Νανοτεχνολογία: Η λύση για καθαρό αέρα στο αυτοκίνητό μας και το σπίτι (Video)


Η φρεσκάδα και η καθαρότητα του αέρα επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα της ζωής μας. Πως μπορεί η νανοτεχνολογία να βοηθά στον καθαρισμό του αέρα στο σπίτι και στο αυτοκίνητο μας.

  • 17/12/2021

Το αυτοκίνητο είναι ένας από τους πιο ενεργούς ατμοσφαιρικούς ρυπαντές, από τον οποίο υποφέρουν όχι μόνο οι οδηγοί αλλά και οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ο αέρας των αυτοκινητοδρόμων είναι στην ουσία ένα κοκτέιλ από πολλά επικίνδυνα για την υγεία συστατικά: αιθάλη, μικροσκοπικά σωματίδια ελαστικών αυτοκινήτων, άσφαλτος και άμμος, βακτήρια, θείο και διοξείδιο του αζώτου.

Μία άλλη πιθανή απειλή για την ανθρώπινη υγεία είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό των αυτοκινήτων. Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι η πηγή ενός σημαντικού μέρους της χημικής μόλυνσης στο αυτοκίνητο. Η συγκέντρωση τοξινών που οφείλονται στην «οσμή νέου αυτοκινήτου» μπορεί να ξεπεράσει το όριο ασφαλείας ακόμα και για 3 χρόνια μετά την έξοδο από τη γραμμή συναρμολόγησης.

Η συνεχής εισπνοή μολυσμένου αέρα έχει πολλές συνέπειες για την υγεία. Ο μολυσμένος αέρας μπορεί να γίνει πηγή διαφόρων ασθενειών, συμβάλλει στην επιδείνωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων, στην εμφάνιση πνευμονίας, βρογχίτιδας, άσθματος και αλλεργικών αντιδράσεων.

Το 2013 μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απέδειξε τη σχέση μεταξύ της ρύπανσης του εξωτερικού αέρα και της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης.

Τι συμβαίνει στα αυτοκίνητα

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν συστήματα καθαρισμού αέρα, αλλά ακόμη και στα ακριβότερα premium μοντέλα, τα συστήματα καθαρισμού δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν εξαιρετικά λεπτά αιωρούμενα σωματίδια κάτω από 0,5 microns. Τέτοιοι ρυπαντές είναι οι πιο επικίνδυνοι για την υγεία, αφού εισέρχονται πολύ εύκολα στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Με τα χρόνια, η ρύπανση συσσωρεύεται και συχνά αποτελεί έναυσμα για καρκίνο, καρδιαγγειακή νόσο ή πνευμονική νόσο.

Τα ενσωματωμένα συστήματα κλιματισμού βοηθούν στον μερικό καθαρισμό του αέρα μέσα στο αυτοκίνητο. Αλλά επειδή επικεντρώνονται περισσότερο στη διατήρηση μιας άνετης θερμοκρασίας, δεν μπορούμε να περιμένουμε τον τέλειο καθαρισμό του αέρα από αυτά.

Ορισμένοι μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων βέβαια, συμπληρώνουν τα τυπικά τους συστήματα κλιματισμού με λειτουργία καθαρισμού αέρα και φίλτρα πολλαπλών επιπέδων. Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι χαρακτηριστικό των ακριβότερων μοντέλων.

Εδώ έρχεται η ιαπωνική Panasonic με την nanoe Χ, μία φορητή γεννήτρια βασισμένη στην νανοτεχνολογία. Η απάντηση των Ιαπώνων έχει μάλιστα εξαιρετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, εξουδετερώνει ιούς, βακτήρια, μύκητες, οσμές, αλλεργιογόνα και σωματίδια PM 2,5 με αποτελεσματικότητα άνω του 90%.

Πως δουλεύει η γεννήτρια nanoe

Η γεννήτρια nanoe X συλλέγει την υγρασία από τον αέρα και υπό υψηλή τάση, παράγει ειδικά σωματίδια που καταστρέφουν τις πρωτεΐνες των ιών, των βακτηρίων και των ρύπων. Επιπλέον, τα σωματίδια της nanoe παρέχουν ενυδάτωση και προστασία στο δέρμα και τα μαλλιά.

Η συσκευή είναι συμπαγής (με βάρος μόνο 400 γραμμάρια), ώστε να μπορείτε να την έχετε μαζί σας όπου κι αν πάτε, όχι μόνο στο αυτοκίνητο. Αλλά και εντός του αυτοκινήτου, ταιριάζει τέλεια στην ποτηροθήκη και μπορεί να τροφοδοτηθεί με ρεύμα τόσο από την ενσωματωμένη θύρα USB, όσο και από οποιαδήποτε άλλη θύρα USB Type-C (από φορητό υπολογιστή, power bank κ.λπ.).

Στο εσωτερικό, εκτός από τη γεννήτρια, υπάρχει ένας ανεμιστήρας που βγάζει αέρα φορτισμένο με σωματίδια nanoe. Για την ταχεία επεξεργασία του θαλάμου επιβατών, η γεννήτρια μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το τυπικό κλιματιστικό οχήματος.

Πρόσφατες δοκιμές από ανεξάρτητους διεθνείς ερευνητικούς οργανισμούς απέδειξαν την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας nanoe στην καταπολέμηση και του Covid 19. Σε ένα πείραμα με κλιματιστικό εξοπλισμένο με γεννήτρια nanoe X, το 91,4% των σωματιδίων του Covid 19 εξουδετερώθηκε σε 8 ώρες.