Οι 5 λόγοι που οι diesel έχουν υψηλότερη ροπή σε σχέση με τους κινητήρες βενζίνης (video)


Τα diesel αυτοκίνητα, τα οποία εσχάτως έχουν γίνει είδος υπό εξαφάνιση, εκτός από τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης διακρίθηκαν όλες αυτές τις δεκαετίες και για την περίφημη… ροπάτη λειτουργία τους.

  • 3/7/2022

Ώρα για μάθημα με τον Αμερικανό Μηχανολόγο Μηχανικό και YouTuber Jason Fenske ο οποίος παίρνει θέση μπροστά από τον πίνακα και μας παρουσιάζει -για ακόμα μία φορά- ένα ενδιαφέρον θέμα. Αυτή τη φορά καταπιάνεται με τα κινητήρια σύνολα που θεωρούνται οι βασιλιάδες της ροπής και αυτά δεν είναι άλλα από τα diesel τα οποία οι εταιρείες εσχάτως τα έχουν αποσύρει από τη γκάμα τους, λόγω των όλο και πιο αυστηρών κριτηρίων που εφαρμόζονται αναφορικά με τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα.

Μέσα από το παρακάτω video που ανέβηκε στο κανάλι του στο YouTube «Engineering Explained», ο Fenke παρουσιάζει αναλυτικά τους πέντε βασικούς λόγους για τους οποίους οι πετρελαιοκινητήρες διακρίνονται για τη ροπής τους.

Πρώτος λόγος είναι η σχέση συμπίεσης. Τα έμβολα σε έναν κινητήρα βενζίνης σταματάνε πιο μακριά από την κορυφή του κυλίνδρου και αυτό συμβαίνει λόγω της παρουσίας των μπουζί που δημιουργούν τον σπινθήρα για γίνει η καύση. Στην περίπτωση του πετρελαίου δεν υπάρχουν μπουζί και έτσι το έμβολο κάνει όλη τη διαδρομή μέχρι την κορυφή προκειμένου να προκληθεί η θερμοκρασία και να γίνει η καύση.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ταχύτητα της καύσης. Και σε αυτή την περίπτωση η διαφορά μεταξύ των δύο συνόλων έρχεται μέσα από την πλήρη κίνηση του εμβόλου ενός diesel κινητήρα. Αυτό σημαίνει ότι η επιστροφή στον θάλαμο καύσης γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με έναν βενζινοκινητήρα και έτσι έχουμε μεγαλύτερη ροπή.

Ο τρίτος λόγος είναι η διαδρομή που πραγματοποιεί το έμβολο και η οποία στην περίπτωση των diesel είναι μεγαλύτερη και έχει ως αποτέλεσμα η ροπή να είναι υψηλότερη. Ο τέταρτος λόγος είναι η τεχνολογία της υπερπλήρωσης (turbo) που μέχρι πρότινος τη συναντούσαμε πιο συχνά σε diesel κινητήρες οι οποίοι από κατασκευής… διψάνε για περισσότερο για αέρα.

Τέλος, αναφέρεται ότι το ίδιο το καύσιμο που έχει 10-15% περισσότερη ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τη βενζίνη και συνεπώς αποδίδει περισσότερη δύναμη.

Δείτε το video...