συνεχιστεί η παραγωγή του αφού παρόλο που το κόστος παραγωγής είχε πέσει στα... τάρταρα, το περιθώριο κέρδους ήταν πολύ μικρό.  

Από την αρχή ο πήχης τοποθετήθηκε ψηλά με την Tata να ανακοινώνει ότι στοχεύει στην παραγωγή 250.000 μονάδων ετησίως. Αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη ποτέ. Την πρώτη χρονιά οι πωλήσεις ξεπέρασαν οριακά τις 30.000 ενώ το 2012 ήρθε το αποκορύφωμα με τις σχεδόν 75.000. Από εκεί και μετά ξεκίνησε ο κατήφορος με το μοντέλο να πουλάει το 2018 σχεδόν 7.500 αντίγραφα και μοιραία να ολοκληρώνεται η παραγωγή του.

Το Tata Nano, το πιο φθηνό αυτοκίνητο στου κόσμο, έμεινε στην ιστορία ως μία τεραστίων διαστάσεων αποτυχία. Το timing ήταν λάθος αφού εκείνη την εποχή τα δεδομένα ήταν διαφορετικά και λέξεις όπως «μικροκινητικότητα» δεν ήταν σχεδόν άγνωστες.

Πλέον, οι καταστάσεις έχουν αλλάξει και ήδη ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Tata σκέφτεται σοβαρά να βάλει στο τραπέζι ένα νέο project που θα έχει ως στόχο την αναβίωση του μοντέλου, με άλλους όρους. Αν τελικά συμβεί, το πιο φθηνό αυτοκίνητο στον κόσμο ίσως αποκτήσει μια δεύτερη ευκαιρία. Θα μπορέσει όμως να την εκμεταλλευτεί; Η ιστορία θα το δείξει...