Ιστορική στιγμή- Ολοκληρώθηκε η παρθενική πτήση του πρώτου ηλεκτρικού αεροπλάνου (video)


To Eviation Alice έρχεται ως μία eco-friendly εναλλακτική των ρυπογόνων ιδιωτικών αεροσκαφών που απογειώνονται ακόμα και για μικρές αποστάσεις, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες CO2 στην ατμόσφαιρα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: EVIATION
  • 2/10/2022

Μπορεί το βάρος των προσπαθειών του "εξηλεκτρισμού" να έχει πέσει κατά κύριο λόγο στα αυτοκίνητα και στους δρόμους ωστόσο είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των εκπομπών του CO2 προέρχονται και από τις αερομεταφορές.

Η αύξηση της κίνησης των ιδιωτικών αεροσκαφών τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει αρκετές κυβερνήσεις να πάρουν αυστηρά φορολογικά μέτρα με στόχο να μειωθεί αυτή η... μόδα. Ειδικά η Γαλλία και το κόμμα των Πρασίνων πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια μετά τον σάλο που προκλήθηκε στα social media από τα 5 σερί ταξίδια που πραγματοποίησε κορυφαίο στέλεχος μεγάλης εταιρείας μέσα σε μόλις 12 ώρες!

Η απάντηση έρχεται από την ισραηλινή εταιρεία Evιation όπου πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του ηλεκτρικού ιδιωτικού αεροπλάνου που αναπτύσσει και φέρει την ονομασία Alice. Το αεροσκάφος που πέταξε είναι πρωτότυπο ωστόσο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που φέρνει πιο κοντά τον ηλεκτρισμό και την αεροναυπηγική.

Το Alice, στην πρώτη του πτήση, ανέπτυξε μέγιστη ταχύτητα 481 km/h χρησιμοποιώντας δύο ηλεκτροκινητήρες των 700 kW έκαστος και έφτασε μέχρι τα 3.500 πόδια. Το μήκος του είναι 17,4 m. το πλάτος 19,2 m. (μαζί με τα φτερά) και το ύψος 3,84 m.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα αεροπλάνο που έχει σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις, εσωτερικά και εξωτερικά, με αυτές των περισσοτέρων ιδιωτικών jets που πετούν αυτή τη στιγμή στους ουρανούς. Το εσωτερικό του μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες των επιβατών και οι οποίοι δεν πρέπει να είναι περισσότεροι των 11 ατόμων, μαζί με τους δύο πιλότους.

Σχετικά με την αυτονομία και τη φόρτισή του δεν υπάρχουν πληροφορίες από την κατασκευάστρια και το δεδομένο την παρούσα φάση είναι ότι μπορεί να καλύψει αποστάσεις κοντά στα 450 km με VFR (κανόνες οπτικής πτήσης).

H παρθενική πτήση έγινε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και κράτησε μόλις 8 λεπτά ωστόσο αυτό δεν της στερεί τον χαρακτηρισμό "ιστορική" μιας και είναι η πρώτη που γίνεται από ένα αμιγώς ηλεκτρικό επιβατικό αεροσκάφος. Πλέον, στόχος της Eviation είναι να συλλέξει όλα τα δεδομένα και να προχωρήσει στα επόμενα στάδια της ανάπτυξης ώστε να ξεκινήσει την παραγωγή του μέχρι και το 2027.