Ιστορική στιγμή: Κατασκευή μπαταριών με 3D εκτύπωση – Τι σημαίνει για την αυτοκινητοβιομηχανία


Η 3D εκτύπωση έρχεται στον χώρο των EV, όχι για τα αμαξώματα των οχημάτων, αλλά για την κατασκευή των μπαταριών τους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: SAKUU
  • 4/3/2023

Η εταιρεία κατασκευής μπαταριών και λογισμικών, Sakuu, κατάφερε να κάνει το επόμενο βήμα στη βιομηχανοποίηση και κατάλληλη αξιοποίηση των πόρων και των διαθέσιμων τεχνολογιών, για τη δημιουργία μπαταριών μέσω της 3D εκτύπωσης.

Πρόκειται για ένα πραγματικά ιστορικό επίτευγμα, το οποίο θα φέρει την επανάσταση στην κατασκευή και συναρμολόγηση των EV. Πιο συγκεκριμένα, η Sakuu βρίσκεται πλέον σε θέση να παράγει επιτυχώς πλήρως λειτουργικές και υψηλών προδιαγραφών μπαταρίες, μέσω της 3D εκτύπωσης, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της, Kavian.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι μπαταρίες μπορούν να «εκτυπωθούν» σε διάφορα σχήματα, με ειδικές εγκοπές που εξασφαλίζουν τη σωστή θερμική διαχείριση, κι επιτρέπουν την ευρεία ενσωμάτωση διαφόρων αξεσουάρ, αισθητήρων, κι άλλων προσθέτων. Η χρήση της συγκεκριμένης πλατφόρμας θα επιτρέψει την εξασφάλιση πυκνότητας παγκόσμιας κλάσης για τις μπαταρίες, είτε αυτές είναι ιόντων λιθίου, μετάλλων λιθίου, ή στερεού τύπου, και φυσικά τον μεγάλο όγκο παραγωγής.

Η κατασκευή της Sakuu χρησιμοποιεί μία προσέγγιση πολλαπλών στρώσεων και υλικών, με μία παράλληλη, στεγνή διαδικασία, σε αντίθεση με την υγροποιημένη διαδικασία ανά στρώση, που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κατασκευή μπαταριών. Η εν λόγω εφεύρεση μπορεί να προσφέρει υψηλές ταχύτητες εκτύπωσης, χαμηλό κόστος και ευέλικτη επιλογή σχημάτων.

Φυσικά, μία τέτοια εφαρμογή αναμένεται να φέρει την επανάσταση στον χώρο της κατασκευής μπαταριών, με τον Karl Littau, τεχνολογικό διευθυντή της Sakuu, να λέει σχετικά: «Η δημιουργία μας αποδεικνύει ότι η πλατφόρμα Kavian μπορεί να επιτρέψει βιώσιμη παραγωγή σε εμπορική κλίμακα, ενός ευρέος φάσματος τεχνολογιών που αφορούν τις μπαταρίες, από μπαταρίες ιόντων λιθίου, σε μπαταρίες μετάλλων λιθίου, σε στερεού τύπου.

«Η διαδικασία εκτύπωσής μας μπορεί να φέρει σημαντικά κέρδη, όσον αφορά την πυκνότητα της ενέργειας για μια ολοκληρωμένη μπαταρία. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική ανακάλυψη με τεράστια ωφέλη στον τομέα της εξελιγμένης κατασκευής μπαταριών.»