Οι νέες τεχνολογίες φέρνουν καινούργιες λέξεις


Οι οδηγοί πρέπει να καθίσουν στα… θρανία, για να εμπεδώσουν τη σημασία ενός μεγάλου αριθμού καινούργιων λέξεων και ορολογιών, που προσδιορίζουν και περιγράφουν τις νέες τεχνολογίες των σύγχρονων και των μελλοντικών αυτοκινήτων.

  • TOY ΠΕΤΡΟΥ ΠΙΤΣΙΝΗ ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/10/2022

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ο κλάδος του αυτοκινήτου προχωρούσε με αργά βήματα και έτσι έδινε στους οδηγούς τον απαραίτητο χρόνο να χωνέψουν και να κατανοήσουν τις λιγοστές εξελίξεις, που αποτυπώνονταν με λέξεις και έννοιες, όπως οι αερόσακοι (airbags), τα συστήματα αντιμπλοκαρίσματος των φρένων (ABS) και ευστάθειας (ESP), τις δοκιμές πρόσκρουσης (crash tests), κ.λπ. Ωστόσο, εδώ και περίπου μία πενταετία γίνονται πλέον κοσμογονικές αλλαγές στον συγκεκριμένο κλάδο, που βρίσκεται σε μία ριζική φάση μετάλλαξης και μετάβασης σε μία νέα εποχή, με αιχμές του δόρατος την ψηφιοποίηση, την ηλεκτροκίνηση και –σε μεταγενέστερο χρόνο– την αυτόνομη οδήγηση.

Πρόκειται για μία ομπρέλα τεχνολογιών, που απαιτούν γρήγορη προσαρμογή όσον αφορά στην αξιοποίηση και στον έλεγχό τους. Ταυτόχρονα, όμως, φέρνουν μαζί τους πληθώρα νέων λέξεων και ορολογιών, που σήμερα ακούγονται ενδεχομένως περίεργα στα αυτιά μας, αλλά στο προσεχές μέλλον θα γνωρίζουμε τη σημασία τους απέξω και ανακατωτά, όπως συμβαίνει πλέον με τους αερόσακους, το ESP και τα crash tests.

Χαρακτηριστική είναι η λέξη Frunk (από τις αγγλικές λέξεις Front Trunk). Αναφέρεται στον πρακτικό χώρο φόρτωσης κάτω από το μπροστινό καπό, που υπάρχει σε πολλά ηλεκτρικά μοντέλα και δημιουργείται χάρη στις περιορισμένες διαστάσεις του ηλεκτροκινητήρα και στη μετατόπιση πολλών μερών χαμηλότερα. Επίσης της μόδας, έχει γίνει η ασύρματη αναβάθμιση (Over The Air Updates) των λογισμικών και των ψηφιακών συστημάτων ενός σύγχρονου αυτοκινήτου, αντί της επίσκεψης σε συνεργείο ή στην αντιπροσωπεία. Το One Pedal Driveμπήκε, επίσης, στη ζωή μας χάρη στα ηλεκτροκίνητα μοντέλα και ουσιαστικά περιγράφει την οδήγηση μόνο με τη χρήση του πεντάλ του γκαζιού, αφού την επιβράδυνση του οχήματος αναλαμβάνει το σύστημα ανάκτησης της ενέργειας.

Η οποία ανάκτηση ενέργειας (Recuperation) είναι συχνά ρυθμιζόμενης έντασης και περιλαμβάνεται στις νέες έννοιες που καλούμαστε να μάθουμε. Τα Drive Modes ή Δυναμικά Προγράμματα Οδήγησης, είναι πλέον γνωστά σε πολλούς οδηγούς, ωστόσο και αυτά αποτελούν σχετικά νέο «φρούτο»,  ιδιαίτερα στις μικρότερες και προσιτότερες κατηγορίες. Τα βιώσιμα υλικά (Sustainable Materials) καθησυχάζουν την οικολογική μας συνείδηση, επειδή προέρχονται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες και ανακυκλωμένα προϊόντα, ενώ σε λίγα χρόνια δεν θα λανσάρονται αυτοκίνητα με επενδύσεις από κανονικό δέρμα αγελάδας.

Στα υβριδικά μοντέλα έχουμε ήπιας τεχνολογίας (mild hybrid), full hybrid και επαναφορτιζόμενα Plug-in Hybrid Cars, τα συστήματα πολυμέσων Multimedia τα παίζουμε πλέον στα δάχτυλά μας και συνδυάζονται με μεγάλες οθόνες και υψηλές δυνατότητες συνδεσιμότητας (Connectivity) με ενσωμάτωση των λειτουργιών του κινητού μας (Mirroring). Φυσικά, το παρκάρισμα γίνεται με τη βοήθεια 360ο κάμερας που σαρώνει περιμετρικά τον περιβάλλοντα χώρο ή απλώς αυτόνομα (Autonomous Parking System) χωρίς παρέμβαση του οδηγού.

Αυτά το ολίγα προς το παρόν και έπεται συνέχεια με τη μορφή χιονοστιβάδας νέων λέξεων, όσο περισσότερο προχωράει η εξέλιξη των ρομποτικών οχημάτων ή Autonomous Cars, όπως έχουν καθιερωθεί διεθνώς.