Ready Care: To νέο σύστημα της Harman έρχεται για να διώξει το στρες από τους οδηγούς


Η Harman χρησιμοποιεί υπέρυθρες κάμερες και "διαβάζει" τα επίπεδα άγχους του οδηγού, συλλέγοντας δεδομένα από τις εκφράσεις του προσώπου και από τις κινήσεις των ματιών.   

  • 18/9/2022

Η Harman, θυγατρική της Samsung, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογικών συστημάτων με εφαρμογή στο πεδίο της αυτοκινητοβιομηχανίας, παρουσίασε το νέο της προϊόν που φέρει την ονομασία Ready Care.

Το σύστημα αναπτύχθηκε με στόχο να κάνει πιο ασφαλή το χειρισμό ενός αυτοκινήτου εστιάζοντας στην ψυχική κατάσταση του οδηγούΑυτό επιτυγχάνεται με ένα πλέγμα αισθητήρων που έχουν προγραμματιστεί ώστε να "διαβάζουν" τις αντιδράσεις του ατόμου που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι.

Οι βασικοί άξονες λειτουργίες του συστήματος Ready Care αφορούν στην απόσπαση της προσοχής από τον δρόμο, στην επιλογή της λιγότερο αγχωτικής διαδρομής αλλά και στις εξατομικευμένες παρεμβάσεις που βασίζονται στον οδηγό και στην εμπειρία του. Πιο συγκεκριμένα:

Μάτια και προσοχή στον δρόμο: To Ready Care, σύμφωνα με τη Harman, είναι το μοναδικό σύστημα που μπορεί και καταγράφει δεδομένα από τα μάτια του οδηγού, ενώ ταυτόχρονα διαβάζει την ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Μία υπέρυθρη κάμερα παρακολουθεί το πρόσωπο, τόσο σε χαμηλά όσο και σε υψηλά επίπεδα φωτισμού, ενώ μέσα από επεξεργασία των εκφράσεων, του βλέμματος και των κινήσεων που κάνουν τα βλέφαρα, αποκρυπτογραφεί πότε ο οδηγός είναι αποσπασμένος από τον δρόμο.

Διαδρομές χωρίς άγχος: Το σύστημα συνδυάζεται με όλες τις μηχανές πλοήγησης και καταφέρνει μέσα από επεξεργασία να “διαβάσει” τις διαδρομές που ενδέχεται να προκαλέσουν άγχος στον οδηγό, προτρέποντάς τον να ακολουθήσει εναλλακτικές επιλογές. Με αυτόν τον τρόπο ο οδηγός διατηρείται ήρεμος, αποφεύγοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση, μετριάζοντας το άγχος που ενδέχεται να τον κυριεύσει.

Εξατομικευμένες παρεμβάσεις: Ο τρίτος πυλώνας πάνω στον οποίο στηρίζεται το Ready Care αφορά την άνεση που πρέπει να νιώθει ο οδηγός κατά τον χειρισμό του οχήματος. Έτσι, παρεμβαίνοντας σε άλλα συστήματα του οχήματος, όπως το περιεχόμενο ή την ένταση του ηχοσυστήματος, ακόμα και τη θέση που έχουν ρυθμιστεί τα καθίσματα, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες, επιτρέποντας στον οδηγό να επικεντρωθεί στο τιμόνι.

Το Ready Care αποτελεί ακόμα ένα τεχνολογικό σύστημα που μπορεί να προσθέσει πόντους στο επίπεδο ασφάλειας των νέων αυτοκινήτων και να προσαρμοστεί πάνω στη φιλοσοφία κάθε οχήματος. Πλέον, μένει να δούμε ποιοι κατασκευαστές θα το επιλέξουν τα επόμενα χρόνια για να εξοπλίσει τις προτάσεις τους.