Μια νέα βαφή υπόσχεται ότι μειώνει τη θερμοκρασία στην καμπίνα έως και 60% (video)


Ήδη Toyota και Volkswagen έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για να ενσωματώσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία στα μελλοντικά τους μοντέλα.

  • 15/6/2022

Μία νέα τεχνολογία που αναπτύσσει η start-up SolCold από το Ισραήλ, έρχεται για να «διώξει» τις καυτές ακτίνες του ήλιου και να διατηρήσει δροσερό το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου. Σύμφωνα με την εταιρεία αυτό επιτυγχάνεται με μία ειδική βαφή πάνω στην οποία εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια και "δουλεύει" τις ζεστές ημέρες όπου η καμπίνα του αυτοκινήτου αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίας, σε τέτοιο σημείο που ο οδηγός δεν μπορεί να ακουμπήσει ούτε το τιμόνι.

Σε αυτό το σημεία θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες παρουσιάσαμε ένα αναλυτικό άρθρο για τους τρόπους με τους οποίους θα προστατεύσετε το χρώμα του αυτοκινήτου σας από τον καυτό ήλιο.

Σίγουρα η νέα τεχνολογία που παρουσιάζει η SolCold ακούγεται αρκετά φιλόδοξη ωστόσο από τη στιγμή που έχει κινήσει το ενδιαφέρον δύο μεγάλων κατασκευαστών, της Toyota και της Volkswagen, τότε σημαίνει ότι μιλάμε για μία προσπάθεια με μεγάλες προοπτικές.

τεχνολογία στηρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές στρώσεις βαφής. Αυτή που εφαρμόζεται πρώτη πάνω στο αμάξωμα είναι ανακλαστική και διώχνει τις ακτίνες από την επιφάνεια του οχήματος.

Οι δύο επόμενες έχουν την ιδιότητα να απορροφούν αυτές τις ακτίνες και στη συνέχεια να τις αποβάλλουν σε υψηλότερη συχνότητα κάτι που συνεπάγεται την απώλεια ενέργειας και την πτώση της θερμοκρασίας. Η κορυφαία στρώση αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό και η SolCold δεν αποκαλύπτει, τουλάχιστον σε προς το παρόν, τις ιδιότητές της.

Σε ένα από τα tests που έκανε η εταιρεία χρησιμοποίησε τρία Volkswagen Polo. Τα δύο στάθμευσαν στον ήλιο με το ένα να έχει εφαρμόσει την ειδική βαφή και το άλλο όχι. Το τρίτο είχε και αυτό την εργοστασιακή βαφή και πάρκαρε υπό σκιά. Το αποτέλεσμα ήταν το πρώτο αυτοκίνητο να αναπτύξει στην καμπίνα θερμοκρασία 37 βαθμών, το δεύτερο 54 βαθμών και το τρίτο 40 βαθμών Κελσίου.

Αυτά τα αποτελέσματα ανάγκασαν τις δύο μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να πάρουν στα σοβαρά τη νέα τεχνολογία της SolCold και έτσι αν οι δοκιμές συνεχίσουν να έχουν θετικά αποτελέσματα είναι θέμα χρόνου να τη δούμε να εφαρμόζεται στα νέα τους μοντέλα.

Σύμφωνα με την SolCold η βαφή μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς πέραν της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως στις κατασκευές, στην αεροναυπηγική, στη γεωργία, στην ένδυση, κ.α.

Δείτε το video…

Πηγή: Solcold