Το Google Maps αποκτά ανταγωνιστή – Η εφαρμοφή που θέλει να το εκθρονίσει


Πολλοί προσπάθησαν να εκθρονίσουν το Google Maps και δεν τα κατάφεραν, τώρα όμως, η απειλή είναι πραγματική: Η Overture Maps Foundation είναι έτοιμη για επίθεση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ
  • 31/12/2022

Η Linux Foundation μπαίνει δυναμικά στον χώρο των εφαρμογών πλοήγησης, δημιουργώντας μία συμμαχία με άλλους «γίγαντες» του τομέα, όπως η Meta, εταιρεία υπό τη σκέπη της οποίας δρα πλέον το Facebook, την AWS και τη Microsoft. Μία τέτοια κίνηση έχει ως στόχο την ένωση των δυνάμεων των συγκεκριμένων «θηρίων» της τεχνολογίας, προκειμένου να εκθρονίσουν το Google Maps, που παραμένει η κορυφαία εφαρμογή πλοήγησης που προτιμούν οι περισσότεροι χρήστες.

Το δημιούργημα της Linux ονομάζεται Overture Maps Foundation, της οποίας η κύρια δράση εστιάζει στην «εξέλιξη νέων, αξιόπιστων, εύχρηστων και διαλειτουργικών ανοικτών χαρτών». Για να γίνει αυτό, θα χρησιμοποιηθούν βάσεις δεδομένων ελεύθερης πρόσβασης, οι οποίες θα δημιουργηθούν συνεργατικά μεταξύ των εταιρειών-μελών της συμμαχίας.

Στα σχεδόν 18 χρόνια ύπαρξης του Google Maps, έχει γνωρίσει αρκετούς ανταγωνιστές, όπως για παράδειγμα το Bing, το Waze -το οποίο αγόρασε η Google το 2013- και το Apple Maps, για τους χρήστες iOS. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αντίπαλοι της Google έχουν συνενωθεί ενάντια στον κολοσσό: Η Amazon Web Services (AWS), η Meta και η Microsoft (TomTom), θέλουν, μέσω του Overture Maps Foundation να αλλάξουν τα δεδομένα στις εφαρμογές πλοήγησης.

«Η χαρτογράφηση του φυσικού περιβάλλοντος και των κοινοτήτων όλου του κόσμου, ακόμα κι όσο αλλάζουν και εξελίσσονται, είναι μία εξαιρετικά πολύπλοκη πρόκληση, που καμία οργάνωση δεν μπορεί να διαχειριστεί μονη της,» είπε ο Jim Zemlin, διευθύνων σύμβουλος της Linux Foundation. «Η βιομηχανία χρειάζεται να ενώσει τις δυνάμεις της, για το όφελος όλων.»

«Οι εμβυθιστικές εμπειρίες που αλληλεπιδρούν με το φυσικό περιβάλλον είναι απαραίτητα για το διαδίκτυο του μέλλοντος,» είπε ο Jan Erik Solem, διευθυντής του τμήματος δημιουργίας χαρτών της Meta. «Προσφέροντας ανοιχτούς και διαλειτουργικούς χάρτες, η Overture Maps Foundation θέτει τα θεμέλια για μία ανοιχτή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από προγραμματιστές και επιχειρήσεις,» προσέθεσε.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματίσει να λανσάρει τα πρώτα της δεδομένα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, και θα συμπεριλαμβάνουν βασικές πληροφορίες για τώρα, όπως κτήρια και δρόμοι. Αργότερα, θα προστεθούν επιπλέον πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τρισδιάστατα δεδομένα και διαδρομές, ενώ τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα θα βελτιωθούν, όσον αφορά στην ακρίβειά τους.