Το πρώτο αυτοκίνητο του Gordon Murray είχε κινητήρα μοτοσυκλέτας και ήταν… πύραυλος (video)


Πριν γνωρίσουμε τη McLaren F1 ο Gordon Murray είχε σοκάρει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, παρουσιάζοντας ένα μοντέλο εμπνευσμένο από τα μονοθέσια της Formula 1.

  • KEIMENO: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 9/7/2022

Το όνομα του Gordon Murray είναι άμεσα συνδεδεμένο με την θρυλική McLaren F1 και όχι άδικα, αφού κατάφερε με το συγκεκριμένο αριστούργημα να ανοίξει νέους ορίζοντες στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν ήταν η πρώτη έμπνευση του διάσημου Βρετανού σχεδιαστή.

Είχε προηγηθεί ένα αυτοκίνητο που έφερε την ονομασία Rocket (πύραυλος) και είχε αναπτυχθεί από την Light Car Company, ενώ στο project συμμετείχε και ο Βρετανός οδηγός αγώνων Chris Craft ο οποίος απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 2021 σε ηλικία 81 ετών.

Ο αρχικός στόχος ήταν να δημιουργήσουν ένα ελαφρύ όχημα που θα έχει τον χαρακτήρα του αγωνιστικού, σχεδιαστικά θα γυρίζει τον χρόνο πίσω στα μονοθέσια της Formula 1 της δεκαετίας του ’60, θα κυκλοφορεί νόμιμα στον δρόμο και θα προσφέρει μια σπάνια οδηγική εμπειρία. Και μπορεί σήμερα χάρη στην Caterham αυτό ο τύπος αμαξώματος να μην μοιάζει τόσο «ξένος», ωστόσο πριν από 30 χρόνια ήταν πραγματικά κάτι ξεχωριστό.

Το LCC Rocket εφοδιαζόταν με κινητήρα μοτοσυκλέτας από τη Yamaha του ενός λίτρου και των 20 βαλβίδων ο οποίος απέδιδε 150 PS και είχε όριο περιστροφής στις 11.000 rpm. Αν και η εμφάνισή του γυρνούσε τον χρόνο πίσω, τα εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τελευταίας τεχνολογίας ώστε να διατηρηθεί το συνολικό βάρος χαμηλά και συγκεκριμένα στα 390 kg (χωρίς τον οδηγό).

H τελική ταχύτητα ξεπερνούσε τα 240 km/h ενώ η επιτάχυνση στα 0-100 km/h ερχόταν σε λιγότερο από 4 sec. Και μπορεί σήμερα οι παραπάνω αριθμοί να μοιάζουν "παιχνιδάκι" για πολλά αυτοκίνητα, αλλά στην περίπτωση του Rocket μιλάμε για το 1992… Την ίδια στιγμή παρόλο που έμοιαζε μονοθέσιο στην ουσία ήταν διθέσιο αφού πίσω από τον οδηγό υπήρχε ένα ακόμα κάθισμα που αποκαλυπτόταν με την αφαίρεση ενός κομματιού του αμαξώματος.

Από τη στιγμή που το κινητήριο σύνολο είχε προέλθει από μοτοσυκλέτα o Gordon Murray και η ομάδα του έπρεπε να προσθέσουν στο κιβώτιο ταχυτήτων την όπισθεν. Μάλιστα αυτή ήταν μία από τις πιο απαιτητικές εργασίες που έγιναν στο LCC Rocket αλλά το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο τρόπος που «κούμπωναν» οι σχέσεις ήταν ο αντίστοιχος με αυτόν μίας μοτοσυκλέτας, δηλαδή με την πρώτη να μπαίνει μπροστά και όλες οι υπόλοιπες σχέσεις πίσω. Παράλληλα η «πατενταρισμένη» όπισθεν γύριζε όλες τις σχέσεις πίσω και έτσι το LCC Rocket είχε την ξεχωριστή ικανότητα να αναπτύσσει υψηλή ταχύτητα ακόμα και στην οπισθοπορεία του!

Την εποχή που παρουσιάστηκε κατάφερε με το «καλημέρα» να κερδίσει τον τίτλο της υψηλότερης επιτάχυνσης μεταξύ των αυτοκινήτων παραγωγής ενώ ανάλογη διάκριση πέτυχε και για την αναλογία kg/PS.

Η «σπιρτάδα», ο εντυπωσιακός τρόπος με τον οποίο έστριβε αλλά και το αποτελεσματικό φρενάρισμα το ανέδειξαν αμέσως στην κορυφαία επιλογή για αυτούς που αναζητούσαν την εμπειρία  ενός μονοθεσίου της Formula 1 στο «πακέτο» ενός αυτοκινήτου παραγωγής. Ο Jay Leno δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα των κατόχων του συγκεκριμένου μοντέλου και έχει δηλώσει πως η θέση οδήγησης είναι μοναδική, κατατάσσοντάς το μεταξύ των πιο fun-to-drive οχημάτων.

Μετά την κατασκευή μόλις 40 μονάδων η Light Car Company αναγκάστηκε να βάλει τέλος στην παραγωγή, λόγω των όλο και πιο αυστηρών κριτηρίων ασφάλειας (SVA Regulations). Παρόλα αυτά η εταιρεία συνέχισε τη δραστηριότητά της η οποία πλέον στοχεύει στη συντήρηση αυτών των 40 μονάδων στην ίδια ακριβώς κατάσταση που είχε οραματιστεί ο Gordon Murray.

Ο Alex Goy από το Carfection είχε την ευκαιρία να πάρει στα χέρια του ένα από τα 40 LCC Rocket που συνεχίζουν να βρίσκονται «εν ζωή» και να το βγάλει βόλτα καταγράφοντας τις εντυπώσεις του. Αν και ο καιρός του τα χάλασε ο ίδιος έδειξε να απολαμβάνει κάθε στιγμή της συνύπαρξής του με το αυτοκίνητο, κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε παρακολουθώντας το παρακάτω video.