BMW iDrive 8.5: Το νέο λειτουργικό σύστημα θυμίζει smartphone περισσότερο από ποτέ


Προσαρμοζόμενη αρχική οθόνη, ταχεία επιλογή λειτουργιών και πλήρης αξιοποίηση της κυρτής οθόνης της γερμανικής φίρμας.

  • 9/3/2023

Η BMW παρουσίασε τη νεότερη έκδοση του συστήματος iDrive, τo BMW Operating System 8.5, που αποτελεί εξέλιξη του υπάρχοντος iDrive 8 και θα εισαχθεί σταδιακά σε όλες τις σειρές μεσαίων, executive και πολυτελών μοντέλων της κατά τη διάρκεια του 2023.

Μια νέα αρχική οθόνη με σαφή διάταξη των λειτουργιών διευκολύνει τη χρήση της κυρτής οθόνης της BMW (Curved Display). Η φιλοσοφία QuickSelect του συστήματος προσφέρει, επιπρόσθετα, μια βελτιωμένη δομή μενού που είναι εμπνευσμένη από ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας κατανάλωσης. Ως αποτέλεσμα, εξασφαλίζεται η συγκέντρωση και ασφάλεια του οδηγού πίσω από το τιμόνι, εμφανίζοντας τις σωστές πληροφορίες στο σωστό σημείο.

«Σήμερα, το BMW iDrive είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό σύστημα ελέγχου και λειτουργίας. Είναι ένας ψηφιακός κόσμος εμπειριών που επιτρέπει στον άνθρωπο και το αυτοκίνητο να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν πληροφορίες», επεσήμανε ο Stephan Durach, ανώτερος Αντιπρόεδρος του BMW Group, τομέας Ανάπτυξη Συνδεδεμένης Εταιρείας και πρόσθεσε: «Όπως είπαμε στην Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων στο Λας Βέγκας τον Ιανουάριο του 2023, βελτιώνουμε συνεχώς τη σχετική εμπειρία χρήστη με βάση την τελευταία διαθέσιμη τεχνολογία».

Αυτό μεταφράζεται σε μία ευρύτερη προσφορά ψηφιακού περιεχομένου για ενημέρωση και ψυχαγωγία, συντομότερους κύκλους ενημέρωσης λειτουργιών, καλύτερες πληροφορίες σχετικά με τα σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και βελτιωμένη πρόσβαση σε μία σειρά από συγκεκριμένες διαδικτυακές υπηρεσίες.

Με το νέο γραφικό περιβάλλον και τη βελτιστοποιημένη δομή του μενού, το BMW iDrive, μελλοντικά, θα εστιάζει ακόμη πιο ξεκάθαρα στην αλληλεπίδραση μέσω της οθόνης αφής και της φυσικής γλώσσας. Η κυρτή οθόνη BMW Curved Display θα συνεχίσει να χρησιμεύει ως σημείο αλληλεπίδρασης για την πολυαισθητηριακή εμπειρία του BMW iDrive.

Λειτουργίες σε ένα επίπεδο και ταχεία πρόσβαση

Η επόμενη γενιά του BMW iDrive μετατρέπει την αρχική οθόνη της κυρτής οθόνης σε ένα μόνιμα ορατό περιβάλλον εργασίας χρήστη. Εδώ μπορούν επίσης να εμφανίζονται ανά πάσα στιγμή άλλα γραφικά με δυνατότητα ατομικής διαμόρφωσης εναλλακτικά, αντί της προβολής χάρτη του συστήματος πλοήγησης.

Η νέα αρχή zero-layer σημαίνει ότι όλες οι σχετικές λειτουργίες και πληροφορίες εμφανίζονται σε ένα μόνο επίπεδο, καθιστώντας δυνατή την επιλογή μιας επιθυμητής λειτουργίας χωρίς να απαιτείται η χρήση ενός υπομενού. Αντί αυτού, τα live widgets εμφανίζονται σε κάθετη διάταξη στην πλευρά του οδηγού στο περιβάλλον εργασίας χρήστη. Αυτά τα εικονίδια λειτουργιών μπορούν να επιλέγονται με μια κίνηση του δακτύλου (swipe) και επίσης να διαμορφώνονται μεμονωμένα.

