Η νέα μάσκα της Skoda λειτουργεί σαν φανάρι για τους πεζούς (photos)


Η Skoda αναπτύσσει τεχνολογία που επικοινωνεί με τους πεζούς μέσω της μάσκας του οχήματος, δίνοντάς τους το πράσινο φως να περάσουν το δρόμο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: SKODA
  • 13/4/2023

Η Skoda εξελίσσει τα συστήματα ασφαλείας της και πηγαίνει την ασφάλεια στο δρόμο ένα βήμα παραπέρα. Η τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία δημιούργησε μία νέα μάσκα επόμενης γενιάς, προκειμένου να προειδοποιεί και να επικοινωνεί με τους πεζούς.

Πρόκειται για τη μάσκα που θα αντικαταστήσει την Crystal Face του Skoda Enyaq IV και αποτελείται από μία μακρόστενη, οριζόντια οθόνη, η οποία χρησιμοποιεί ένα πράσινο φως, για να δηλώσει στους πεζούς ότι είναι ασφαλές να περάσουν το δρόμο, και κόκκινο, σε ακραίες συνθήκες, όταν δεν είναι ασφαλές. Ένα πορτοκαλί προειδοποιητικό τρίγωνο εμφανίζεται για να γνωστοποιήσει στους πεζούς ότι το όχημα θα κινηθεί σύντομα.

Σύμφωνα με την ίδια τη Skoda, το εν λόγω σύστημα δεν απαιτεί κάποια ανθρώπινη ενέργεια κι είναι πλήρως αυτοματοποιημένο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οδηγός δε θα έχει πρόσβαση στα μηνύματα που προβάλλονται. Για παράδειγμα, αν το όχημα βρίσκεται κοντά σε μία διάβαση, ειδοποιεί τους πεζούς, μέσω της μάσκας, ότι το αυτοκίνητο τους έχει ήδη εντοπίσει κι ότι είναι ασφαλές να διασχίσουν τη διάβαση. Αν το όχημα δεν μπορεί να σταματήσει για οποιονδήποτε λόγο, τότε το σύστημα θα προειδοποιεί τους πεζούς αναλόγως.

Η Skoda χρησιμοποίησε τα συγκεκριμένα χρώματα και σύμβολα επειδή είναι ευρέως αναγνωρίσιμα όμως τα μηνύματα της οθόνης μπορούν να τροποποιηθούν και να εξατομικευθούν, ώστε να χρησιμοποιούνται σε ποικίλες καταστάσεις.

«Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον αριθμό των τραυματισμών και θανάτων πεζών στο δρόμο», αναφέρει η Skoda σχετικά με το νέο της εγχείρημα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το βρετανικό Τμήμα Μεταφορών, περισσότεροι από 16.000 πεζοί τραυματίστηκαν σε ατυχήματα στο δρόμο το 2021, κάτι που αναλογεί σε περισσότερο από 300 την εβδομάδα.

Η νέα, έξυπνη μάσκα της Skoda έρχεται ως απάντηση στην ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι αλλαγές του Κώδικα Αυτοκινητοδρόμων του Ην. Βασιλείου, οι οποίες δεν επιτρέπουν στους οδηγούς να κάνουν οποιοδήποτε σινιάλο στους πεζούς να περάσουν το δρόμο, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις μεταξύ των πεζών κι άλλων οδηγών, θέτοντας τους πρώτους σε άμεσο κίνδυνο.