'Uncovered at Thirty': 30 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της McLaren F1 (photos)


Η McLaren γιορτάζει τη συμπλήρωση 3 δεκαετιών από την κυκλοφορία του εμβληματικού της μοντέλου, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση πιο διοργάνωσε μαζί με την Classic Driver και την Kiklo Spaces.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: CLASSIC DRIVER
  • 14/9/2022

Ένα από τα πιο iconic μοντέλα της McLaren έχει την τιμητική του, με τους Βρετανούς να γιορτάζουν τα 30 χρόνια από την επίσημη κυκλοφορία του. Η εμβληματική McLaren F1 φοράει τα καλά της.

Πρωτοεμφανίστηκε στο Grand Prix Μονακό του 1992, και έκτοτε αποτελεί το σύμβολο των σπορ αυτοκινήτων. Μέσα στα 6 πρώτα χρόνια κυκλοφορίας της, η McLaren κατασκεύασε μόλις 106 μονάδες, κάνοντάς το ιδιαίτερα δυσεύρετο και συνεπώς συλλεκτικό. Όλοι οι συλλέκτες πολυτελών αυτοκινήτων ονειρεύονται να προσθέσουν μία McLaren F1 στη συλλογή τους.

Gordon Murray, Ron Dennis και Peter Stevens έβαλαν όλη τους τη μαεστρία στον σχεδιασμό του πιο διαχρονικού supercar, που μέχρι και σήμερα κρατάει τα πρότυπα ιδιαίτερα ψηλά. Διασημότητες από κάθε χώρο έχουν οδηγήσει το μοντέλο, με τους Ralph Lauren, Rowan Atkinson, Elon Musk, Jay Leno, Lewis Hamilton και τον Σουλτάνο του Brunei να είναι μερικοί από αυτούς.

Με τελική ταχύτητα 386 km/h, ο πήχης για μεταγενέστερα supercars τέθηκε πολύ ψηλά από την F1. Φέρει έναν V12 κινητήρα χωρητικότητας 6,1 L, που χάρισε στο μοντέλο και τη βρετανική εταιρεία τη νίκη στις 24 ώρες του Le Mans το 1995

Μία γιορτή για το εμβληματικό μοντέλο

Θέλοντας να τιμήσει τα 30 χρόνια κυκλοφορίας, η McLaren μαζί με την Classic Driver, εταιρεία αγωραπωλησίας αυτοκινήτων με έδρα τη Ζυρίχη, και την Kiklo Spaces, εταιρεία που προσφέρει χώρους έκθεσης και αποθήκευσης σπάνιων και ιδιαίτερων αυτοκινήτων, διοργάνωσε μία κλειστή επετειακή εκδήλωση, ονόματι 'Uncovered at Thirty', στην οποία εμφανίστηκαν τα πιο ξεχωριστά μοντέλα McLaren F1. Η Kiklo Spaces προσέφερε τον χώρο της εκδήλωσης, η οποία έγινε στο Hampshire της Μ. Βρετανίας, στις 13 Σεπτεμβρίου 2022.

Μερικά από τα οχήματα που εμφανίστηκαν είναι το 043, ένα από τα πιο αυθεντικά F1 που έχουν κυκλοφορήσει, με χρωματισμούς που ταιριάζουν με αυτούς του 01R, που κέρδισε τον αγώνα του1995, όπως και το 02R, το πιο «γόνιμο» όχημα και αυτό με τις περισσότερες νίκες.

Ποιος κρύβεται πίσω από την εκδήλωση

«Όταν η Classic Driver ιδρύθηκε το 1998, η McLaren F1 είχε μόλις μπει σε παραγωγή,» είπε ο  J. Philip Rathgen, διευθύνων σύμβουλος της Classic Driver. «Όμως από τότε, η F1 μας έχει συνοδεύσει ως το υπέρτατο sportscar που έχει κατασκευαστεί ποτέ και δεν έχει ξεπεραστεί ποτέ, το απόλυτο σημείο αναφοράς της μηχανικής και σχεδιασμού στην έναρξη της χιλιετίας. Γι αυτόν το λόγο, θέλαμε να γιορτάσουμε την 30η επέτειο της McLaren F1 με έναν πραγματικά ιδιαίτερο τρόπο - και είμαστε περιχαρείς που, μαζί με τους φίλους μας στην Kiklo Spaces, διοργανώνουμε τώρα το υπέρτατο πάρτι γενεθλίων για ένα από τα πιο σημαντικά αυτοκίνητα που έχουν φτιαχτεί. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.»

Ο, ελληνικής καταγωγής, Chris Vassilopoulos και ο Luke Rebelo, διευθυντές της Kiklo Spaces είπαν: «Η McLaren F1 για εμάς αντιπροσωπεύει το κορυφαίο εκ των αυθεντικών αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων. Δημιουργημένο από τους καλύτερους και κατασκευασμένο από τα καλύτερα υλικά της εποχής του στο απόγειο της επιτυχίας της McLaren, η McLaren F1 είναι ειλικρινά μία από τις δημιουργίες που είναι πολλά περισσότερα από αυτό που φαίνεται. Uncovered at Thirty είναι μία ευκαιρία να μοιραστούμε την ιστορία του αυτοκινήτου που κυριολεκτικά ξαναέγραψε το βιβλίο των κανόνων. Το να φιλοξενήσουμε την εκδήλωση στον χώρο μας μαζί με τους φίλους μας στην Classic Driver μας έδωσε την καλύτερη πλατφόρμα να παρουσιάσουμε την F1 με τον πιο περήφανο τρόπο.»

«Φαίνεται απιθανό που τρεις δεκαετίες έχουν περάσει από τότε που είδαμε για πρώτη φορά αυτό που θα γινόταν, και παραμένει μέχρι και σήμερα, το πιο εκπληκτικό supercar που έχει δημιουργηθεί ποτέ,» είπε ο Andrew Frankel, δημοσιογράφος στον τομέα της αυτοκίνησης και λάτρης του μοντέλου. «Θυμάμαι να το βιώνω για την πρώτη φορά και να συνειδητοποιώ ότι ό,τι έχω οδηγήσει μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων των καταπληκτικών supercars της δεκαετίας του '80 και του '90, δε με είχαν προετοιμάσει για τη McLaren F1. Δεν ήταν ο ίδιος δρόμος, ταχυδρομικός κώδικας ή περιοχή, ήταν πάνω από τα βουνά και πολύ μακριά. Οπότε ήταν πολύ ωραίο να γνωρίζω ότι τόσες πολλές F1 θα είναι μαζεμένες μαζί για να γιορτάσουμε αυτήν την κοσμοϊστορική επέτειο, και θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου σε όσους εμπλέκονται στην εκδήλωση 'Uncovered at Thirty'. Ανυπομονώ να δω όλα τα μοντέλα εκεί και να μιλήσω με αυτούς που ενορχήστρωσαν τη δημιουργία του τότε, και αυτούς που είναι αρκετά τυχεροί να κατέχουν και να οδηγούν ένα από αυτά τα οχήματα μέχρι και σήμερα.»