Η BMW καινοτομεί - Νέα πατέντα που ανιχνεύει τις γρατζουνιές έρχεται από την Κίνα


Η BMW αναπτύσσει πατέντα που ανιχνεύει τις γρατζουνιές στο όχημα σας μέσω αισθητήρων και σας ειδοποιεί.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: PatentGuru
  • 22/10/2022

Οι γρατζουνιές στο χρώμα του αυτοκινήτου είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η εύρεση θέσης parking είναι εξαιρετικά δύσκολη, και συχνά αποδεικνύεται σχεδόν αναπόφευκτο να παρκάρει κανείς χωρίς να γρατζουνίσει το αυτοκίνητό του, ή κάποιου άλλου.

Συχνά, ο οδηγός δεν αντιλαμβάνεται τη ζημιά που έχει προκληθεί, με αποτέλεσμα να μην προσφέρει εγκαίρως στο όχημά του την απαραίτητη φροντίδα. Σε αυτό, έρχεται να βάλει τέλος η BMW, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Drive, έχει αναπτύξει μία νέαπατέντα ανίχνευσης γρατζουνιών.

Η συγκεκριμένη πατέντα φαίνεται να έχει έρθει από την Κίνα, γεγονός που βγάζει νόημα, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για την πιο πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. 

Η κύρια ιδέα υπόκειται στη δημιουργία μιας ειδικής, αγώγιμης βαφής που ανιχνεύει τις γρατζουνιές, η οποία θα ειδοποιεί τους οδηγούς όταν τρυπιέται ή φθείρεται από κάποιο αντικείμενο ή άλλο όχημα. Αυτό θα ενεργοποιεί τις κάμερες του οχήματος, προκειμένου να αναγνωριστεί ο δράστης, ή το αντικείμενο που έχει προκαλέσει τη φθορά.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της πατέντας, οι τρόποι με τους οποίους το σύστημα ανίχνευσης θα ειδοποιεί τον οδηγό ποικίλλουν, ανάλογα με την κατάσταση και τη λειτουργία στην οποία βρίσκεται το όχημα. Για παράδειγμα, εάν το όχημα βρίσκεται σε κίνηση, το σύστημα θα ειδοποιεί τον οδηγό μέσω οπτικοακουστικών μέσων, ενώ εάν αυτό είναι σταθμευμένο, και ο οδηγός βρίσκεται έξω από αυτό, θα ειδοποιείται μέσω κάποιου γραπτού μηνύματος ή γνωστοποίησης στο smartphone του.

Η παραπάνω τεχνολογία θα μπορούσε να προσφερθεί από την BMW ως μέρος κάποιου συνδρομητικού πακέτου, αφού η εταιρεία φαίνεται να είναι υπέρμαχος των συνδρομών για τα μοντέλα της. Οι Βαυαροί δεν έχουν λάβει ακόμα την απαραίτητη έγκριση για τη συγκεκριμένη πατέντα, όμως πρόκειται για μία καινοτόμα λύση που θα «έλυνε» τα χέρια πολλών χρηστών.