Alcohol Interlock: Tο σύστημα που αποτρέπει την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (videos)


Το alcohol interlock έρχεται για να βάλει «φρένο» στους θανάτους από τροχαία που προκαλούνται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ζητώντας από τον οδηγό να κάνε τεστ πριν την εκκίνηση του οχήματος.

  • 14/1/2023

Τη σημαντική συμβολή του συστήματος alcohol interlock, που αποτρέπει την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, έρχεται να τονίσει η νέα ταινία μικρού μήκους που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).

Όπως έχουν δείξει τα στοιχεία περίπου το ¼ των θανάτων από τροχαία στην Ευρώπη σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Το alcohol interlock έρχεται για να βάλει φρένο σε αυτή την τάση απαιτώντας από τον οδηγό να πραγματοποιεί αλκοτέστ πριν βάλει μπροστά το αυτοκίνητό του.

Στην περίπτωση που το τεστ δείξει ότι έχουν ξεπεραστεί τα όρια τότε η συσκευή δεν επιτρέπει να εκκινήσει το αυτοκίνητο και ο οδηγός πρέπει να βρει έναν εναλλακτικό τρόπο για να μετακινηθεί.

Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο πάρθηκε η απόφαση όλοι οι νέοι τύποι οχημάτων που κυκλοφορούν στην αγορά να έχουν τη δυνατότητα εγκατάστασης του συγκεκριμένου συστήματος.

Μέχρι σήμερα πολλές ευρωπαϊκές χώρες το έχουν αξιοποιήσει και δίνουν τη δυνατότητα σε οδηγούς που έχουν καταδικασθεί για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να μην ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους αλλά να χρησιμοποιήσουν υποχρεωτικά το σύστημα για συγκεκριμένη χρονική περίοδο που θα ορίσουν οι δικαστικές αρχές. Μερικές από αυτές τις χώρες είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία.

Οι χώρες που έχουν αξιοποιήσει το σύστημα alcohol interlock.
Οι χώρες που έχουν αξιοποιήσει το σύστημα alcohol interlock.

Στο video που δημοσίευσε το ETSC και το οποίο είναι διαθέσιμο με ελληνικούς υπότιτλους, δύο Βέλγοι οδηγοί που συνελλήφθησαν να οδηγούν έχοντας ξεπεράσει τα όρια κατανάλωσης αλκοόλ, έκατσαν απέναντι στην κάμερα και μίλησαν πως το alcohol interlock τους βοήθησε να βάλουν τέλος σε αυτή την θανατηφόρα συνήθεια.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών ζητά το σύστημα να γίνει μέρος του βασικού εξοπλισμού των επαγγελματικών οχημάτων αλλά και να διευρυνθεί η χρήση του σε περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε το video…