Η λειτουργία QuickSelect καθιστά δυνατή την άμεση επιλογή προγραμμάτων ψυχαγωγίας, λιστών επαφών και ρυθμίσεων του οχήματος, την έναρξη επικοινωνίας με τον προσωπικό βοηθό BMW Intelligent Personal Assistant ή την ενεργοποίηση άλλων επιλογών μενού, όλα με το άγγιγμα. Και αφού επιλεγούν οι σχετικές ρυθμίσεις, ένα γρήγορο άγγιγμα του εικονιδίου home στο κάτω άκρο της οθόνης αρκεί για την επιστροφή στην αρχική οθόνη.

Εμπειρία χρήσης με βάση τις σημερινές συνήθειες

Κατά συνέπεια, η φιλοσοφία λειτουργίας του νέου BMW iDrive ευθυγραμμίζεται με τις συνήθειες των χρηστών όπως έχουν καθιερωθεί με τις σημερινές ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας κατανάλωσης. Η νέα, επίπεδη δομή του μενού καθιστά την ενεργοποίηση των λειτουργιών και τις ρυθμίσεις πολύ πιο γρήγορες και απλές. Ταυτόχρονα, το σύστημα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στον εμπλουτισμό της οδηγικής εμπειρίας σε μια BMW. Το ψηφιακό περιεχόμενο - όπως και το BMW Curved Display – είναι σχεδιασμένο για να ενισχύει την εστίαση του οδηγού. Το BMW iDrive παρέχει τις σωστές πληροφορίες στο σωστό σημείο και την κατάλληλη στιγμή.

Για να διασφαλίζεται η διαισθητική αλληλεπίδραση κατά την οδήγηση, το γραφικό περιβάλλον και η δομή του μενού υιοθετούν μια διάταξη που αναπτύχθηκε από το BMW Group Design, η οποία είναι τόσο συνεπής όσο και χαρακτηριστική της μάρκας. Ως αποτέλεσμα, οι πελάτες μπορούν να απολαμβάνουν ανά πάσα στιγμή μια χαρακτηριστική εμπειρία χρήστη BMW.

Έρχεται και BMW Operating System 9

Το νέο BMW iDrive με QuickSelect αποτελεί περαιτέρω εξέλιξη του BMW Operating System 8 που τοποθετείται στα τρέχοντα μοντέλα BMW με BMW Curved Display και βασίζεται στις νέας γενιάς infotainment των κεντρικών μονάδων, που είναι επίσης υπεύθυνες για την επεξεργασία γραφικών.

Το νέο BMW Operating System 8.5 θα εισαχθεί σταδιακά σε όλες τις σειρές μεσαίων, executive και πολυτελών μοντέλων της BMW. Θα συνεχίσει να βασίζεται στο Linux και θα συνδυάζεται με τη μεγαλύτερη έκδοση του BMW Curved Display.

Αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται η ψηφιακή εμπειρία στο ειδικό BMW Curved Display των compact μοντέλων με το νέο λειτουργικό σύστημα BMW Operating System 9, βασισμένο στο λογισμικό Android Open Source Project.

Από το push, turn και press στο swipe, tap και τη φυσική γλώσσα

Όταν το σύστημα BMW iDrive παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2001 με τη νέα BMW Σειρά 7, ο κύριος σκοπός του ήταν να χρησιμοποιεί μία οθόνη και ένα διαδραστικό στοιχείο για όσο το δυνατόν περισσότερες λειτουργίες, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των κουμπιών, των χειριστηρίων και των οθονών. Το BMW iDrive Controller κατέστη με τον τρόπο αυτό μια συσκευή γενικού ελέγχου, όπως την γνωρίζαμε από το ποντίκι (mouse) του υπολογιστή. Η κύλιση και το κλικ σε μια επιφάνεια εργασίας έγιναν στρίψιμο (turn), πίεση (push) και πάτημα (press) σε ένα αυτοκίνητο - διαισθητικά και με ελάχιστη διάσπαση της προσοχής από το δρόμο.

Μετά από περίπου 20 χρόνια, η ψηφιακή εμπειρία του χρήστη κυριαρχείται από τα touchpads, τις οθόνες αφής των smartphone και τους φωνητικούς βοηθούς. Το swipe, το tap και η ομιλία είναι οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι αλληλεπίδρασης. Η λειτουργικότητα της οθόνης αφής του BMW Curved Display και ο διάλογος με χρήση φυσικής γλώσσας αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη μορφή αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και αυτοκινήτου.