Hyundai και Kia βάζουν «stop» στις κλοπές αυτοκίνητων με νέο λογισμικό - Ποια μοντέλα αφορά


Η τάση που αναπτύχθηκε στο Tik Tok με τους «Kia Boyz» να βάζουν μπροστά τα κορεατικά αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο USB, έφερε την άμεση αντίδραση των κατασκευαστών. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: HYUNDAI
  • 15/2/2023

Χιλιάδες αυτοκίνητα της Hyundai και της Kia που εκκινούν με κλειδί, κι όχι με κουμπί εκκίνησης, όπως είθισται στα περισσότερα μοντέλα των τελευταίων ετών, έχουν πέσει εσχάτως θύματα κλοπής αφού δε διαθέτουν immobilizer, ή αλλιώς ακινητοποιητή.

Μάλιστα η διαδικασία μέσα από την οποία παραβιάζεται ένα αυτοκίνητο έγινε viral στο κοινωνικό δίκτυο Tik Tok, με την ομάδα «Kia Boyz» να ανεβάζει videos δείχνοντας το πόσο εύκολο είναι να βάλουν μπροστά ένα αυτοκίνητο των Κορεατών, χρησιμοποιώντας απλά ένα καλώδιο USB!

Αυτή η εξέλιξη έφερε την αύξηση στις τιμές των ασφαλίστρων κι έτσι, τόσο η Hyundai όσο και η Kia, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, λανσάροντας ένα νέο λογισμικό «προστασίας» που αποτρέπει τις κλοπές.

Συγκεκριμένα, οι αντιπροσωπείες της Hyundai στις ΗΠΑ θα παρέχουν την αναβάθμιση για τα οχήματα που έχουν επηρεαστεί από αυτό το «κύμα» κλοπών, η οποία θα είναι διαθέσιμη δωρεάν και η εγκατάσταση θα γίνεται μέσα σε μία ώρα.

Για αρχή, μόνο τρία από τα μοντέλα με φυσικό κλειδί μπορούν από την 14η Φεβρουαρίου να λάβουν την αναβάθμιση. Αυτά είναι τα Elantra που έχουν κυκλοφορήσει από το 2017 έως το 2020, τα Sonata από το 2015 έως το 2019, και τα Venue από το 2020 έως το 2021.

Και τα υπόλοιπα μοντέλα της Hyundai θα δικαιούνται το συγκεκριμένο λογισμικό, όμως αυτό θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία. Προκειμένου να ελέγξουν οι οδηγοί εάν το όχημά τους δικαιούται την αναβάθμιση, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.hyundaiantitheft.com. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχει και η Kia, χωρίς όμως να έχει επικοινωνήσει κάποιο επίσημο πλάνο μέχρι στιγμής.

Η εταιρεία σημείωσε ότι «Κάποια οχήματα που κατασκευάστηκαν από το 2011 έως το 2022 και δε φέρουν ακινητοποιητή, δεν μπορούν να φιλοξενήσουν αυτήν την αναβάθμιση λογισμικού. Γι αυτούς τους πελάτες, η Hyundai λανσάρει ένα πρόγραμμα για να τους αποζημιώσει για την αγορά του συστήματος κλειδώματος τιμονιού. Η Hyundai θα παρέχει περισσότερες πληροφορίες σε αυτούς τους πελάτες στο άμεσο μέλλον.»

Η εν λόγω αναβάθμιση λειτουργεί με αρκετά απλό τρόπο. Όταν το όχημα είναι κλειδωμένο με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με κλειδί, η λειτουργία της μίζας απενεργοποιείται, κι έτσι το αυτοκίνητο δεν μπορεί να εκκινήσει. Αυτό θα αποτρέψει τους εν δυνάμει κλέφτες από το να εκκινήσουν το αυτοκίνητο με κάτι απλό, όπως για παράδειγμα ένα καλώδιο USB.

Η Kia, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, θα λανσάρει κι αυτή ένα παρόμοιο αντικλεπτικό σύστημα: «Η Kia έχει ολοκληρώσει την εξέλιξη ενός λογισμικού αυξημένης ασφάλειας, προκειμένου να περιορίσει τη μη εξουσιοδοτημένη λειτουργία της μίζας σε οχήματα που δεν είναι εξοπλισμένα με ακινητοποιητή. Η Kia έχει ήδη ξεκινήσει να ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες γι' αυτήν τη δωρεάν αναβάθμιση λογισμικού και αναμένει να την κάνει διαθέσιμη για τους περισσότερους μέσα στους επόμενους μήνες.» Οι ιδιοκτήτες μπορούν να ελέγξουν αν τα οχήματά τους θα λάβουν την αναβάθμιση μέσω της πύλης της εταιρείας.