Η Ε.Ε. βάζει φρένο και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και νερού στην παραγωγή αυτοκινήτων


Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και νερού στην παραγωγή αυτοκινήτων καθιστώντας τα περισσότερο αειφόρα από ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

  • 26/11/2022

Καθώς τα αυτοκίνητα εξοπλίζονται με όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά, ώστε να καθίστανται ασφαλέστερα, καθαρότερα και εξυπνότερα, η πολυπλοκότητα της παραγωγής οχημάτων έχει αυξηθεί. Αυτή η αύξηση της πολυπλοκότητας επηρεάζει τη ζήτηση ενέργειας, με αποτέλεσμα κάθε αυτοκίνητο να χρειάζεται 6% περισσότερη ενέργεια για να παραχθεί στις 2,82 MWh από ό,τι πριν 15 χρόνια. Ωστόσο, οι κατασκευαστές εργάζονται συνεχώς για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση της παραγωγής, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση ενέργειας ανά επιβατικό αυτοκίνητο που παράγεται έχει μειωθεί κατά 23% τα τελευταία 15 χρόνια.

Από την άλλη, και για την ίδια χρονική περίοδο, η κατανάλωση νερού ανά επιβατικό αυτοκίνητο που παράγεται στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 30,5% από το 2006. Οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές για τη μείωση της κατανάλωσης νερού κατέστησαν δυνατή τη μείωση της συνολικής ποσότητας νερού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αυτοκινήτων κατά 49,6% μεταξύ 2006 και 2021. Αυτό περιλαμβάνει την αυξημένη εφαρμογή τεχνολογιών ανακυκλοφορίας για την επαναχρησιμοποίηση του νερού.